1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Cinsiyet eşitliği için yeni federal anayasa…
Cinsiyet eşitliği için yeni federal anayasa…

Cinsiyet eşitliği için yeni federal anayasa…

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi ikinci toplantısını yaptı

A+A-

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde kurulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin, ikinci toplantısını gerçekleştirdiği ve toplantıda, Kıbrıs sorununun çözümünden sonraki yeni Anayasa konusunun ele alındığı haber verildi.

Haberi veren Simerini gazetesi, yeni kurulan Komite’nin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum üyelerinin, “yeni federal devlet içerisinde yer alacak iki kurucu devletteki kadınlar ve erkeklerin eşitliğini tam anlamıyla güvence altına alacak” bir yeni federal anayasa konusunu ele aldıklarını yazdı.

Elde ettiği bilgilere göre, Komite’nin meydana getirilmesinin Kıbrıs Türk tarafının önerisi olduğunu ileri süren gazete, eski Lefkoşa Havalimanı bölgesinde gerçekleştirilen ikinci toplantıya, iki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in katılmadıklarını belirtti.

Komite’nin toplantılarının bundan sonra da müzakereciler olmadan gerçekleştirileceğini kaydeden gazete, ele alınan konular hakkında dün resmi bir açıklama yapılmadığını, çünkü şimdilik sürmekte olan diyalog konusundaki detayların yayınlanmasından kaçınıldığını öne sürdü.

Gazete, Komite’nin bir sonraki toplantısının 26 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini de ifade etti.

Gazete, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknik Komitesi’nin çalışmalarının odak noktasında, bir barış ve cinsiyet eşitliği kültürü meydana getirilmesinin yanı sıra, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla geçmişin yaralarının iyileştirilmesinin de bulunduğunu belirtti.

Yeni anayasada, kadınlarla ilgili olumsuz referans noktası teşkil edecek herhangi yasal bir metin yer almamasının talep edileceğini yazan gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, önümüzdeki Eylül ayı başında, BM’den tanınmış bir Anayasa Hukuku uzmanının yeni anayasanın meydana getirilmesine yardımcı olmak için Kıbrıs’a geleceğini ve bahse konu Teknik Komite’nin de bu uzmanla görüşeceğini kaydetti. TAK

 

Bu haber toplam 1421 defa okunmuştur