1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cinayet değil, ağır ihmal
Cinayet değil, ağır ihmal

Cinayet değil, ağır ihmal

Mahkeme, Sanık Ali Zenginses’in birini öldürmeyi niyet ederek veya birini öldürmek maksadıyla yola çıkarak, Asya Rıdvanoğlu’na çarpmadığına değindi ve ‘cinayet’ suçunun işlenmediğine kanaat getirdi.

A+A-

11 davanın sadece 4’ünden “suçlu”: Cinayet değil, ağır ihmal

Feci ölüme 5 yıl ceza!

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, 26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun ‘trafik kazası sonucu ölümüne neden olan’ sanık Ali Aziz Zenginses ile ilgili dava kararını açıkladı:
5 YIL HAPİS

 

Didem MENTEŞ

26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun ‘trafik kazası sonucu ölümüne neden olan’ sanık Ali Aziz Zenginses, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Lefkoşa’da Kermiya bölgesinde 31 Ağustos günü meydana gelen ve Asya Rıdvanoğlu’nun feci şekilde hayatını kaybettiği trafik kazasıyla ilgili dava dün karara bağlandı. Sanık Ali Aziz Zenginses, yargılandığı 11 davanın sadece 4’ünden suçlu bulundu. Mahkeme, sanığın Metahan Çemberi’ne gelene kadar geçtiği güzergahlarda hızlı araç kullanıp kullanmadığına dair bir şahadet olmadığına dolayısıyla sanığın, birini öldürmeyi niyet ederek veya birini öldürmek maksadıyla yola çıkarak, Asya Rıdvanoğlu’na çarpmadığına bulgu yaptı. Savcılığın Fasıl 154 Ceza Yasası’nda “müebbet hapis cezası” öngören 205 maddesine aykırı 4 ayrı “cinayet” davasını ispatlanamadığı gerekçesiyle, bu suçun işlenmediğine kanaat getirdi.
Ancak sanığın yasaya aykırı olarak 125 km süratle gittiğine, alkollü araç kullandığına, gözlük ve lens takmayarak sürüş ehliyetindeki kurallara uymadığına dikkat çekerek, tedbirsizlik sonucu veya ağır ihmal teşkil etmeyen aceleci veya dikkatsiz bir eylem sonucu istemeden veya kasti olmadan başka birinin ölümüne neden olduğuna karar verdi.
Öte yandan Mahkeme, küçük ülkemizdeki yolların güvenli olmaktan çıktığına ve ölümle neticelenen kazaların olağan bir hale geldiğini belirterek, herkesin ve her kesimin bu duruma katkı koyarak önüne geçilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Mahkeme salonu doldu
Sanık Ali Aziz Zenginses dün son kez Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin baktığı davada, iddia makamı olan Başsavcılığı Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil temsil ederken, sanık Ali Aziz Zenginses’in savunmasını Avukat Altan Erdağ ve Ezer Ersoy yaptı.
Karar okunmadan önce sanığın ailesi başta olmak üzere Asya Rıdvanoğlu’nun yakınları, avukatlar ve basın mensupları takip etti. Polis, mahkemede geniş güvenlik önlemedi. Aldı sanığın ailesi ve maktülenin ailesinden sayılı kişiler salona alındı. Dava kararı büyük bir heyecanla izlendi.  Trafik kazasıyla ilgili dava kararını Heyet adına Başkan Ömer Güran, iki saati aşkın bir süre de okudu.

11 davanın 4’ünden suçlu bulundu
Güran, sanığın aleyhine 11 dava getirildiğini belirtti. Güran, sanık Zenginses’in Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 205 maddesine ‘süratli bir şekilde araç kullanarak adam öldürme’, ‘111 mg alkol tesiri altında araç kullanarak adam öldürme’, ‘sürüş ehliyetindeki kurallara uymayarak araç kullanıp adam öldürme’ ve ‘gözlük ile lens kullanmayarak adam öldürme’ suçları getirildiğini söyledi. Ayrıca Ceza Yasası’nın 210 tahtında ‘tedbirsizlik ve ihmalkarlık neticesinde trafik kazası sonucu ölüme neden olma’, Trafik kazası yapmak’, ‘süratli araç kullanmak’, ölümle neticelenecek şekilde kaza yapmak’, ‘alkollü araç kullanmak, ‘süratli araç kullanmak’ ve ‘aracında özürlü işareti bulunmadan araç kullanma’ suçlarının Savcılık tarafından sanık aleyhine getirildiğini aktardı.

“Cinayet suçunu işlemedi”
Başkan Ömer Güran, cezalandırma prensipleri ve hukuki prensipler üzerinde durduktan sonra, ispat külfetinin iddia makamında olduğuna vurgu yaptı ve iddia makamının iddialarını makul şüpheden ayrı ispatlaması gerektiğini söyledi. Heyette oluşacak makul bir şüpheden sanığın yararlandırılarak beraat ettirilebileceğine değinen Güran, huzurlarındaki davanın olgularını tek tek değerlendirdi.
Güran, sanığın Metahan Çemberi’ne gelene kadar geçtiği güzergahlarda hızlı araç kullanıp kullanmadığına dair bir şahadet olmadığına sadece Kemal Şemiler Caddesi’nde hızlı olduğunu ve ama ‘öldürme niyetiyle yola çıkamadığını ifade etti.

Adam öldürme suçuyla ilgili daha önce okunan icraat kararlarından örnekler veren Ömer Güran, sanığın, biri öldürmeyi niyet ederek veya birini öldürmek maksadıyla yola çıkarak, Asya Rıdvanoğlu’na çarpmadığına bulgu yaptıklarını ve sanığın Fasıl 154 Ceza Yasa’mızın madde 205 tahtındaki adam öldürme (cinayet) suçunu işlemediğine kanaat getirdiklerini açıkladı.

“125 km hızla gittiğine kanaat getirildi”
Ömer Güran, sanığın aleyhine getirilen Fasıl 154 Ceza Yasa’mızın madde 210 tahtındaki “tedbirsizlik sonucu veya ağır ihmal teşkil etmeyen aceleci veya dikkatsiz bir eylem sonucu istemeden veya kasti olmadan başka birinin ölümüne neden olma” suçu başta olmak üzere diğer davalardan mahkum ettiklerini açıkladı. Sanık Ali Aziz Zenginses’in, yasaya aykırı olarak, gözlük veya lens takması gerektiği halde takmadan, alkollü bir şeklide ve 125 km süratle Asya Rıdvanoğlu’na çarparak feci şekilde ölümüne sebep olduğuna bulgu yaptıklarını açıklayan Güran, iddia makamının bu suçla ilgili iddiaları makul şüpheden ayrı olarak ispatladığını belirtti.

Yollar güvenli olmaktan çıktı
Mahkeme Başkanı Güran, sanığın aleyhine getirilen ve suçlu bulunduğu ‘dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebep olma’ suçunun ciddi ve vahim bir suç olduğunu vurgulayarak, 7 yıla kadar hapislik cezası öngörüldüğünü aktardı ve bu tür davalardan mahkum edilenlerle ilgili yüksek mahkeme karalarına değindi. Güran, “küçücük ülkemizde yollarımız güvenli olmaktan çıktı ve ölümle neticelenen kazalar olağan hale geldi. Bu durum halkımızı acıya boğuyor ve caydırıcı cezalar tek başına bunun önüne alamıyor” diyerek, herkesin ve her kesimin ölümlü kazaları önleme konusunda ciddi boyutta katkı koyması gerektiğine dikkat çekti.
Ağır Ceza Heyeti Başkanı Ömer Güran, sanık Ali Zenginses’in lehine ve aleyhine olan tüm hususları değerlendirerek, Asya Rıdvanoğlu’na çarparak feci şekilde ölümüne sebep olmaktan dolayı 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Bu haber toplam 5415 defa okunmuştur
İlgili Haberler