1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Çiftçilerden eyleme devam kararı
 Çiftçilerden eyleme devam kararı

Çiftçilerden eyleme devam kararı

Eylem çerçevesinde Başbakanlık önü ve bölgedeki yollara park edilen araçlar yerinden çekilmeyecek ve trafik engellenmeye devam edilecek.

A+A-

Lefkoşa’da araçlı eylem yapan ve trafiğin alt-üst olmasına neden olan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, 2 gündür devam eden eylemlerini sürdürme kararı aldı.

Çiftçiler Birliği, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısından taleplerine yanıt alamadığı gerekçesiyle araçlı eylemi yeni hükümet oluşumuna kadar devam ettireceğini açıkladı.

Eylem çerçevesinde Başbakanlık önü ve bölgedeki yollara park edilen araçlar yerinden çekilmeyecek ve trafik engellenmeye devam edilecek.

Eyleme yön vermek için Bakanlar Kurulu toplantısını bekleyen Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, toplantıdan istediği sonuç çıkmayınca eylemi devam ettirme kararı aldı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, saat 16.00 sıralarında yaptığı açıklamada, hükümetin tahıl fiyatlarını yeniden değerlendirmesi taleplerine cevap gelmediğini belirterek, “Çiftçiler olarak çıktığımız yoldan geri dönmeyeceğiz” dedi.

Araçların eylem yerinde kalacağını ve kendilerinin de gerekirse nöbetleşe eyleme devam edeceklerini vurgulayan Kelle, yeni hükümet oluşumunu bekleyeceklerini belirtti.

Kelle, taleplerine yeni hükümet döneminde de cevap gelmezse alternatif eylemlere de başvuracaklarını söyledi.
Çiftçiler olarak 2014 yılından kalan Doğrudan Gelir Desteği ve mazot desteği alacakları bulunduğunu kaydeden Kelle, “Hakkımızı istiyoruz. Kendilerinden artı bir şey veya farklı bir talebimiz olmadı” dedi.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu olarak Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile bir görüşme yaptıklarını belirten Kelle, “Farklı alternatifler de sunduk. İstediğimiz miktarın toplam tutarı 3.5-4 milyon TL. Hükümet edenler bunu çiftçiye çok görüp ithal arpayı tercih ettiler” diye konuştu.

Açıklamanın ardından çiftçiler araçlarını eylem yerinde bırakıp dağıldılar.


NE DEDİLER?.. NE DEDİLER?..  [Röportajlar: Feray YALÇUK]


Ahmet Dürüst:
2 senedir sigorta yatıramaz duruma geldik. Ailece üreticiyiz ve tek geçim kaynağımız da bu iştir. Bize verilen miktar sadece maliyetimizdir ve hatta maliyetlerimizi de tam karşılamamaktadır. Biz geriye kalanı cebimizden mi verelim?  Tüm işimizi gücümüzü bırakıp buraya öylesine gelmedik. Hakkımızı almak istiyoruz ve bu yüzden de bu mücadeleyi veriyoruz. Geçen yıl bile verilen miktar bile bu yılkinden daha yüksekti. Her şey pahalılaşırken maliyetler artarken fiyatlar neden geriye çekildi? Nasıl oluyor bu iş?

Bekir Karaböcek:
Biz artık yeni bir açılım istiyoruz. Benim büyük baş hayvanlarım var. Kendi sütümüz ve süt ürünlerimiz varken halen bu kadar ithal edilen ürünün bulunması çok yersiz. Yurtdışından getirilen ürünlerin ya vergileri yükseltilecek ya da tamamen yasaklanacak ki yerli üretimi destekleyebilelim. Hükümetler bugüne kadar hep bize köstek olmuştur. İçinde bulunduğumuz durum kötüdür ve git gide de daha kötüleşecektir bu yüzden yetkili herkesi çözüm bulmaya çağırıyorum.

Ali Bey Dercan:
Bize verilen miktarları Türkiye ve Güney Kıbrıs’taki verilenlerle kıyaslıyorlar fakat biz ne Türkiye ne de Güney Kıbrıs’ta yaşıyoruz. Dolayısıyla böyle bir örneğin verilmesi yersizdir. Diğer devletlerde çiftçiye üreticiye verilen katkılar konuşulmuyor da neden sadece onların fiyatları kıyaslanıyor. Devlet, bir politika belirleyip onu uygulamalıdır ve hayvancıyla çiftçiyi de birbirinden ayrılmalıdır. Hayvancılar Birliği bu eylemi desteklememektedir ama zaten onlar bizi de desteklemiyor. Benim küçükbaş hayvanlarım var fakat Birlik büyükbaş olmadıkça desteklemiyor. İnsanların hayatlarını felç etmeyi biz de istemiyoruz ama bize başka çare bırakmadılar.

İbrahim Alkan (Genel Sekreter):
Mayıs ayında yapılan toplantılarda bize 67,5 kuruşu vermeyi kabul etmişlerdi ve hatta kendileri bu miktarı teklif etmişti. Şimdi ise 62,5 e düşürüldü. Bunun nedeni nedir? Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu “bütçemiz yok” dediğinde biz olumlu karşıladık ve verilecek olan fiyatı kabul ettik fakat fiyat düşürüldü. Türkiye ile karşılaştırılıyoruz fakat Türkiye’deki girdiler çok daha ucuzdur.

Hüseyin Çavuş Kelle:
Tüm beklemelere rağmen olumlu yanıt gelmemiştir. Eylemden geri adım atmayacağız ve sonuç alana kadar tüm araçlar Başbakanlık önünde kalmaya devam edecektir. Eylemci arkadaşlarımızın işlerine gitmeleri gerekirse gideceklerdir. Burada nöbetleşe duracağız. Diğer hükümet kurulana kadar bu durum böyle devam edecektir. Yeni oluşacak olan hükümet de olumlu bir yanıt vermezse o zaman eylemi farklı boyutlara taşıyacağız

Bu haber toplam 1537 defa okunmuştur