1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çiçek’ten AB’ye ‘Kıbrıs’ta adil olun’ çağrısı
Çiçek’ten AB’ye ‘Kıbrıs’ta adil olun’ çağrısı

Çiçek’ten AB’ye ‘Kıbrıs’ta adil olun’ çağrısı

TBMM Başkanı Çiçek, AP Başkanı Martin Schulz ile bir araya geldi

A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Doğu Akdeniz'de kaynakların tek yanlı kullanımı için atılan adımların yeni bir güvenlik problemi ortaya çıkardığını belirtti.

Çiçek, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a, “Sizlerden beklentimiz öncelikle izolasyonların kalkması, Rumlar'ı müzakereye teşvik edici gayretin içinde olunmasıdır. Daha adil ve objektif bir yaklaşım bekliyoruz" dedi.

Cemil Çiçek, Ankara'da resmi temaslarda bulunan Schulz ile bir araya geldi. Çiçek, görüşmeyle ilgili açıklamasında, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmak istediğini dile getirdi. Çiçek, "Bu, stratejik tercihimiz ama 52 yıldır bu hedef için koşuşturuyoruz. Kısa süre önce AB üyesi bir ülkenin cumhurbaşkanı buradaydı. 'Türk yemekleri çok zengin ama masadaki kimsenin kilosu yok. Neden?' dedi. Ben de '52 yıldır AB peşinde koşmaktan kilo tutamadık' dedim. Daha ne kadar koşacağız bunu bilmek istiyoruz" diye konuştu.

Çiçek, halkın Türkiye'nin AB üyeliğine desteğinin yüzde 50'nin altına düştüğüne işaret ederek, "Ben siyasi hayata başladığımda bu işler konuşuluyordu. Siyasi hayatımız bitti hala konuşuluyor. Ömrümüz bittiğinde AB'ye girecek miyiz onu bile merak eder hale geldim" ifadesini kullandı.

"KKTC'YE İZOLASYONLARIN KALKMASINI BEKLİYORUZ"

Kıbrıs sorununun da 50 yılı aşkın geçmişi olmasına rağmen çözülemediğini belirten Çiçek, bu durumun Türkiye-AB ilişkilerini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Sorunun çözülememesinin sorumlusunun ne Türkiye ne KKTC olduğunu vurgulayan Çiçek, "Türkiye ve KKTC 2004 referandumunu destekledi, Rum tarafı desteklemedi. Buna rağmen AB'ye alınınca sorun çözülemez hale geldi. Ümit ederiz tekrar müzakere masasına dönecekler" diye konuştu.

Doğu Akdeniz'de kaynakların tek yanlı kullanımı için atılan adımların yeni bir güvenlik problemi ortaya çıkardığına işaret eden Çiçek, "Sizlerden beklentimiz öncelikle izolasyonların kalkması, Rumlar'ı müzakereye teşvik edici gayretin içinde olunmasıdır. Daha adil ve objektif bir yaklaşım bekliyoruz" dedi.

Cemil Çiçek, AB'nin 2004 yılında söz vermesine rağmen izolasyonların kalkmadığını anımsatarak, "Tecrit politikaları nedeniyle kuzey Kıbrıs yarı açık hapishaneye döndü. Barışa 'hayır' diyenler mükafatlandırılıyor, 'evet' diyenler cezalandırılıyor. Bu çarpık durumun bir an evvel giderilmesi gerekiyor" diye konuştu.

(AA)

Bu haber toplam 1206 defa okunmuştur