1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. CIA’nin hataları gözler önüne serildi
CIA’nin hataları gözler önüne serildi

CIA’nin hataları gözler önüne serildi

Raporda yer alan eski CIA Direktörü Tenet'in mektubunda, eski ABD Adalet Bakanı Reno'nun 1998'de Usame Bin Ladin'i öldürme planlarını bloke eden anahtar kişi olduğuna işaret ediliyor

A+A-

 

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) 11 Eylül saldırısına ilişkin raporunda yer alan eski CIA Direktörü George Tenet'in mektubunda, eski ABD Adalet Bakanı Janet Reno'nun 1998'de El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürme planlarını bloke eden anahtar kişi olduğuna işaret ediliyor.

ABD'de 2007 yılında özet kısmı paylaşılan, 11 Eylül 2001'deki Dünya Ticaret Merkezi kulelerine düzenlenen saldırıları önlemekte CIA'nın kusurlu olup olmadığını araştıran raporun yaklaşık 500 sayfalık yeni kısmı, istihbarat birimi tarafından kamuoyuna açıklandı.

Raporun özet kısmı, CIA'nın üst düzey görevlilerinin saldırıyı önlemek için El Kaide'ye karşı kapsamlı bir stratejisi olmadığını ve yetkililerin ciddi "sistematik hatalar" yaptığını ortaya koyuyordu.

Raporun yeni yayımlanan bölümlerinde ise istihbarat birimi ile yönetim kanadı arasında tartışmaların da yer aldığı birçok ayrıntı bulunuyor.

CIA'nın internet sitesinden paylaşılan yeni sayfalarda yer alan eski CIA Direktörü George Tenet'in yazdığı mektupta, eski ABD Adalet Bakanı Janet Reno'nun CIA'nın 1998 yılında El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i öldürme planlarını bloke eden anahtar kişi olduğuna işaret ediliyor.

ABD Adalet Bakanı Reno ile Bin Ladin'e yönelik operasyonları ele almak için görüştüklerini anlatan Tenet, "Reno'nun Ladin'in ancak esir alınacağı bir operasyon üzerinde düşündüğünden emin olduğunu" ifade ediyor.

Mektupta "ABD hükümeti açıkça Bin Ladin'in ve temsilcilerinin tutsak edilmesini istiyordu. Eğer başarılı bir operasyon olanağı yoksa, ABD güçleri Bin Ladin ve önemli temsilcilerini öldürmeye dönük taarruz harekatı yapabilirdi" cümlelerine yer veren Tenet, El Kaide liderine karşı ölümcül bir operasyona sadece "esir alınması durumunda" izin verileceğini bildiğini vurguluyor.

George Tenet, 1997 ile 2004 yılları arasında CIA'nın direktörlüğünü yapmıştı.

(AA)

Bu haber toplam 1616 defa okunmuştur