1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cezaevi arkasında kayıp kazılar başladı
 Cezaevi arkasında kayıp kazılar başladı

Cezaevi arkasında kayıp kazılar başladı

Merkezi cezaevi arkasındaki bölgede kazılar bugün başladı

A+A-

 

Kıbrıs’ta 1963, 1964 ve 1974’te meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden ve kayıp olarak listelenen kişilerin gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmeleri için çalışmalarını sürdüren Kayıp Şahıslar Komitesi, bugün, Lefkoşa’da Merkezi

Cezaevi’nin arkasındaki bölgede kazılara başladı.

Komitenin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, TAK muhabirinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, bu yıl askeri otoritelerden aldıkları 3., toplamda ise 28. izin olarak bugün başlattıkları kazıyla 40-50 civarında Kıbrıslı Rum kaybın kalıntılarına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Küçük, son olarak Lapta Balıkçı Barınağı bölgesindeki kazıları tamamladıklarını ifade ederek, havaların sıcak olması nedeniyle verilen aranın ardından geçen haftadan itibaren çalışmalara yeniden başladıklarını kaydetti.

Gülden Plümer Küçük, Merkezi Cezaevi arkasındaki bölgede, 1974’te değişik bölgelerde savaşan Kıbrıslı Rum 40-50 kişinin gömülü olduğu bilgisine sahip olduklarını, yeryüzü şekillerinin değişmesi ve inşaatlar yüzünden bazı zorluklar yaşadıklarını, ancak bugün başlayan kazılarla kalıntılara ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

Küçük, söz konusu 40-50 Kıbrıslı Rum’un cesetlerinin o dönemde BM nezdinde, Ledra Palace’tan Kıbrıs Rum tarafına verilmek istendiğini, ancak alınmadıkları için Cezaevi bölgesine gömüldüğünü de ekledi.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 1508’i Kıbrıslı Rum, 493’ü de Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 2 bin 1 kayıp var. Şu ana dek 451 Kıbrıslı Rum, 144 de Kıbrıslı Türk kayıp, kimlikleri saptanarak ailelerine teslim edildi. Komite, 999 kazı yerinde 969 kişiye ait kalıntıları buldu.

(tak/foto arşiv)

Bu haber toplam 1560 defa okunmuştur