1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Ceza Yasa'sına DEĞİŞİKLİK
'Ceza Yasa'sına  DEĞİŞİKLİK

'Ceza Yasa'sına DEĞİŞİKLİK

CTP milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe Ceza Yasası’ndaki değişiklik önerilerini mecliste sivil toplum örgütlerinin bilgisine getirdi, ardından öneri Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’ya verildi.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe kadın ve çocuk haklarını iyileştirme, adaletsiz olan ve çağın gereklerini karşılamayan bazı maddeleri değiştirmek üzere Ceza Yasası, Evlilik Dışı Çocuklar Yasası ve Veraset Yasası ile ilgili değişiklik önerisi hazırladı.
Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe,  hazırladıkları Ceza Yasası’nda değişiklik önerilerini mecliste sivil toplum örgütlerinin bilgisine sundu.
Yasada 10 hafta olan hamileliğin yasal şekilde sonlandırılması süresi, değişiklikte 20 hafta olarak önerildi. İnsan kaçakçılığı suçunun tanımı da değişiklik önerileri arasında yer aldı.
Ceza Yasası'nın 6 maddesinde iyileştirme için öngörülen değişikler hakkında bilgi veren Derya ve Özdenefe, Sivil toplum örgütlerinin görüşlerine açık olduklarını vurgulayarak, tartışmanın meşru zeminde yapılması için adım atıldığını anlattı.
CTP Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe,  hazırladıkları Ceza Yasası’nda değişiklik önerilerini mecliste sivil toplum örgütlerinin bilgisine sunmasının ardından Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’ya takdim etti.

Meclis Mavi Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya tüm kesimlerin ilgisi yoğun oldu.

Meclis önünde Meliz Akçal için yapılan eylem yapan kalabalık grup, yasa değişikliği için yapılan toplantıya da katılarak destek belirtti.

 

Derya: Çocuk ve kadın haklarını iyileştirme

Toplantıda ilk sözü alan CTP Milletvekili Doğuş Derya, sadece hamileliği yasal şekilde sonlandırma süresini değil, insan ticareti, insan kaçakçılığı ve cinsiyet, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine yönelik nefret söylemi gibi maddelerin de üzerinde çalıştıklarının altını çizdi.

Derya şöyle devam etti:
“Uzunca süredir Fazilet Özdenefe ile birlikte hem Ceza Yasası’nda hem Evlilik Dışı Çocuklar Yasası’nda hem de Veraset Yasası’nda kadın ve çocuk haklarını iyileştirme, adaletsiz, çağın gereklerini karşılamayan bazı maddeleri değiştirmek üzere çalıştıklarını ifade eden Derya, “Son 2 haftalık süreçte özellikle Ceza Yasası’ndaki çalışmaları hızlandırıp tamamladık. Yasa dışı gebelik sonlandırma davası ile kamuoyu algısı açık bir şekilde süreci takip ediyor. Ceza yasası ile ilgili çalışmalarımızı hızlandırıp, nihayetlendirdik, sadece hamileliğin yasal şekilde sonlandırmasının süresi ile ilgili değil ülkemiz açısından ciddi bir sorun olan, seks köleliğin temelinde de bulunan insan ticareti, bunun yanında birçok insan hakkı ihlaline neden olan insan kaçakçılığı ile ilgili ve daha önce 2014 yılında yaptığımız, cinsiyet, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine yönelik nefret söylemi ile ilgili bir yasal düzenleme vardı, orada bazı teknik aksaklıklardan dolayı o madde işletilemiyordu bu nefret söyleminin yeniden düzenlenmesi ile ilgili önerilerimizi hazırladık ve meclis başkanımıza bugün sunuyoruz.

Bu bağlamda diğer partilerden de bir ad hoc komitesinin sunulmasını rica edeceğiz. Partiler arası  mutabakat sağlanırsa, sadece ceza yasasındaki değişikliklerini ayni zamanda veraset ve evlilik dışı çocuklar yasasında bahsettiğimiz iyileştirmeleri yapmak üzere bu ad hoc komitenin bir an önce görüşülüp yasallaşması için uğraşacağız.

Komite süreçlerinde değişiklikler her türlü görüş ve öneriye açık olacaktır.
Bize ya meclis sayfasından veya kişisel olarak ulaşmanız yeterli olacaktır.”

 

Özdenefe: Değişiklik için adım atıyoruz
 

Derya'nın ardından konuşan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de özetle şunları söyledi;

“Uzun süredir üzerinde çalıştığımız değişikliklerin hayata geçirilmesi için adım atıyoruz.

Ülkemizde birçok yasa maalesef revize edilmeye muhtaçtır. Çoğu İngiliz sömürge dönemine ait, 70 – 80 yıllık yasalardır.

Biz bugün yaptığımız bu öneri ile Pazartesi de geçici ve özel bir komitenin kurulmasını isteyeceğiz, tüm bu alanlarda, toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadın ve çocuk haklarını olumsuz yönde etkileyen bu düzenlemeleri düzeltmek adına bir girişim başlatıyoruz.

Bizim amacımız bir tartışma zemini hazırlamak, bu tartışmanın toplumsal bir alanda, meşru sağlıklı bir alanda yapılmasını sağlamaktı. Alanında uzman tüm kesimlerin davet edilerek, görüş vermek isteyen herkesten görüş alarak  meşru bir tartışma zemini yaratmak.

 

“Dünyadaki uygulamalar göz önünde bulundurularak hazırlanan maddeler var”
 

“Öngördüğümüz değişiklikler kısaca; Meclisin Siyasi İşleri Komitesinin de gündeminde olan, sınır aşan örgütlü suçlara karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve buna bağlı ek protokol. Biz bunları inceleyerek Ceza Yasa’mıza insan kaçakçılığı ile ilgili maddeler eklemeyi öngörüyoruz.

Ayni şekilde insan ticareti ile ilgili dünyadaki uygulamalar göz önünde bulundurularak hazırlanan bir madde bulunuyor.

Hamileliğin Yasal bir şekilde sona erdirilmesi ile ilgili düzenleme vardır. Mevcut Ceza Yasa’mızda, zaten olan bir maddeyi düzenleyip günün koşullarına, insan hakları, kadın hakları açısından dünyadaki uygulamaları da göz önünde bulundurarak hazırlanan bir uygulamadır.

Son olarak da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret söyleminde kişilerin hedef gösterilmesi ve zaman zaman da şiddete maruz kalması ile ilgili bir uygulamadır ki zaten 2014 yılında yaptığımız değişikliklerde meclis iradesinin bu maddelerin geçmesi ortaya koymuştu ancak yasadaki bazı teknik sıkıntıların pratikte bu maddelerin uygulanmasına engel olması nedeniyle bunlar aslında yürürlüğe geçememişti, bunu meclisin 2014 yılındaki iradesinin önünü açmak için yapıyoruz.”

 

“Değişikliklerin Haziran'dan önce geçmesi için çalışacağız”
 

Hamileliğin yasal bir şekilde sona erdirilmesi hakkında yeniden konuşan Derya şunlar söyledi:

“Hamileliğin yasal bir şekilde sona erdirilmesi “ile ilgili dünyadaki örnekler, yasaklayıcı değil, koruyucu, önleyici yaklaşım politikaları üzerinden gidiyor ve doğurganlık hakkı kadının temel insan hakkı olarak görülüyor.

Dolayısıyla istenmeyen gebelikler ortadan kaldırılacaksa, bir toplumsal sorun olarak görülüyorsa, bu cezalandırıcı veya yasaklandırıcı yaklaşımlarla değil, koruyucu, önleyici koşulların geliştirilmesiyle söz konusu olur diyor diğer ülkeler, bu da nedir, doğurganlık haklarının, sağlıklı cinsel bilgilendirmeden tutun korunma yöntemlere,  sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaya kadar aslında çok geniş bir paketin ayni anda yürürlüğe konulması, sosyal devlet anlayışı ile hareket edilmesi demektir.

Yasaklayıcı politikaların aslında istenmeyen hamileliklerin sonlandırılmasına engel olmamış, merdiven altı, sağlığı tehdit eden ve insan hakları ihlallerine yol açan uygulamalın arttığı görülmektedir.

Yaptığımız çalışmalar sonucunda hamileliğin yasal bir şekilde sona erdirilmesi için süreyi 20 hafta olarak ön görüyoruz. Tabii ki bu istişareye açık. Değişikliklerin Haziran'dan önce geçmesi için çalışacağız”

 

Değişiklikler Alanlı’ya takdim edildi

CTP Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe,  hazırladıkları Ceza Yasası’nda değişiklik önerilerini mecliste sivil toplum örgütlerinin bilgisine sunmasının ardından Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’ya takdim etti.

Bu haber toplam 6043 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler