1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Çevreseller, Gıdalar ve Kanser Sempozyumu” bugün
“Çevreseller, Gıdalar ve Kanser Sempozyumu” bugün

“Çevreseller, Gıdalar ve Kanser Sempozyumu” bugün

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), bugün 10:00-16:30 saatleri arasında birlik merkez binasında, “Çevreseller, Gıdalar ve Kanser Sempozyumu” düzenliyor.

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), bugün 10:00-16:30 saatleri arasında birlik merkez binasında, “Çevreseller, Gıdalar ve Kanser Sempozyumu” düzenliyor.
Sempozyumun açılışına Meclis Başkanı Sibel Siber, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da katılacak.
Birlik Başkanı Dr. Filiz Besim yaptığı yazılı açıklamada, ülkede artan kanser vakalarının toplumu huzursuz ettiği, kafa karışıklığına neden olduğu, bu konuda bilgi kirliliği yaşandığını belirtti.
Kanserin tek bir faktöre bağlı gelişen bir hastalık olmadığını kaydeden Besim, çevre sağlığının bozuk olması ve yenilen içilen gıdaların en çok suçlanan faktörlerin başında geldiğini söyledi. Besim, “İnsanlarımız güven içinde nerede yaşayacaklarına, ne yiyip içeceklerine karar verememektedirler. Yönetim Kurulumuz bu konulara ışık tutmak, bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve farkındalığı artırmak için sempozyumu düzenliyoruz” dedi.

Sempozyum programı
Sempozyum, Birlik Başkanı Filiz Besim, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ve Meclis Başkanı Sibel Siber’in konuşmalarıyla başlayacak.
Ardından KTTB Çevreden Sorumlu üyesi Dr. Ahmet Körceğez, “KKTC’de Çevre Sağlığı Sorunu” konulu sunum yapacak.
“Gıdalar ve Kanser” konulu birinci oturum KTTB adına Dt. Ayşe Günbay moderatörlüğünde yapılacak. Bu bölümün konuşmacıları şunlar:
“Gıda Yasası ve Biz” Mustafa Akçaba-Sağlık Bakanlığı Müsteşarı. “Tarladan Sofraya Yediklerimiz” Emine Solyalı-Tarım Dairesi Müdürü, Ozan Özuyanık-Ziraat Mühendisleri Odası. “Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği” Ersan Korudağ-Veteriner Hekimler Birliği. “Gıda Katkı Maddeleri ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”-Beste Oymen-Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi. Gıda Güvenliğinde Hangi Noktadayız- Prof. Dr. Çağatay Güler, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi.”

İkinci oturum

Öğle arasının ardından saat 13.30’da başlayacak ikinci oturumda “Termik Santrallerin Çıkartıları” konusu Dt. Teksen Köroğlu moderatörlüğünde irdelenecek. Bu bölümün sunum konuları ve konuşmacılar şöyle:
“Termik Santrallerin Solunum Yollarındaki Zararları” Dr. Mustafa Akansoy- Göğüs Hastalıkları Uzmanı. “Termik Santrallerin Çevreye Verdiği Zararlar” Nilden Bektaş - Çevre Mühendisleri Odası Başkanı. “Termik Santrallere Bakış” Prof. Dr. Çağatay Güler- Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi.

Üçüncü oturum
Son oturum saat 14.50’de başlayacak ve Dr. Ahmet Varış’ın moderatörlüğünde “KKTC’de Kansere Bakış” konusu ele alınacak. Bu bölümün konuşmacıları şunlar:
“Koruyucu Hekimlik ve Erken Tanının Önemi- Prof. Dr. Necati Dedeoğlu- YDÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı. “KKTC’de Kanser Hastası Olmak” Efdal Keser-Kanser Hastaları Yardım Derneği. “Hekim Gözüyle KKTC’de Kanser” Dr. Özlem Gürkut- Onkolojide Çalışan Hekim. “Kanser Mücadelesi” Mine Çağlar-Temel Onkoloji Uzmanı. TAK

Bu haber toplam 2309 defa okunmuştur