1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Çevre projesinde sona doğru
Çevre projesinde sona doğru

Çevre projesinde sona doğru

YENİDÜZEN'e konuşan Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Başkanı Berkan Tokar, yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak projenin yap-işlet-devret modelinde olacağını ifade ederek, katı atıklardan yaklaşık 15 megawatt enerji üretilmesi beklendiğini sö

A+A-


Katı atıklardan enerji üretimi için hazırlanan proje için Mart ayı ortasında ihaleye çıkılıyor. Proje ile ülkedeki bütün katı atıklar bir merkezde toplanacak ve katı atıklardan enerji elde edilecek.
 

Fayka ARSEVEN KİŞİ

Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Başkanı Berkan Tokar, ülkenin çöp problemini çözecek, katı atık yönetimi ve enerji üretimi projesinde sona gelindiğini Mart ayı ortasında ihale sürecine çıkılabileceğini açıkladı.

Tokar, İçişleri Bakanlığı, Çevre Koruma Dairesi ve KIB-TEK’in de projede yer aldığını ve yaklaşık bir yıldır proje üzerinde çalışıldığını söyledi.
Projenin 100 milyon dolara mal olacağını da ifade eden Tokar, projenin yap-işlet- devret modeli ile olacağını kaydederek, “devlet projeye  bir bütçe ayırmayacak, yüklenici firma istediklerimizi yapacak, enerji üretecek devlet sadece üretilen enerjiyi satın alacak. Belli bir zaman sonra da devlete devredilecek” açıklamasında bulundu.

YENiDÜZEN’e proje hakkında bilgi veren YAGA Başkanı Berkan Tokar, projenin katı atığı yönetmek ve enerji üretimini sağlamak olmak üzere iki ayağı olduğunu belirtti.

28 belediyeden sadece 9’u...
Güngör Katı Atık ve Depolama Merkezi’ne 28 belediyeden sadece 9’unun çöp getirdiğini ifade eden Tokar, “19 belediye düzensiz depolama alanına ya da doğaya çöpleri salmaktadır. Bu da hem çevre hem de halk sağlığı için büyük tehlikedir” dedi.
9 belediyenin ise nüfusun yaklaşık yüzde 50’sinin çöpünü Güngör’e taşıdığına dikkat çeken Tokar, “bu da yılda 170 bin ton çöp demektir. Ancak kalan 19 belediyenin getirmediği çöp oranı da yaklaşık 150 bin tondur” ifadesinde bulundu.
Yapılacak olan proje ile belediyelerin çöplerine sahip çıkılacağını söyleyen Tokar şunları anlattı:
“ Proje ile Girne, Mağusa, Güzelyurt, Karpaz, İskele ve Güney Mesarya bölgesinde çağdaş transfer istasyonlarının yapılması öngörülüyor.  Daha önce Mağusa’da AB tarafından Kıbrıslı Türklere ayrılan yardım kaynağı çerçevesinde çöp toplama istasyonu yapıldı. Ancak bu istasyon kurda kuşa kaldı.
Güngör’deki çöp alanı da dolmakla karşı karşıyadır. Çevre mühendisleri arkadaşlarımız 1-2 yıl içerisinde oranın dolacağını öngörüyor. O nedenle belediyeler istekli olsa da Güngör alanına maalesef daha fazla çöp getirilemiyor.
Mağusa’daki atıl vaziyette bulunan istasyon tekrardan işlevsel hale getirilmeli ve çöpler yere değmeden 24 saat içerisinde Güngör’e transfer edilmelidir.
Kurulacak yeni istasyonlar ile Karpaz’dan Lefke’ye kadar bütün çöplerin Güngör’e getirilmesi sağlanacaktır.”

“ODTÜKK yanındaki çöp büyük sorun…”
Ülkenin turizm ve eğitim adası olduğuna da değinen Tokar, Güzelyurt Belediyesi’nin ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu yakınına döktüğü çöpün hem insan sağlığına hem de ülke prestijine etki ettiğini söyledi.
“ODTÜ, Türkiye’de ilk sırada yer alan üniversitedir. Onların Kuzey Kıbrıs’ta olması bizim için yatırımcıları buraya çekme noktasında büyük avantajdır. Ancak o bölgede yaşayanlar çöpler konusunda şikayetçidir. Bizim bu sorunu biran önce çözmemiz gerekir. Bu sorun da bu proje ile çözülecektir” şeklinde konuştu.

“Işıl (termal) yöntemle berhava edilecek”
Bugün Avrupa’da ışıl (termal) yöntemle çöplerin berhava edildiği bilgisini veren Tokar,  “Oradan sağlanan ısı ile enerji üretimi sağlanıyor. Bizim projemizde de bu yöntem yer alıyor” dedi.
“Biz toplanan katı artıklar ile 15 megawatt elektrik üretimi elde edebiliriz” diyen Tokar, bu rakamın ülkenin yüzde 5’lik elektrik tüketimini karşıladığını söyledi.
Tokar, amacın ülkenin elektrik sorununa çözüm bulmak olmadığını da belirterek, “Bu proje bir çevre projesidir” ifadesinde bulundu.

“Devlet satın alacak”  
100 milyon dolara mal olacak projenin yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirileceğini söyleyen Tokar, “Böylelikle devlet bu projeye maliyet ayırmayacak. İhaleyi kazanan firma bunu karşılayacak. Devlet sadece belli bir süre çıkan elektriği satın alacak” dedi.
“Projede istenilen, alt yapılarıyla birlikte transfer istasyonlarının yapılması, Güngör’de 2’nci ve 3’ncü hücrenin alt yapısın yapılması, çöplerin toplanması, berhava edilmesi ve en uygun termal sistemin kurulmasıdır” diye belirten Tokar, “Bu proje ayrıca, peynir altı suları, hayvansal atıklar, kanalizasyon çamurları ve tıbbı atıkların berhava edilmesini de içerir” bilgisini verdi.

Mart ayında ihaleye çıkılıyor…
Atık Yakma Tüzüğü’nün çıktığını ifade eden Tokar, projenin ihalesine ise Mart ayının ortasında çıkılabileceğini söyledi.
Tokar son olarak,“Ülke gerçeklerine baktığımız zaman devletin çevreye 100 milyon dolar ayırması hayaldir. Ancak bu proje ile hem devletin bir bütçe ayırmasına gerek kalmayacak hem de büyük bir çevre ve halk sağlığı sorunu olan çöp sorunu çözülmüş olacak” dedi.

Bu haber toplam 3517 defa okunmuştur