1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çevre Platformu verileri paylaştı
Çevre Platformu verileri paylaştı

Çevre Platformu verileri paylaştı

“Let’s do it” temizlik etkinliği sonrası Çevre Platformu, yaptığı basın açıklamasıyla verileri paylaştı.

A+A-

Dünyada çeşitli ülkelerinde gerçekleştirilen ve dünyada en hızlı büyüyen sivil inisiyatif olan “Let’s do it” temizlik etkinliği Çevre Platformu ile Başbakanlık Kriz Yönetim Komitesinin organizasyonu ile Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran 2014 tarihinde ülkemizde de 5 saatte 5 bölgemizde gerçekleştirildi. Etkinlik sonrası Çevre Platformu, yaptığı basın açıklamasıyla verileri paylaştı. Açıklamanın tam metni ve tablolar şöyle:


“Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” Temizlik etkinliği sonucunda hem bugüne hem de geleceğe yönelik pek çok farkındalığa dolayısı ile kalıcı başarılara da imza atılmıştır.
• Özellikle, ülkemizin her tarafında atılmış çöpler olduğu, evimizde, arabamızda istemediğimiz şeyleri dışarıya attığımızı, gizlice ormanlara, derelere, yollara, plajlara sonuç olarak ülkemizin doğasına bıraktığımız çöplerin ne boyutta olduğunun farkına vardık.
• Ülkemizi temiz görmek isteyen ve aktif olarak temizlik etkinliğine sponsor olarak katkı koyan ve temizliğe fiilen katılan yaklaşık nüfusumuzun % 10’unu temsil eden gönüllüler toplumun tümüne bir mesaj vermiştir “Artık Kirletmeyiniz”
• Ülkemizi temiz görmek isteyen ve aktif olarak temizlik etkinliğine sponsor olarak katkı koyan ve temizliğe fiilen katılan yaklaşık nüfusumuzun % 10’unu temsil eden gönüllüler Bakanlıklara bir mesaj vermiş ve baskı yaratmıştır: “Artık Kirleteni Cezalandırınız”
• Temizlik etkinliği göstermiştir ki tüm siyasiler “Ülkemizin Temiz Olmasını İstiyor” ve bu da siyasilerin “Çevre Siyaset Dışıdır” konusunda hemfikir olduğunu göstermiştir.
• Temizliğe katılan alın teri döken insanımız ile katkı koyan sponsor olanlar, “Artık Kirleteni Uyaracağız” konusunda kararlılık kazanmıştır.
Sonuç olarak temizliğe katılan, katkı koyan katılma fırsatı bulamayan herkes Hükümetin Çevre Temizliği konusunda üzerine düşeni kalıcılık adına politikalar belirlemesini ve uygulamalar yapmasını beklemektedir ve bunun takipçisi olacağını göstermiştir.
“Let’s do it Kuzey Kıbrıs”, Ülke çapında yapılan geniş bir planlama ve organizasyonla oluşturulan, devlet bütçesinden kaynak kullanılmadan tamamen sponsorluklarla gerçekleştirilen, özel sektörün katkılarına ilave olarak Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımızın ve Sivil Savunma Teşkilatımızın araç katkıları ile de güçlendirilmiş ve oluşturulan bir Harekat Merkezinden koordine edilerek 5 bölgemiz Kaymakamlıkları tarafından başarı ile tamamlanmıştır. “ Let’s do it” etkinliği sonucunda Tablo 1 de de görüleceği üzere;

Lets do it Kuzey Kıbrıs temizliğine katılan Sayısı:
5 Haziran 2014 “Let’s do it Kuzey Kıbrıs” temizlik etkinliğine katılan özel ve kamu gönüllü sayısı toplamı 10.443 dür. Bölgelere göre dağılımı ise şu şekildedir; 2275 kişi Lefkoşa, 3876 kişi Gazimağusa, 2337 kişi Girne, 1200 kişi İskele/Karpaz ve 755 kişi Güzelyurt.
Lets do it Kuzey Kıbrıs temizliğinde toplanan çöpler ve ayrıştırma
“Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” için Kaymakamlıklar tarafından çıkarılan kirlilik haritaları üzerinden belirlenen kirlilik noktalarından toplam 16.624 adet çöp torbası toplanmıştır. Bu çöplerin 263 torbası Tali Çöp toplama merkezlerinden geridönüşüm şirketlerince kendi tesislerine taşınmış geri kalan ise Güngöre ulaşıtırılmış ulaştırılmaktadır.
Toplam 16.624 çöp torbasının bölgelere göre dağılımı ise; 5840 adet Lefkoşa, 3667 adet Gazimağusa, 3541 adet Girne, 1520 adet İskele/Karpaz ve 2056 adet Güzelyurt olarak gerçekleşmiştir.
4 Haziranda kamuoyu ile paylaşılan beklenti rakamlarına bakıldığında temizlenmesi öngörülen toplam alan sayısında Tablo 2 de görüldüğü üzere %21 artış olurken, kayıt yaptıran gönüllü sayısında bazı bölgelermizde %10 lara varan düşüş olmasına karşın toplamda %2 düzeyinde bir artış olmuştur.
5 Haziran “Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” temizlik etkinliğine bu denli geniş yelpazedeki ve yaştaki kişilerin katılması ve temizliğin tüm ülkede seferberlik havasında olması sonucunda önemli farkındalıkların sağlandığı düşünülmektedir.
Temizliğe katılanlar artık “Kirletmemeyi” öğrenmemiz üzerinde yoğunlukla durulması gerekliliğinin altını çizmiş ve bu konuda ciddi politikalara ve denetim ve yasaların uygulanmasına ihtiyacımız olduğunu sürekli vurgulamıştır. Bu konuda karar vericilerin, Bakanlık Kamu Kurum ve Kuruluşlarının gerekli mekanizmaları oluşturmasını, kirleteni cezalandırmasını ve çevre eğitimini öne çıkararak mevcut ve gelecek nesillerin eğitilmesini, ve onları yönlendirerek çevresine sahip çıkmasını sağlamasını temenni ediyoruz.
Ülkemizde ilk kez bu denli büyük bir özel kamu ortaklığı ile gerçekleştirilen “Let’s do it Kuzey Kıbrıs” temizlik etkinliğine araç, yakıt, malzeme katkı sağlayan, temizliğe katılan herkese sonsuz teşekkür ediyoruz. Ülkemizin, bizlerin hak ettiği temiz bir çevreye bir başlangıç olması temennisi ile saygılar sunarız."


 

Bu haber toplam 2077 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler