1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'CESNOLA' GAZETECİLER İÇİN GÖSTERİLECEK
CESNOLA GAZETECİLER İÇİN GÖSTERİLECEK

'CESNOLA' GAZETECİLER İÇİN GÖSTERİLECEK

“Perşembe Sohbetleri”nde bu hafta, Mustafa Ersenal’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Cesnola” adlı film gösterilecek ve film ekibiyle sohbet edilecek.

A+A-

 

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin (KTGB) düzenlediği “Perşembe Sohbetleri”nde bu hafta, Kıbrıslı Türk genç sinemacı Mustafa Ersenal’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Cesnola” adlı film gösterilecek ve film ekibiyle sohbet edilecek.

1865 yılında ABD Başkanı Abraham Lincoln tarafından Kıbrıs'a atanan ilk ABD Konsolosu olan Cesnola’nın adada gerçekleştirdiği kazıları, otorite boşluğu yüzünden oluşan kaosu, insan ilişkileri ve Kıbrıs’taki yaşamı konu alan yaklaşık 20 dakikalık kısa film, ilk kez, KTGB lokalinde Perşembe akşamı saat 20.00’de başlayacak etkinlikte gösterilecek.

Uluslararası kısa film festivallerine de gönderilen Cesnola, bir dönem filmi. Görüntü yönetmenliğini Ömer Yetkinel’in, sanat yönetmenliğini de Rauf Ersenal’in yaptığı filmde tiyatrocular rol aldı. Gerçek bir hikâyeden esinlenen film ile ilgili araştırmaları da Rauf Ersenal yaptı.

CESNOLA’NIN ADADAN GÖTÜRDÜĞÜ SERAMİKLERİN BENZERLERİ DE SERGİLENECEK

Rauf Ersenal, KTGB’deki etkinlik sırasında, yıllar önce Cesnola'nın Kıbrıs'tan götürdüğü Kıbrıs seramikleri konusunda yaptığı araştırmada ürettiği seramik koleksiyonundan bazılarını da sergileyecek. Sergilenecek eserler, Cesnola’nın adadan götürdüklerinin benzerleri olacak.

CESNOLA’NIN HİKAYESİ

General Luigi Palma di Cesnola, Kıbrıs adası İngilizlere kiralanmadan birkaç yıl önce Larnaka’ya konsolos atanır. Aynı zamanda arkeolog ve sanat tarihi yorumcusu olan Cesnola, Ada’nın birçok yerinde ne tesadüftür ki kendi gibi arkeolog olan dönemin Fransız, İtalyan ve İngiliz konsoloslarıyla kazılar yapar.

Ve bu kazılarda ortaya çıkarılan 70 ton eski eseri gemilerle Amerika’ya gönderir. Ancak bir talihsizlik olur ve yola çıkan gemilerden ikisi içindekilerle birlikte okyanusun derin sularında kaybolur. Amerika’ya götürülen eseler, bugün New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nin de kurulmasını sağlar. Müzenin kurucusu zaten Cesnola’dır.

Abraham Lincoln, Cesnola’yı Kıbrıs’a konsolos atadıktan bir hafta sonra suikaste kurban gitti. Cesnola, Amerikan iç savaşı kahramanlarından aslen İtalyan bir konsolostur. Kıbrıs’ta 1865-1877 yılları arasında 12 yıl görev yaptı.

 

 

Bu haber toplam 1025 defa okunmuştur