1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Cep telefonu ve alkol büyük sorun”
“Cep telefonu ve alkol büyük sorun”

“Cep telefonu ve alkol büyük sorun”

Her yıl onlarca can yollarda yitip gidiyor, birçok ailenin ocağına ateş düşüyor, çoğu zaman toplumda travma yaratıyor.  Yurttaş trafik kazalarına alkol, dikkatsizlik ve cep telefonu kullanımının neden olduğunu belirtiyor

A+A-

Her yıl onlarca can yollarda yitip gidiyor, birçok ailenin ocağına ateş düşüyor, çoğu zaman toplumda travma yaratıyor.  Yurttaş trafik kazalarına alkol, dikkatsizlik ve cep telefonu kullanımının neden olduğunu belirtiyor ve ekliyor:  “Alkol ve cep telefonu sıkıntıları aşılamayacak duruma geldi”

Fehime ALASYA

Her yıl onlarca can yollarda yitip gidiyor, birçok ailenin ocağına ateş düşüyor, çoğu zaman toplumda travma yaratıyor. 

Ülkede meydana gelen trafik kazalarını YENİDÜZEN’e değerlendiren vatandaşlar, kazaların nedenlerine değinerek, çözüm önerileri sundu. Dikkatsizliği işaret eden vatandaş, en büyük nedenin “Seyir halindeyken cep telefonu kullanımı” olduğunu savundu.  

Trafik kazalarının en büyük nedenin başta cep telefonu ve dikkatsizlik olduğunu savunan vatandaşlar, bunu yolların fiziki yapısı, refüjlerin kirliliği, yabancı sürücüler ve yayaların dikkatsizliğinin takip ettiğini belirtti.

Yol güvenliği açısından çok büyük sıkıntılar olduğunu ifade eden vatandaş, cezaların da caydırıcı olmadığı kanısında.

Yurt dışından ülkeye gelen gerek turist statüsünde gerekse öğrenci olarak burada yaşayan ve araç kullanan sürücülerin öncelikle eğitimden geçmesi gerektiğine dikkat çeken bazı vatandaşlar, yayaların da bu bağlamda çok tehlikeli olduğunu savundu.

Özellikle öğrencilerin yaya olarak çok dikkatsiz hareket ettiğini işaret eden vatandaş, hem yaya hem de yurt dışından gelen sürücülere trafik eğitimi verilmesi gerektiğini belirtti.  

 

VATANDAŞA GÖRE EN BÜYÜK NEDEN ‘CEP TELEFONU’

v1-021.jpg

Hasan Özaydın: “Tüm kazalar yolların kötü olması nedeniyledir”

"Bence tüm kazalar yolların kötü olması nedeniyledir. Yolların yapılması, refüjlerin temizlenmesi lazım. 100 kilometreyi geçtiğim gün yok ama canımız avucumuzda gidiyoruz. Sürücüler ne olduğunu anlamadan kazaya karışıyor, çoğu zaman suçsuz yere hayatını kaybediyor. Yollarda su göletleri mevcut, bu çok tehlikeli... Yolların güvenliği açısından pek çok sıkıntı var."

Turgut Beşgüller: “Cezaların caydırıcı olduğunu düşünüyorum”

"Bence trafik kazalarının en büyük nedeni telefon, dikkatsizlik ve yol gibi etkenlerdir. Cezaların caydırıcı olduğunu düşünüyorum. Denetimler de çok sıkıntılı. Çok fazla yapılmıyor veya sırf gün geçsin de ceza yazılsın diye denetim yapılıyor. Bunlar rayına oturmalı. Daha fazla denetim olmalı ve kazaların çok fazla olduğu noktalarda yapılmalı."

Halil Gülener: “Cep telefonları durduğu sürece bu kazalar önlenemez”

"Bence cep telefonları durduğu sürece bu kazalar önlenemez. Çoğu kişi canını bile korumuyor. Canımızı sevmiyoruz, dikkatli değiliz. Yollar kötü olabilir, bozuk olabilir ama dikkatli olmalıyız. Yol bozuksa ona göre tedbirli olmalıyız. Kıbrıs’ın güneyine geçince kemerler sıkı sıkı bağlanıyor, tüm kurallara uyuluyor ama kuzeyde hiç yasa kural tanınmıyor. Bu neden araştırılsın, polis tedbir alsın."

Anber Onar: “Yayalar da çok dikkatsiz”

"Çok dikkatsizlik var ve en büyük sorun cep telefonudur. Trafikte en büyük sorun telefonun yanında dikkatsizliktir de. Çok fazla yabancı araba ve öğrenci var. Trafiği bilmiyorlar. Hiçbir zaman cezadan yana değilim. Eğitim ve bilinçlendirme şart. Umursuzuz, hem kendi hem de başkalarının canına zarar veriyoruz. Yollarımız da çok kötü durumda. Yayalar da çok dikkatsiz, bunun bedelini herkes ödüyor."

v2-018.jpg

Ümit Gökalp: “Hem suçsuz yere insanlar ölüyor hem de ailelerin canı yanıyor”

“Trafik kazaları çok üzücü, hem suçsuz yere insanlar ölüyor hem de ailelerin canı yanıyor. Nedenleri arasında dikkatsizlik ve cep telefonuyla konuşmak çok fazla… Bence cezalar çok daha fazla ve yerinde olmalı, caydırıcı olmalı."

Meserret Ziya: “Yanlış parklara yazılan cezalar sadece göstermelik ve maddi amaç güdüyor”

"Bence kazalara neden hız ve merak. Bilinçsiz alkol tüketimi de çok fazla. Denetim yok, çok daha fazla denetim olmalı ve polis giden ihbarları değerlendirmekte hızlı olmalı. Az personel mi ilgisizlik mi bilemiyorum ama devriye polis kontrolü şart. Bir durumu ihbar ediyorsunuz, polis bir saat sonra geliyor, bu olur şey değil. Yanlış park yapanlara ceza yazıyorlar bu sadece göstermelik ve maddi amaç güdüyor. Bence yollarımız da çok tehlikeli, dikkatli olmak gerek."

Salih Köfteci: “Seyir halinde telefon kullanma çok fazla”

"Tüm gün yollardayız. Seyir halinde telefon kullanma çok fazla, bunun yanında sinyal vermeme, yola atılma çok fazla. Çok fazla yaya var ve fazla dikkatsizler. Yaya geçitlerinde çok yavaş ve saygısızlar. Cezalar bence caydırıcı değil. Denetimler ise çok gereksiz yerlerde. Suç potansiyeli daha düşük, hayati önemi olmayan yerlerde denetimler var. Park yerleri, yol kenarları çok bilinçsiz kullanılıyor. Çift şeritli yollar park yeri olarak kullanılıyor ve trafik sıkışıyor. Bunlar denetlenmeli."

Sevgi Andiç: “Alkol ve cep telefonu sıkıntıları aşılamayacak duruma geldi”

"Dikkatsizlik çok fazla. Sürücülerin kafası dolu olabilir ve bir an dalıyordur diye kaza yapmıştır. Direksiyona oturunca tüm sorunlar rafa kaldırılmalı. Bunun yanında alkol ve cep telefonu sıkıntıları aşılamayacak duruma geldi. Cezalar ve denetim çok etkili değil. Bence eğitim şart. Ancak eğitim ile engelleyebiliriz. Yayalar, yurt dışından gelen öğrenciler yollardaki yabancılara da eğitim verilmeli. Araç kiralama şirketleri bile sürücüleri teste sokmalı."

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190330122528.jpg

Bu haber toplam 2246 defa okunmuştur