1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Cenevre’de üçlü zirve olabilir..."
Cenevre’de üçlü zirve olabilir...

"Cenevre’de üçlü zirve olabilir..."

Eroğlu, New York’ta TRT Türk’e konuk oldu… “Cenevre’de üçlü zirve olabilir düşüncesindeyiz”

A+A-

 


Kıbrıslı Türk Lider Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı ile Kıbrıs Rum tarafı arasında çok büyük farklılıklar olduğuna işaret ederek, aşırı isteklerle değil, karşılıklı al-ver ile, kazan-kazan anlayışı içerisinde sonuç alınabileceğini söyledi. Müzakerelerin, 1968’den beridir ortak federal bir devlet çatısı altında, iki kurucu devlet buluşturulabilir mi arayışı içerisinde sürdüğünü söyleyen Eroğlu, “Bugüne kadar bunu sağlayamadık. Çünkü Rum tarafı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam edeceğini ve bizim de bu cumhuriyetin altına gireceğimiz şeklinde politika üretiyor. Buluşamazsak ne olur? Dünyanın sonu değil” şeklinde konuştu.

İlk temas İİT genel sekreteriyle
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, TRT Türk kanalındaki programda muhabirin, New York temaslarının içeriğini sorması üzerine Cumhurbaşkanı, “İİT Genel Sekreteri ile ilk görüşmemizi yaptık. Daha sonra New York temsilciliğimizde çeşitli gazetecilerle mülakatlarınız oldu” dedi.
İİT üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının KKTC’de toplantı yapmasının gündemde olup olmadığını sorulması üzerine Eroğlu, İİT Genel Sekreteri’nin böyle bir düşünce içerisinde olduğunu belirtti.
Gerek dışişleri bakanlarının gerekse çeşitli ülke bakanlarının toplantılarını KKTC’de gerçekleştirmesinin kendisini memnun edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Son derece de umutlandırır” dedi.

“Cenevre’de üçlü zirve…”
“Önümüzde yeni bir Greentree zirvesi olabilir mi” şeklindeki soruya ise Eroğlu, K.Rum Lider Anastasiadis’e, New York’ta BM Genel Sekreteri ile üçlü bir görüşme teklifinde bulunduğunu ama bunun reddedildiğine dikkat çekti. BM Genel Kurul toplantılarının bitmesinin ardından belki Cenevre’de bir üçlü zirve düşüncelerinin bulunduğunu ifade eden Eroğlu, “Biliyorsunuz; geçmişte de üçlü zirve benim önerimdi ve 5 kez üçlü zirve yaptık. Sonuncu zirve Greentree’de olmuştu. Biz bu zirveyle birlikte bir sonuç alacağız düşüncesi içerisinde esneklik göstererek önerlerle masaya gitmiştik. Dönemin Rum lideri Hristofyas Ulusal Konsey’den çıkarttığı ‘4 Hayır’ ile maalesef bizi üzmüştür ve genel sekreteri de öfkelendirmiştir ve bundan sonra son safhaya geçilecek şeklinde bir açıklamayla konu kapanmıştı. Şimdi o son safhaya gelmek üzereyiz diye inanıyorum” diye konuştu.

“Dünyanın sonu değil”
1968’den beridir müzakerelerin devam ettiğini ve Kıbrıs sorununun artık sorun olmaktan çıktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1974’ün yarattığı coğrafyada iki devlet olduğunu vurguladı. 2003’te başbakan olduğu dönemde tek taraflı olarak karşılıklı geçişleri başlattığını ve şu an 6’ncı kapının açılmasının gündemde olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, iki halkın dostane ilişki içerisinde karşılıklı gidip geldiğini belirtti. Ortak federal bir devlet çatısı altında, iki kurucu devlet buluşturulabilir mi arayışının içerisinde olduklarını söyleyen Eroğlu, “Bugüne kadar bunu sağlayamadık. Çünkü Rum tarafı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam edeceği ve bizim de bu cumhuriyetin altına gireceğimiz şeklinde politika üretiyor. Buluşamazsak ne olur? Dünyanın sonu değil” dedi. (tak)

Bu haber toplam 1445 defa okunmuştur