1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cenevre'de KRİTİK GÜN
Cenevre'de KRİTİK GÜN

Cenevre'de KRİTİK GÜN

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth EIDE'ye haritalar sunuldu; haritalar Birleşmiş Milletler çelik kasasına alındı.

A+A-

 

SAAT: 22:54

Cenevre’de devam eden Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönündeki müzakerelerin üçüncü günü tamamlandı.

Bugünkü görüşmeler, İsviçre saatiyle  20.30, KKTC saatiyle 22.30’da sona erdi.

Liderler, yarın başlayacakları uluslararası konferans öncesinde Cenevre’de gerçekleştirdikleri 3 günlük müzakereleri, karşılıklı haritalar sunarak noktaladı.

Kıbrıs’taki tarafların yanısıra garantörlerin de katılacağı yarınki uluslararası konferansta garantiler ve güvenlik konuları ele alınacak. Konferans İsviçre saatiyle 11.00, KKTC saatiyle 13’te başlayacak.

Bu arada Kıbrıslı Türk Lider Akıncı, yarın saat 11:35’te İngiltere Dışişleri Bakanı Jonhson ve İngiltere’nin Avrupa İşleri Bakan Yardımcısı Alan Duncan ile Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Sarayı’nda bir araya gelerek görüşecek. (tak)

 


 

SAAT: 22:36

BURCU: “HARİTALARIN YÜZDE 28.2 VE 29.2 ORANLARINA UYGUN OLARAK HAZIRLANDIĞI TESPİT EDİLDİ”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cenevre’de devam eden müzakerelerde tarafların hazırladıkları haritaları sunduklarını söyledi.
 
Barış Burcu, BM Cenevre Ofisi’nde yaptığı kısa açıklamada, liderlerin, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yanısıra BM ve tarafların harita uzmanlarının huzurunda haritaları sunduklarını belirtti.
 
Burcu, liderlerin birbirlerinin haritalarını gördüklerini, Kıbrıslı Türk ve Rum uzmanların BM uzmanlarıyla bir çalışma yaparak, sunulan haritanın Mont Pelerin’de varılan uzlaşıya uygun olup olmadığını incelediğini söyledi.
 
Barış Burcu, şöyle devam etti:

“Anımsatmak isterim, oran olarak, Kıbrıs Rum tarafının yüzde 28.2, Kıbrıs Türk tarafının da yüzde 29.2 önerileri, yaklaşmış önerilerdi. Haritaların bu oranlara uygun olarak hazırlandığı tespit edilmiştir ve BM’ye teslim edilmiştir. Korumalar eşliğinde kilitlenmek üzere kaldırıldı. Haritalar şu an BM’nin tasarrufundadır.”  (tak)

 


TWITTER DE DUYURDU

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades, Kıbrıs'ta bir çözüm için müzakerelerde haritalar sunmanın Kıbrıs sorununun tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, Kıbrıs halkının beklentilerini yerine getirmek için çabaların sürdüğünü vurguladı.

Anastasiades twitter hesabındaki açıklamasında, “Haritalar sunmak Kıbrıs sorununun tarihinde bir dönüm noktasıdır. Biz Kıbrıs halkının beklentilerini yerine getirmek için çabamızı sürdürüyoruz” dedi.

(cna)


SAAT: 22:03

HARİTALAR SUNULDU

Saat 21.50'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth EIDE'ye haritalar sunuldu; haritalar Birleşmiş Milletler çelik kasasına alındı.


 

SAAT 21:35

Cenevre'den son iddia:

Dönüşümlü Başkanlıkta 20 ay Kıbrıslı Türk, 40 ay Kıbrıslı Rum lider uzlaşıldı ( 4/2 oranında )

Kararlara etkin katılım konusunda da ciddi ilerleme sağlandı, haritaların karşılıklı sunulduğu iddia edildi.

 


 

SAAT: 20:42

Cenevre’de devam eden Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis günün ikinci görüşmesine başladı.
İsviçre saatiyle 17.45, KKTC saatiyle 19.45 sıralarında başlayan görüşmede, liderlerin, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği için çok önemli olan federal Kıbrıs organlarında Kıbrıslı Türklerin kararlara etkin katılımı konusunu ele alması bekleniyor.
Liderlerin ayrıca Birleşik Kıbrıs’ta Türk ve Yunan vatandaşlarına eşit muamele yapılmasına ilişkin teknik çalışmanın üzerinden geçmesi öngörülüyor.
“Mülkiyet” konusunu da görüşecek liderlerin Türk ve Rum harita uzmanlarıyla birlikte karşılıklı haritalarını sunup BM’ye teslim etmesi bekleniyor. (tak)

 


 

SAAT: 19:03

BURCU: “TARAFLAR KARŞILIKLI HARİTALARINI SUNUP, BM’YE TESLİM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu, bu akşam, liderlerin, Türk ve Rum harita uzmanlarıyla birlikte, karşılıklı haritalarını sunup ve BM’ye teslim etmelerinin söz konusu olacağını söyledi.

Burcu “Başarı için illa ki bir referandum tarihi almak gerekmez. Önemli olan politik çerçevenin ortaya çıkması ve bu politik çerçeveyi ortaya çıkaracak çok yakın bir aşamaya gelmiş olmamızdır” dedi.

Barış Burcu bu sabahki müzakerelerin ardından İsviçre saatiyle 15.00 sıralarında BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında verimli bir gün gerçekleştirdiklerini söyledi.

Burcu, liderlerin sabah gerçekleştirdiği müzakerelerde, olası çözüm sonrasında Türk yurttaşlarının Kıbrıs coğrafyası üzerinde, Yunan yurttaşlarına yapılan muamelenin aynısının ve benzerinin yapılması hususunun tartışıldığını söyledi.

Federal ve kurucu devlet yetkileri konusunun da ele alındığını kaydeden Burcu, federal yetkilerin hangileri olacağı konusunda bir çalışmaları olduğunu belirtti.

Burcu, daha önce çalışmalarına başlanan ve gelecekte birleşik Kıbrıs’ın Anayasası’nın değiştirilmesi, yenilenmesi icap ederse, bu değişikliğin hangi kurallar çerçevesinde yapılacağı konusunun tartışmasının devam ettiğini söyledi.

 

“TIKANIKLIKLARI AÇMA MEKANİZMASI ÜZERİNE ÇALIŞILDI”

Olası çözümde en yüksek yargı organının Federal Yüksek Mahkeme olacağına işaret eden Burcu, bu mahkemede temsiliyetin eşit olacağından bazı kararlarda toplumsal ayrılıklar olabileceği ve karar alma kapasitesinin yitirilebileceği göz önünde bulundurularak tıkanıklıkları açma mekanizması üzerine çalışıldığını belirtti.

Barış Burcu, bu sabah “Ekonomi ve AB konuları”nın da ele alındığını kaydetti.

Burcu, liderlerin KKTC saatiyle 19.45’te başlayacakları görüşme öncesinde çalışma gruplarının çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Barış Burcu, sırasıyla “Yargı”, “Mülkiyet”  ve “Birleşik Kıbrıs’ta Türk ve Yunan vatandaşlarına eşit muamele yapılması”na dair düzenlemelere ilişkin uzmanlar seviyesindeki çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Liderlerin, bugünkü görüşmelerin  akşam seansında, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği için çok önemli olan “Federal Kıbrıs organlarında Kıbrıslı Türklerin kararlara etkin katılımının” nasıl elde edileceğine dair yapılan çalışmaları siyasi irade olarak şekillendirme hedefi bulunduğunu söyleyen Burcu, “Dün akşam ve bugün erken saatlerde müzakereciler bu konuda çalışma yaptı. Bugün akşam üzeri bu çalışmanın üzerinden geçilecek liderler seviyesinde. Liderler ayrıca ‘Birleşik Kıbrıs’ta Türk ve Yunan vatandaşlarına eşit muamele yapılması’na ilişkin teknik çalışmanın üzerinden geçecek” dedi.

 

“TAMAMLANMAMIŞ HUSUSLAR VAR”

Liderlerin bugün ayrıca “Mülkiyet” konusunu görüşeceğini kaydeden Burcu, şöyle devam etti:

“Mülkiyetle ilgili görüşmeler çok eskiden beri sürmektedir. Pek çok alanda pek çok ilerleme sağlanmıştır fakat belli başlı konularda henüz tamamlanmamış hususlar vardır. Netlik kazanması gereken hususlar vardır. Liderler bu akşam üzerine bunun üzerinde çalışmaya devam edecektir. Federal yargıdaki tıkanıklığın aşılmasına ilişkin çalışma grubunun ürettikleri de liderlerin önüne gelecektir.”

Barış Burcu, liderlerin, Türk ve Rum harita uzmanlarıyla birlikte karşılıklı haritalarını sunup ve BM’ye teslim etmelerinin söz konusu olacağını söyledi.

Burcu, şunları dile getirdi:

“Daha önce biliyorsunuz toprak oranı konusunda bir uzlaşı vardı Mont Peleri’nde. Rum tarafının yüzde 28.2, Türk tarafının yüzde 29.2 oranında yakınlaşması söz konusuydu.

Taraflar bu çerçevede haritalarını BM’ye sunmuş olacaklar ve BM harita uzmanı Rum ve Türk harita uzmanlarıyla varılan bu mutabakat çerçevesinde teknik çalışma yapacak ve koruma altına alacak.”

Burcu, yarın yapılacak uluslararası Kıbrıs konferansının formatı hakkında da bilgi verdi. Şu ana kadar kesinleşmiş bir program bulunmadığını kaydeden Burcu, taslak programı aktardı.

Barış Burcu, referandum tarihi belirlenmemesi olasılığına ilişkin soruya yanıtında, “Başarı için illa ki bir referandum tarihi almak gerekmez. Önemli olan politik çerçevenin ortaya çıkması ve bu politik çerçeveyi ortaya çıkaracak çok yakın bir aşamaya gelmiş olmamızdır” dedi. (tak)

 


 

SAAT: 17.20

Cenevre’de devam eden Kıbrıs müzakerelerinde bugün 3 çalışma grubu çalışma yapacak.

Elde edilen bilgiye göre, yerel saatle 17:45'te (Kuzey Kıbrıs 19.45) başlaması planlanan günün ikinci müzakeresi öncesinde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum müzakere heyetlerinden oluşturulan çalışma grupları bir araya gelecek.

İlk toplantı 14:30'da (Kuzey Kıbrıs 16.30) başlayacak ve mülkiyet konusu ele alınacak. İkinci toplantı ise yargı konusunda olacak ve 15:00'te (Kuzey Kıbrıs 17.00) başlayacak.

Saat 16:30'daki(Kuzey Kıbrıs 18.30) üçüncü toplantı ise Türk ve Yunan vatandaşlarına eşdeğer muamele konusunda yapılacak.

Çalışma gruplarının 3 konudaki 3 ayrı toplantısının devamında ise 17:45'te (Kuzey Kıbrıs 19.45) liderler ve müzakere heyetleri bir araya gelecek.

(tak)


SAAT: 15.55

KIBRISLI liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis'in bugün sabah 11.30 da başlayan ilk görüşmeleri az önce tamamlandı

(brt)


SAAT: 15.15

Garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de hazır bulunacağı konferansa Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılacak.

Garantörlerin daha üst seviyede temsil edilip edilmeyeceğinin, 3 gündür devam eden müzakerelerde elde edilecek gelişmelere bağlı olduğu iddia ediliyor.

(brt)

 


SAAT: 14.00

Cenevre’de, 3 günlük müzakerelerin ardından yarın, Kıbrıs ile ilgili uluslararası bir konferans gerçekleştiriliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde BM’nin Cenevre Ofisi’nde gerçekleşecek konferans, uzun bir aradan sonra Kıbrıs ile ilgili yapılan ilk uluslararası konferans olacak.

Garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de hazır bulunacağı konferansa; Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılacak.

Garantörlerin daha üst seviyede temsil edilip edilmeyeceğinin, 3 gündür devam eden müzakerelerde elde edilecek gelişmelere bağlı olduğu iddia ediliyor.

GUTERRES KONFERANS ÖNCESİNDE LİDERLERLE BİR ARAYA GELECEK

Görevine yeni başlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, konferans öncesinde Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastastasiadis ile bir araya gelmesi öngörülüyor. 
Toplantıya müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in de davet edildiği öğrenildi.

KONFERANS 11.00’DE BAŞLAYACAK

Cenevre’deki uluslararası konferansın yarın yerel saatle 11.00’de (Kuzey Kıbrıs 13.00) BM’nin Cenevre Ofisi’nde başlaması bekleniyor.  Konferansta liderlere 25 kişiden oluşan heyetlerin eşlik etmesi öngörülüyor.

Konferansa saat 13.00’te (Kuzey Kıbrıs 15.00) ara verilerek, resepsiyona geçilecek. BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de davet edildiği resepsiyona, liderlerin yanı sıra müzakere heyetleri, garantörler, siyasi parti temsilcileri, AB delegasyonu ve uluslararası resepsiyon kuruluşlarının temsilcilerinin katılması bekleniyor.

ÇALIŞMALAR YEMEKTE SÜRECEK

Uluslararası konferansın, 14.00’teki (Kuzey Kıbrıs 16.00) çalışma yemeğiyle devam etmesi öngörülüyor. Yemekte liderlere 3’er kişiden oluşan heyetlerin eşlik etmesi öngörülüyor.

Yemek sonrasında devam edecek konferansın 20.00’ye kadar sürmesi bekleniyor.

(TAK)


ozgurgun-tufan.png

Başbakan Hüseyin Özgürgün Cenevre’de kaldığı otelde, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ile bir araya geldi.

(BRT)


SAAT: 11.50

Liderlerin bugünkü görüşmede, dün görüşmeye başladıkları “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığını görüşmeye devam etmesi bekleniyor.

Müzakerelerle ilgili açıklanan ilk programda, görüşmelerde bugün tarafların karşılıklı harita sunması ve “Toprak” konusunu görüşmesi öngörülüyordu.

Liderler, pazartesi başlayan Cenevre müzakerelerine “Mülkiyet” ile başlamış, daha sonra “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığını ele almıştı. Liderler ayrıca “Garantiler ve Güvenlik” konusunda fikir teatisinde bulunmuştu.

Liderlerin dün ara verdiği saatlerde, mülkiyetle ilgili 2 teknik toplantı yapıldı. Tarafların mülkiyetle ilgili çalışma grupları olası çözüm sonrasında mülkiyetin finansmanıyla ilgili bir çalışma yaptı. Toplantıya Dünya Bankası ve IMF uzmanları da katıldı.

Mülkiyetle ilgili çalışma grupları daha sonra mülkiyet başlığındaki yakınlaşmaların uzlaşıya dönüştürülmesi için dün başlayan çalışmalara devam etti. Müzakereciler ve müzakere heyetleri de “kararlara etkin katılım” konusunda toplantı yaptı.

1484124339.jpg

(BRT)


SAAT: 11.40

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin bugün Kıbrıs (kuzey) saati 16.30'da basın toplantısı yapması bekleniyor.


SAAT: 11.30

Cenevre’deki Kıbrıs müzakerelerinin bugün üçüncü günü.Liderler bugünkü görüşmesinde henüz tamamlanmayan hususlar ile harita konusunu ele alınacak.

Liderler dün gece geç saatlere kadar süren görüşmesinde ise “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığını ele almıştı.

Karşılıklı haritaların sunulmasının beklendiği için kritik gün olarak nitelendirilen bugünkü görüşme için Liderler az önce BM Merkezi’ne geldiler.

(brt)

Bu haber toplam 5296 defa okunmuştur
İlgili Haberler