1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. "Cenevre'de garantiler ile başlayalım"
"Cenevre'de garantiler ile başlayalım"

"Cenevre'de garantiler ile başlayalım"

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasidias Kıbrıs müzakerelerinin geldiği son aşama hakkında canlı yayında bilgi verdi.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasidias Kıbrıs müzakerelerinin geldiği son aşama hakkında canlı yayında bilgi verdi. Konuşmasında, 17 Mayıs liderler görüşmesinde, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’ya sunduğu önerinin detaylarını açıkladı.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, bu akşam yaptığı açıklamada, Cenevre Konferansı için yaptığı önerinin "çözüme hizmet ettiğini" iddia etti. Anastasiadis, teklifinin Cenevre'de görüşmelerin "garantiler" konusuyla başlaması yönünde olduğunu belirtti, "garantileri tamamladıktan sonra toprağa geçelim" dedi. "Çözüme ulaşana kadar Cenevre'de kalabiliriz" diyen Anastasiadis, bunun için "garantiler" başlığı ile görüşmelerin başlamasını istediğini vurguladı. "Çözüm ulaşmayacak bir konferansa gitmek istemem" diyen Anastasiadis, enerji politikalarını sürdüreceklerini de belirtti.

Anastasiadis'in açıklamaları şöyle:

Müzakerelerin bulunduğu kritik süreçten dolayı ve kilitlenme yaşanmaması için öneri sundum… Önerim Cenevre’de güvenlik ve garantileri kapsayan bir  toplantı yapılmasını içeriyor.

Önerimde ayrıca toprak başlığının görüşülüp tamamlanması ve Kıbrıs müzakerelerinde sadece ilerleme sağlamak değil, Cenevre’de kalarak Kıbrıs sorununu çözmek bulunuyor.

Çarşamba günü gerçekleştirdiğimiz son toplantımızda, müzakerelerde ilerleme sağlanamadığına dikkat çekerek Cenevre’de yeni bir  Kıbrıs konferansı önerisi yapan Akıncı oldu

Akıncı, ilerleme sağlanması amacıyla, ‘al ver’ prosedürü ile iki tarafın ana hedeflerini ortaya koymalarını istedi

Akıncı aynı zamanda enerji ile ilgili çalışmalarımızı durdurmamızı talep etti, bu kabul edilebilir değildir.

Bugüne kadar Akıncı ile anlaştığımız tüm konularda tutarlı davrandım.

İlerlemenin önündeki en büyük engel Türk tarafının asker Kıbrıs’ın kuzeyinde kalsın ısrardır

Amacım ne suçlama oyununa girişmek ne de Kıbrıs Türk tarafı ile birlikte güneydeki bazı siyasi parti başkanlarının hakkımdaki yaptıkları yakıştırmalara yanıt vermektir.

 

 

Bu haber toplam 4764 defa okunmuştur
Etiketler :