1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cenevre'de 2. gün
Cenevre'de 2. gün

Cenevre'de 2. gün

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre’deki 5’li konferansa katılacağını açıkladı

A+A-

SAAT 01:50

Cenevre'deki Kıbrıs Zirvesi'nde 2'nci günün akşam müzakereleri 5 saat sürdü.

Liiderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in katılımıyla İsviçre’deki Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ilişkin müzakereler yapıldı.

Ayrıca mülkiyetle ilgili 2 teknik toplantı yapıldı.
Liderlerin kuzey Kıbrıs saati ile 20.00’da başlayan ikinci görüşmesi yaklaşık beş saat sürdü.

Tarafların mülkiyetle ilgili çalışma grubu yerel saatle saat 15.00’de gerçekleştirdiği toplantıda olası çözüm sonrasında mülkiyetin finansmanıyla ilgili bir çalışma yapıldı. Toplantıya Dünya Bankası ve IMF uzmanları da katıldı.

Mülkiyetle ilgili çalışma grupları daha sonra mülkiyet başlığındaki yakınlaşmaların uzlaşıya dönüştürülmesi için dün başlayan çalışmalara devam etti.

Müzakereciler ve müzakere heyetleri de “kararlara etkin katılım” konusunda toplantı yaptı.

Liderler sabah yapılacak toplantıda “Toprak” ana başlığını müzakere edecek.

Tarafların bu aşamada karşılıklı haritalar sunması bekleniyor.

Öğleden sonra ise “Mülkiyet” ve diğer çözümlenmemiş konular üzerinde çalışılacak.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre’deki 5’li konferansa katılacağını açıkladı.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Guterres’in Cenevre programı açıklandı.

Buna göre Perşembe günü 5’li konferansın açılış seramonisini gerçekleştirecek Guterres, seramoni sonrası liderlerle çalışma yemeğinde biraraya gelecek.Genel Sekreter Guterres, daha sonra Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüşecek.

HARİTALARI 5 KİŞİ GÖRECEK

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Cenevre'deki müzakerelerin son gününde Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis'in sunacakları haritayı sadece 5 kişi görecek.

Dün Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başlayan müzakerelerde çarşamba günü kritik toprak konusu ele alınacak, ardından müzakere heyeti salon dışına çıkacak. Toplantı salonunda sadece Kıbrıslı iki lider, iki harita uzmanı ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide kalacak.

SAAT 22:13

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden Kıbrıs müzakerelerinin yapıldığı Cenevre'ye ulaştı.

Başbakan Özgürgün'ü Cenevre Havaalanı'nda, KKTC'nin Cenevre Temsilcisi Aydan Soylu karşıladı. 

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, Başbakan Özgürgün'e eşi Dilek Özgürgün, Başbakanlık Müşteşarı Metin Beyoğlu , Özel Kalem Müdürü Sami Osmanlı ve Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Leman Aslım eşlik ediyor.

Başbakan Özgürgün, olumsuz hava koşullarından dolayı bazı uçak seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle Cenevre'ye gecikmeli geldi. (tak)

1484076397.jpg

 

SAAT: 20.59

Cenevre’de devam Kıbrıs müzakerelerinde liderler yerel saatle saat 18.00 sıralarında yeniden bir araya geldi.
Kıbrıs Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in “Yönetim ve Güç Paylaşımı”na ilişkin müzakerelere devam etmesi bekleniyor.
Cenevre'deki Milletler Sarayı'nda devam eden müzakerelerde, liderlerin ara verdiği saatlerde, mülkiyetle ilgili 2 teknik toplantı yapıldı. 
Tarafların mülkiyetle ilgili çalışma grubu yerel saatle saat 15.00’de gerçekleştirdiği toplantıda olası çözüm sonrasında mülkiyetin finansmanıyla ilgili bir çalışma yapıldı. Toplantıya Dünya Bankası ve IMF uzmanları da katıldı.
Mülkiyetle ilgili çalışma grupları daha sonra mülkiyet başlığındaki yakınlaşmaların uzlaşıya dönüştürülmesi için dün başlayan çalışmalara devam etti.  
Müzakereciler ve müzakere heyetleri de “kararlara etkin katılım” konusunda toplantı yaptı.

(tak)


SAAT: 19.15

"ADİL VE KALICI ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUZ"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cenevre'de devam eden Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "adil ve kalıcı çözümü desteklediklerini" söyledi. 
Kıbrıs sorunuyla ilgili Cenevre’de düzenlenmesi planlanan konferans öncesinde Başbakan Tsipras, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’u ziyaret etti. 
Cumhurbaşkanlığı konutundan çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Tsipras, Cenevre’de dün başlayan müzakerelerle ilgili Yunan tarafının tezleri konusunda Pavlopulos’u bilgilendirdiğini belirterek "Sanırım bu konudaki sabit Yunan tezleriyle ilgili tüm Yunan siyasi çevrelerinde ortak bir anlayış hakim" dedi. 
Yunanistan’ın, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in çözüm çabalarını desteklediğini ifade eden Tsipras, "Bir kez daha ifade ediyorum, Kıbrıs meselesinde BM kararları ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum tarafı) AB üyesi devlet olma özelliği çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözümü destekliyoruz." dedi. 
Tsipras, Yunanistan’ın bu konuda milli çizgisi bulunduğunu, Avrupa’da da bu yönde ortak bir çizgi oluştuğunu ileri sürerek "Çünkü bu argümanlar uluslararası hukuk ile olduğu kadar AB hukuku ile de bağdaşıyor. Bu yönde bir çözüm için tüm imkanları son ana kadar tüketeceğiz. Ancak her halükarda anlaşılacağı üzere, bu sadece masanın bir tarafına bağlı değil, diğer tarafına da bağlı." ifadelerini kullandı. 
Başbakan Tsipras, Cenevre'ye gidip gitmeyeceğini ilişkin soruya "Kar dolayısıyla sanırım Cenevre Atina’ya geldi. Bu durumda bakacağız" yanıtını verdi.

(tak)



SAAT: 18:45

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI, CENEVRE'DEKİ ZİRVEYE KATILACAĞINI AÇIKLADI

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İsviçre'nin Cenevre kentinde 12 Ocak'ta Kıbrıs barış görüşmeleriyle ilgili yapılacak uluslararası konferansa katılacak.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood İngiliz Parlamentosunda yaptığı açıklamada, "Adada iki tarafın çabalarını tebrik ediyoruz. Dışişleri Bakanımız bu önemli görüşmelerin ilerlemesini sağlamak için Cenevre'ye gidecek. Bir çözüm bulunmasını umuyoruz." dedi. 


SAAT: 17:55

SÜRDÜRÜLEBİLİR BARIŞ VE DEMOKRATİK KALKINMA MERKEZİ, KIBRIS TÜRK SİYASİ PARTİ BAŞKAN VE TEMSİLCİLERİNE SUNUM YAPTI

Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi, güvenlik ve garantiler konusunda yaptığı iki toplumlu araştırma hakkında Kıbrıs Türk siyasi parti başkan ve temsilcilerine sunum yaptı.

Merkezi Cenevre'de bulunan İnterpeace kurumunun yürüttüğü projenin Kıbrıs'taki uygulayıcısı Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi Araştırma Direktörü Prof. Dr. Ahmet Sözen'in yaptığı sunum yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Cenevre'de Kıbrıs Türk heyetinin kaldığı President Wilson Hotel'de yer alan sunumda, UBP, CTP, DP ve TDP başkan ve temsilcilerine araştırma sonuçları hakkında detaylı sunum yapıldı, soruları yanıtladı.

Prof. Dr. Ahmet Sözen, Cenevre'de bulunan interpeace kurumunun yürüttüğü projenin Kıbrıs'taki uygulayıcısı olduklarını belirterek, aynı projenin Güney'de de uygulandığını ve kendileriyle aynı saatlerde Güney temsilcilerinin de Rum siyasi partilerine aynı sunumu yaptığını söyledi.

Sözen, güvenlik ve garantiler konusuna akademik yönde çalışma yaptıklarını, çünkü Kıbrıs'ta garanti ve güvenlik konusuna akademik değil kemikleşmiş pozisyonlarla ve dar bakıldığını belirterek, bu görüşten yola çıkarak bu çalışmanın başladığını kaydetti.

Güvenlik konusuna yıllarca "yabancı asker olup olmamasına veya yabancı askerlerin müdehale hakkı var mı yok mu" diye bakıldığını, çıkış noktalarının da bu olduğunu ifade eden Sözen, "Oysa güvenlik kavramı çok geniştir. İnsanların günlük yaşamına ekonomik yaşamında adalet hissiyle ilgili başka güvenlik önlemleri var biz bunları araştırdık" dedi.

"Güvenlik konuları ve özellikle iç güvenlik konularında ne tür yeni mekanizmalar yaratabiliriz ve kurulacak federasyonu daha güvenli kılabiliriz" konularını araştırdıklarını söyleyen Sözen, araştırmanın ada çapında ve bin 500 Türk ve Rum olmak üzere 3 bin kişi ile yapıldığını kaydetti.

Sözen, araştırmanın başta liderler ve BM'ye sunulduğunu da vurguladı. (tak)

SAAT: 17.10

Sözcü Barış Burcu, Kıbrıs müzakereleri ile ilgili şu bilgiyi paylaştı;

  • Bugün ağırlıkla yönetim ve güç paylaşımını görüştük sadece liderler düzeyinde değil, heyetlerin müzakereleri de devam ediyor.
  • Gayet verimli bir çalışma yaptı uzmanlar, mülkiyet ile ilgili bu çalışmalar liderlerin politik seviyede karara bağlanınca …Buna benzer ara çalışmalar oluyor
  • Şu anda Dünya Bankası ile finansman konularının ne olacağına dönük bir çalışma yapılmaktadır. Bu toplantıya ihtiyaç duyulması halinde Uluslararası Para Fonu’ndan katılımlar da olabilir.
  • Mülkiyetteki uzman arkadaşlarımız saat 16.00’da (Kuzey Kıbrıs saati 18.00) toplanacak. Çok dinamik ve yoğun bir süreçteyiz.
  • Siyasi parti liderlerimizle de sürekli irtibat içindeyiz, aynı otelde kalıyoruz, dün parti liderleri ile de Özdil Nami, ben ve Meltem Onurkan Samani parti liderlerine detaylı bilgi aktardık. Bugün üzerinde durduğumuz konular, Kıbrıslı Türklerin kararlara etkin katılımını tartışmak oldu
  • Her şey planlandığı gibi gitmektedir.

Burcu gazetecilerin, 5'li konferans konusundaki sorularını ise yanıtlamadı

burcu-basin.jpg

(yenidüzen)


SAAT: 17.00

Cenevre’de devam eden Kıbrıs müzakerelerinde tarafların mülkiyetle ilgili çalışma grupları bugün 16.00'da (Kuzey Kıbrıs saati 18.00) bir araya geliyor.

Liderlerden ayrı olarak dün başladıkları görüşmelere devam edecek çalışma gruplarının bugünkü toplantısına, mülkiyetin finansmanına ilişkin projelerin planlanmasını yapacak Dünya Bankası uzmanları katılacak, hazırlanacak plan ve projeleri yürütecek IMF de davet edilecek.

Bu arada liderler saat 13.15'te Kuzey Kıbrıs saati  15.15) müzakerelere ara verdi. Liderler 18.00’de (Kuzey Kıbrıs saati 20.00) yeniden bir araya gelecek.


SAAT:16.37

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsviçre'nin Cenevre kentinde 12 Ocak'ta garantör ülkelerin katılımıyla düzenlenecek Kıbrıs konusundaki uluslararası konferansın açılışını yapacağı bildirildi.

BM Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında konuşan BM Enformasyon Merkezi'nin Başkanı Alessandra Vellucci, Genel Sekreter Guterres'in uluslararası konferansa katılmak üzere yarın New York'tan ayrılarak Cenevre'ye geçeceğini aktardı.

Vellucci, Guterres'in perşembe günü gerçekleştirilecek konferansın açılışını yapacağını ve ilk oturumuna başkanlık edeceğini ifade etti.

Öte yandan AA muhabirine konuşan Vellucci, 12 Ocak'ta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile adanının her iki kesiminin katılacağı uluslararası konferansta, Avrupa Birliğinin de gözlemci sıfatıyla yer alacağını söyledi.

"KONFERANSIN KATILIM DÜZEYİ NETLEŞMEDİ"

Vellucci, "Konferansın katılım düzeyine ilişkin henüz elimizde teyit edilmiş bir bilgi yok. AB gözlemci olarak katılacak fakat hangi düzeyde temsil edilecek henüz netleşmedi. Doğrusu garantör ülkeleri kimin temsil edeceği de belli değil. Yarın sabah daha detaylı bilgi paylaşabiliriz." dedi.

(AA)


SAAT:14.37

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis bugünkü müzakerelere saat 12.00'de verilen (Kuzey Kıbrıs 14.00) kısa bir aranın ardından devam etti.

BM merkezinde devam eden müzakerelerde bugün “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ana başlığının önemli hususu “Yönetim ve kararlara etkin katılım” konusu ele alındı.

Bu arada dünkü müzakerelerde ele alınan “Mülkiyet” konusu bugün “tarafların mülkiyet uzmanlarınca” yeniden ele alınacak. Toplantı saat 15.00’te (Kuzey Kıbrıs 17.00) başlayacak.

Öte yandan, Cenevre’deki Kıbrıs zirvesine katkıda bulunmak amacıyla Dünya Bankası’ndan mülkiyetin finansmanı konusunda uzmanların gelmesi bekleniyor.

(tak)


SAAT: 13.17

'BURADA BU İŞ BİTER BEKLENTİSİ YOK'

Başbakan Yardımcısı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş Cenevre’de BRT’ye açıklama yaptı ve Levent Kutay’ın sorularını yanıtladı.

“Rum tarafı her zamanki tanıdık yaklaşımıyla aşırı taleplerle karşımız geliyor. Gerçekten niyetliyseniz herhangi bir sorunu çözmeye, karşı tarafı rahatsız edeceğini bile bile bir takım aşırı taleplerinizi ortaya koymazsınız. Dün ağırlıklı olarak mülkiyet konusu ele alındı. Bazı yakınlaşmalar sağlanabilir mi diye teknik komiteye havale edildi iş. Teknik komitenin sonuçlarını henüz almış değiliz. Genel olarak yapılan müzakereler Kıbrıs’ta yürütülen  müzakerelerle aynı seviyede. Burada bu iş bitecek, burada sonuçlanacak diye bir beklenti hiç kimsede yok. Dün gece Rum siyasilerle görüşme konuşma imkanı yakaladık sosyal bir ortamda. Onlardan da edindiğim izlenim aynı şekilde. Dolayısıyla bir ilerleme sağlanır mı burada, evet belki bazı konularda bir ilerleme sağlanabilir ama sonuca ulaşılır mı, burada değil. Bu artık açık görülmeye başlandı diye düşünüyorum. Gerçi önümüzdeki iki gün, bugün dahil, işler nasıl bir yöne doğru yürütülecek onu daha görebileceğiz. Ama birinci günden elde ettiğimiz intiba burada bu işin sonuçlanmayacağı yönünde. Yakından takip etme imkanı yakaladık, dünkü görüşme sonrasında hükümet adına buradaki ekibimizle birlikte, aldığımız  bilgiler sonrasında cumhurbaşkanına yazılı olarak kendi düşüncelerimizi, görüşlerimizi aktardık. Bazı tıkanıklık noktalarının aşılabilmesine yönelik bize göre nasıl bir tutum sergilenmeli, onu aktardık. Elbette cumhurbaşkanının takdirindedir görüşlerimizi dikkate alıp almamak. Yardımcı olmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince ama tabi ki Rum tarafı o gereksiz aşırı istekleri karşısında bir duruş sergileme noktasındayız. Şimdilik böyle takip edelim bakalım. Çok büyük bir umut içerisine girilmesine gerek yok, hade burada bu iş bitsin gibi bir beklentiye girmenin de anlamı yok. Belli ki burada bir takım bir şeyler konuşulacak ama Kıbrıs’ta iş, görüşmeler devam edecek. Bu an için söyleyebileceğim bu, görüntü de bu”

Denktaş, “Erdoğan’ın gelişiyle ilgili bilginiz var mı?” sorusuna karşılık ise şu yanıtı verdi;

“Henüz kesinleşmiş bir şey yok. Sayın Erdoğan gelmeme noktasındaydı, dün Tsipras’la görüşmeleriyle ilgili bir bilgi almış değiliz. Bir fikir değişikliğine gider mi bilemiyoruz ama eğer sonuç ortaya çıkmayacaksa sayın Erdoğan’ın buraya gelmesinde bir anlam yok diye düşünüyorum”

serdar.jpg

(yenidüzen)


 

SAAT: 11.57

“Müzakereleri olumlu şekilde sonlandırmak için yoğun çalışacağız”

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde sürdürülen ve dün başlayan müzakerelere, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in katılımıyla İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde devam ediliyor.

Basın mensuplarının görüntü almasının ardından liderler müzakerelerin yapıldığı odaya geçti. BM Cenevre Ofisi’ne girerken basın mensuplarının sorusu üzerine Rum lideri Anastasiadis, “Müzakereleri olumlu şekilde sonlandırmak için umutlu ve yoğun bir şekilde çalışacağız” dedi.

(brt)


SAAT: 11.30

Cenevre’de gerçekleşen Kıbrıs müzakerelerinin ikinci gününde “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ile “AB ve Ekonomi” başlıkları ele alınıyor.

Kıbrıslı Türk lider  Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis bugün yerel saatle 09.30’da BM merkezinde yeniden bir araya geldi.

Liderlerin bugünkü gündeminde, dün öğleden sonra ele almaya başladığı “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığı ile “AB ve Ekonomi” başlıkları bulunuyor. Müzakerelere “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ana başlığının önemli hususu “Yönetim ve kararlara etkin katılım” konusuyla başlandı.

BM’nin ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmelere BM Cenevre Ofisi Direktörü Michael Moller, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar başkanlık ediyor.

Üç günlük müzakerelerin ardından Perşembe günü gerçekleşecek Kıbrıs konferansına BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katılması bekleniyor.

İLK GÜN MÜLKİYET KONUŞULDU

Cenevre’de, konferans yapmadan önce gerçekleşecek ve 3 gün sürecek müzakerelerin ilk gününde “Mülkiyet” konusu görüşüldü.

Liderlerin yaklaşık 4 saat süren sabahki görüşmesinde ele alınan konu liderlerin kararıyla öğleden sonra teknik heyetler düzeyinde yeniden ele alındı.

Liderlerin, IMF ve World Bank temsilcileriyle bir araya gelmeleri tavsiyesinde bulunduğu mülkiyet çalışma grupları, dün liderlerin direktifiyle başladıkları çalışmaya bugün de devam edecek.

Liderlerin “Mülkiyet” konusunu, diğer uzlaşılamayan konularla birlikte çarşamba günü ele alması bekleniyor.

“YÖNETİM VE GÜÇ PAYLAŞIMI” DA ELE ALINDI

Liderler dünkü görüşmede sabah ele almaya başladığı “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığını öğleden sonra da görüşmeye devam etti.

Müzakerelerde “Güvenlik ve Garantiler” konusunda da fikir teatisinde bulunuldu.

(tak)


SAAT: 10.00

Liderler ile Cenevre’de bulunan Türk ve Rum siyasi parti başkanları dün akşam ise sosyal içerikli yemekte bir araya geldi.

Elde edilen bilgiye göre yemeğe, Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit katıldı. UBP’yi ise görüşmede Oğuzhan Hasipoğlu temsil etti.

(BRT)


* Liderlerin manşet fotoğrafına fotomontaj yapıldı

 

 

Bu haber toplam 4902 defa okunmuştur
İlgili Haberler