1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Cemal Gingi: “Darts benim yaşam biçimim”
Cemal Gingi: “Darts benim yaşam biçimim”

Cemal Gingi: “Darts benim yaşam biçimim”

Cemal Gingi: “Darts benim yaşam biçimim”

A+A-

 


Burhan Gürkan

Ülkemizde dartsa ilgi son yıllarda önemli bir artış gösterirken dartsın spor olarak kabul edildiği artık bir gerçek. Dartsta ülkemizin yetiştirdiği en büyük yeteneklerden bir tanesi ise Cemal Gingi. Bireysel ve takımsal bazda yerel birçok başarısı bulunan Gingi, Kıbrıs şampiyonluğunun yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye milli takımlarının formasını giydi. Kanada’da 2013 yılında düzenlenen Dünya Kupası’na katılan Gingi’nin ‘yaşam biçimim’ olarak nitelendirdiği bu sporda şimdiki hedefi ise 2017 yılında Japonya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’nda forma giyebilmek.

İNGİLTERE’DE BAŞLAYAN SERÜVEN

1993 yılından bu yana dartsın içerisinde olan Cemal Gingi, bu spora ilginç bir şekilde başladı. İngiliz kültüründen dolayı aile büyüklerinin darts oynadığını belirten Gingi, İngiltere’de publarda ve ülkemizde bayram yerlerinde yapılan yarışmalarla dartsın var olduğunu söylüyor. Tavuk tüyünden darts yaptıklarını belirten Gingi, 1990 yılında askeri bitirdiğinde İngiltere’ye amcasının yanına gittiğini, dartsı televizyonda görerek kendine board aldığını ve ilk olarak amcasının evinde oynadığını dile getirdi. “Kapının üzerinde açılmadık delik kalmadı. 1990’da orada başladık” diyerek bu sporun içerisine girdiğini söyleyen Gingi, ülkemizde Lefkoşa ve Güzelyurt’tan 15-20 kişi ile Barış Gücü kamplarındaki turnuvalara katılmaya başladıklarını aktardı. Zamanla kendi içlerinde Kuzey Kıbrıs Darts Birliği’ni kurduklarını dile getiren Gingi, “Darts çok ivme kaydetti. Heryerde benimsendi. İlk zaman spor olarak görülmeyen dartsa şimdi ilgi büyük. Pub oyunu kavramını kırmış bulunuyoruz. Şimdi kılık kıyafetten, duruşa kadar bir disiplin geldi” diyerek bu sporun zaman içerisindeki gelişimini vurguluyor.

KIBRIS ŞAMPİYONLUĞU VE DÜNYA KUPASI

Güney ile Kuzey arasında geçiş kapılarının açılması ile birlikte Avrupa’ya açılmak istediklerini belirten Gingi, “Güney’de Kıbrıs birinciliği elde ettim ve Kıbrıs Cumhuriyeti milli takımında forma giydim. Sosyal aktivite yönünden birçok insan tanıdık ve bu sporun Avrupa’da nasıl oynandığını gördük” şeklinde konuştu. “Her sporda olduğu gibi bir sporcu ülkesini milli takım bazında temsil etmek ister. Ancak Güney Kıbrıs bizim Dünya Darts Federasyonu’na ve Avrupa Darts Birliği’ne üye olmamızı istemedi” diyerek sözlerine devam eden Gingi, Güney’de gerekli samimiyeti göremediği için Türkiye milli takımında yarıştığını aktardı. “Türkiye’de sayısız başarımız oldu. 2013 yılında Türkiye üçüncüsü olarak milli takıma seçildim ve Kanada’da düzenlenen Dünya Kupası’nda yer alma şansı yakaladım. Televizyonda izlediğimiz dünya dartsının önemli isimlerine karşı yarışmak benim için ayrı bir duyguydu” dedi.

EN BÜYÜK HEDEF JAPONYA

Türkiye’de yarışmaya 1-2 yıl ara verdikten sonra bu yıl yeniden yarışmaya karar veren Gingi, Türkiye Darts Şampiyonası’nda şu anda kendisinin 2’nci, bir diğer Kıbrıslı Türk Salim Özeren’in üçüncü sırada olduğunu söyledi. Yeniden milli takıma seçilerek Hollanda’da düzenlenecek olan Avrupa Şampiyonası ve Mediterranean Cup’ta yarışmak istediğini belirten Gingi’nin en büyük hedefi ise 2017’de Japonya’da düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası’nda yarışmak. “Esas hedef 2017. Tokyo’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na katılmak istiyorum. Darts, senelerimizi verdiğimiz bir spor. Eğer katılırsam jübile değil ama yavaşlatma düşüncem var” şeklinde konuştu.

“DARTSIN TEMELİ SABIR VE ÇALIŞMA”

Bu spora gönül verenlere tavsiyesinin sabırlı olmak olduğunu söyleyen Gingi, “Bu oyun sabır oyunu. Basamakları tek tek çıkmak lazım. Üçer üçer çıkmaya çalışırsak takılırız. Hedef koymak lazım. Antrenman başarıyı getirir” dedi. Arkadan birçok yetenekli sporcunun geldiğini dile getiren Gingi, eskiden olmayan imkanların şu anda olduğunu söyledi. Birçok önemli başarının yakalanmaya başlandığını, bunda Kuzey Kıbrıs Darts Federasyonu’nun önemli payı olduğunu söleyen Gingi, Spor Dairesi’nin yaptığı katkılarla elde edilen başarılar sonucu katkıların karşılığını aldığını dile getirdi.

“DARTS BENİM YAŞAM BİÇİMİM”

Kendisine “Daha oynuyor musun?” diye sorulduğunu aktaran Gingi, “Biz bu işe gönül verdik. Darts benim yaşam biçimim” cevabını verdiğini söyledi. Gingi’nin ise unutamadığı anısı bir şampiyonlukla ilgili. Güney Kıbrıs’ta düzenlenen şampiyonaya katıldığını, önce Lefkoşa bölgesi şampiyonu, sonra da Kıbrıs şampiyonu olduğunu söyleyen Gingi “Ancak her yıl başarılı isimlerin ödüllendirildiği geleneksel balo, 2 yıl yapılmadı. Hala daha şampiyonluk kupamı alamadım. İçimde uhde oldu. Zaman zaman Lefkoşa Darts Federasyonu başkanı ile telefonda konuşuyoruz ve kupamı soruyorum şaka ile karışık... 2013 yılında Ankara’da düzenlenen uluslararası organizasyonda da karşılaşmıştık. Orada da sormuştum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 250. Sayısı

Adres Kıbrıs 250. Sayısı