1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çavuşoğlu - Venizelos ortak basın toplantısı
Çavuşoğlu - Venizelos ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu - Venizelos ortak basın toplantısı

T.C Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin içerisinde olmadığı hiçbir kısıtlama geçerli değildir”

A+A-

 

• "Bu bölgede Türkiye’nin illegal bir talebi yoktur ve sondaj çalışmaları durduğu zaman (Barbaros Hayrettin Paşa gemisini) çekeceğimizi de söyledik

• "Bir taraftan (Kıbrıs'ta) çözüme yoğunlaşırken diğer taraftan Rum kesiminin tek taraflı ve Kıbrıs Türk halkının haklarını garanti altına almayan sondaj çalışmaları iyi niyetli bir hareket değildir. Madem çözüm istiyoruz, niye buna odaklanmıyoruz?"

T.C Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de yapılan uluslararası petrol anlaşmalarıyla ilgili, "Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin içerisinde olmadığı hiçbir kısıtlama geçerli değildir ve bu sadece bölgede gerginliği tırmandırır. Bu nedenle gerek komşumuz ve dostumuz Yunanistan ve diğer ülkelere bu hususu dikkate almaları konusunda çağrıda bulunduk ve bulunuyoruz" dedi. Çavuşoğlu, 50. yılını dolduran ve halen çözüm bekleyen Kıbrıs sorununun çözümünün sadece Doğu Akdeniz’de değil Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ve adada yaşayan iki halkın ilişkilerinde etkili olacağını, bölgenin istikrarını ve güvenliğini de etkileyecek önemli bir adım olacağını aktardı.

Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmaları

Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta petrol arama ve sondaj çalışmalarından dolayı gerginlik yaşandığını, bunun üzerine Rum kesiminin Kıbrıs müzakerelerinde masadan çekildiğini hatırlatarak, "En zor şartlar altında bile müzakereler devam etmişti. Biz bu dönemde de müzakerelerin tekrar başlanmasını arzu ediyoruz" dedi. Doğu Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol rezervleri üzerinde Kıbrıs Türk halkının da hakkı olduğunu herkesin kabul ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, uluslararası örgütlerin yanında Türkiye ve Yunanistan ile Kıbrıs Rum kesiminin de bunu inkar etmediğini belirtti. Çavuşoğlu "İki halkın hakkını koruyacak şekilde bir anlayışın ve çözümün olması arzumuzdur ve bu konudaki çabalarımız da devam edecektir" şeklinde konuştu. Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'e gönderilmesi konusunun görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, Kıbrıs etrafındaki karbon rezervleri üzerinde Kıbrıs Türk halkının da hakkı olduğunu tekrarladı.

-----------------------------------------------------------------------------

“Çözümün çerçevesi de ortak deklarasyonda var”

Barış müzakerelerin 11 Şubat deklarasyonu ile başlatıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu müzakere adada çözüm için başlatıldı ve çözümün çerçevesi de ortak deklarasyonda var. Bir taraftan bu çözüme yoğunlaşırken diğer taraftan Rum kesiminin tek taraflı ve Kıbrıs Türk halkının haklarını garanti altına almayan sondaj çalışmaları iyi niyetli bir hareket değildir. Madem çözüm istiyoruz, niye buna odaklanmıyoruz?" değerlendirmesini yaptı.

Talep Kuzey Kıbrıs’tan geldi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’den garantör ülke olarak böyle bir talepte bulunduğunu, bunun üzerine Türkiye'nin Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisini bölgeye gönderdiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Bu bölgede Türkiye’nin illegal bir talebi yoktur ve sondaj çalışmaları durduğu zaman çekeceğimizi de söyledik. Burada önemli olan iyi niyettir. İyi niyetliysek iki tarafın da hakkını koruyacak bir şekilde bir çözüm bulmamız lazım" dedi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bu konuda önerilerimiz de oldu. BM temsilcisine de önerilerimiz oldu. BM Genel Sekreteri'ne de ve Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimine de önerilerimiz açık. Ortak bir çözüm bulalım. Bu bir komisyon olabilir müzakereler devam ederken. Madem bunu yapmak zorundayız acilen, eğer iyi niyet varsa bunun çözümü çok. Ama iyi niyet yoksa 'ben AB üyesiyim, dolayısıyla bu haklarımı kullanırım' gibi bir yaklaşım olursa bunların çözüme faydası yoktur."

-----------------------------------------------------------------

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos
"Görüşmelerin yeniden başlamasını Yunanistan da destekliyor"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Kıbrıs'ta kesintiye uğrayan görüşmelerin yeniden başlamasını Yunanistan'ın da desteklediğini ifade ederek, "Görüşmelerin tekrar başlaması için çaba sarf etmek görevimiz. Ancak bu çabalar Kıbrıs’ın egemenlik haklarına zarar vermemeli. Ben gerginlikten kaçınma ve sorunların çözümü için her zaman fırsat olduğuna inanıyorum" dedi.

Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümüne bir an önce katkıda bulunulması konusunu görüştükleri ifade eden Venizelos, sorunun çözümünün, ekonomi, enerji ve dış politika alanları gibi konularda da adımlar atılmasına imkan tanıyacağını söyledi. Venizelos, görüşmede yasa dışı göç, terörle mücadele ve yabancı savaşçıların bölgedeki hareketleri gibi diğer kriz konularını da değerlendirdiklerini dile getirdi.

Venizelos özetle şunları dile getirdi: "Birleşmiş Milletler ve AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti milli egemenliğe ve milli haklara sahiptir. Deniz hukuku çerçevesinde, deniz altındaki zenginlikler bu devlete aittir. Bu devlet, kaynakların, Kıbrıs'ta yaşayan hem Rum hem Türk vatandaşlar lehine işletilmesi sorumluluğunu üstlenir. Bu, eşitlik ve denge çerçevesinde gerçekleştirilir. Ayrıca, doğalgaz kaynaklarının Kıbrıs Türklerinin de lehine olacak şekilde tanzim edilmesi kararı alınmıştır. Bizim bunları gelecekte Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarına eşit haklar sağlayacak şekilde yapmamız gerek. Ayrıca varılacak siyasi çözüm neticesinde bir federasyon ve bir anayasa olacak. Ancak bu noktaya ulaşılabilmesi için çözümden önce ve sonra Kıbrıs'ın egemenlik haklarına saygı gösterilmesinin çok önemi var” TAK

Bu haber toplam 1734 defa okunmuştur