1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CAS faaliyetlerini sona erdiriyor
CAS faaliyetlerini sona erdiriyor

CAS faaliyetlerini sona erdiriyor

Konu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, “KTHY’de yaşananların benzeri yaşanmaktadır” derken; CAS Genel Müdürü İlhan Büke ise “Ercan ihalesi ile birlikte, CAS’ın sonu geldi” yorumunda bulundu.

A+A-

Yaklaşık sekiz yıldır faaliyetlerini sürdüren CAS, Yönetim Kurulu kararı ile faaliyetlerini sona erdiriyor

Tanju KONURALP

Yaklaşık sekiz yıldır faaliyetlerini sürdüren Cyprus Airport Services Limited (CAS) çalışanları dün, işten durdurulacakları haberi ile sarsıldı. CAS Yönetim Kurulu, ekonomik sorunlar nedeni ile faaliyetlerini durdurma kararı aldığını açıkladı. 16 Haziran tarihinde alınan karar, çalışanlara iki hafta sonra, seçimlerin hemen ertesi günü iletildi. İş yasası gereği en az altmış gün önceden ihbar verilmesi gerekirken; kimi çalışanlara otuz gün, kimi çalışanlar ise kırk beş gün içerisinde işten durdurulacakları belirtildi. CAS çalışanları adına Hava-Sen Başkanı Buran Atakara, dün itibarı ile hizmet etmeme kararı aldıklarını dile getirdi.

75 KTHY mağduru CAS’ta çalışıyordu

Ekim 2010 tarihinde iflas kararı verilen Kıbrıs Türk hava Yolları çalışanı, yetmiş beş kişi, işsiz kalmaların ardından, CAS bünyesinde işe alınmıştı. CAS’ın da benzer şekilde faaliyetlerini durdurma kararı aldığını öğrenen yetmiş beş çalışan, ikinci bir darbe yaşayarak, yeniden ortada kaldı. KTHY mağdurlarının yanı sıra, doksan dört kişi de, iş durdurma kararının mağduru oldu ve toplamda yüz altmış dokuz kişi işsiz kaldı.

İlhan Böke: “Ercan ihalesi ile sonumuzu getirdiler”

2007 yılında kurulan Cyprus Airport Services (CAS) Limited Şirketi’nin faaliyetlerini durdurma kararı ile ilgili açıklamada bulunan CAS Genel Müdürü İlhan Büke, şirketin sonunun, Ercan ihalesinin verilmesi ile geldiği yorumunda bulundu. İhale ile birlikte, CAS’ın işletiminde olan ve en önemli gelir kaynağı olarak kabul edilen otopark işletmesinin, ellerinden alındığını ifade eden Büke, bunun CAS’a en büyük darbe olduğunun altını çizdi. 2012 Aralık ayında gerçekleşen olayın hemen ardından, Türk Hava Yolları (THY)ile çalışmaya başladıklarını kaydeden Büke, 2014 Mayıs ayında THY’nin de ayrılma kararı alması ile CAS’ın ikinci bir darbe aldığını belirtti. Ercan Havaalanı’nda hizmet veren bir diğer firma İstanbul Handling ile rekabet dengelerinin, gelirlerdeki düşüşle birlikte bozulduğuna dikkat çeken Büke, çalışma saatleri, ücretler ve izinler gibi çalışan hakları konusunda yasalara tam uymanın bedelini ödediklerini vurguladı. Alınan kararla Temmuz sonunda tüm CAS personelinin işten durdurulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Büke,  şirketin ise kapanmayacağını, yalnızca faaliyetlerini durduracağını açıkladı.

Ahmet Kaşif: “İş durdurma kararı yasaldır”

İş durdurma kararının, iş yasası gereği uygulanan bir karar olduğunu belirten Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, yasa gereği çalışanlara ihbar verildiğini kaydetti. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın, CAS üzerinde herhangi bir yasal hakkı bulunmadığını, tüm yasal hakkın Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’nda olduğunu ifade eden Kaşif, bunun sebebinin ise KTHY hisselerinin Şirketler Mukayyitliğine devredilmiş olması olduğunu belirtti. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bölgedeki yetkisinin, havaalanı hizmetlerinin eksiksiz yürütülmesi olduğunu vurgulayan Kaşif, bu noktada CAS çalışanlarını sağ duyulu davranmaya davet etti ve önlerindeki süre içerisinde iş bırakmamaları gerektiğini kaydetti. Sorunların eylem yaparak değil, konuşularak çözülebileceğine vurguda bulunan Kaşif, bu süreçte bir taşkınlık olmaması dileğini de sözlerine ekledi. İş durdurma kararının gerekçelerine de atıfta bulunan Kaşif, CAS’ın yalnızca Pegasus Hava Yolları’na hizmet verdiğini, bu nedenle de ekonomik olarak dara girdiğini ve iş anlaşmaları gereği Yönetim Kurulu’nun bu kararı aldığını kaydetti.

 

Çalışanlar ne dedi? Ayrıntılar bugün YENİDÜZEN’de

Bu haber toplam 2304 defa okunmuştur