1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CAS çalışanları durduruldu
CAS çalışanları durduruldu

CAS çalışanları durduruldu

169 CAS çalışanı işten durdurulmalarını dün Başbakanlık önünde protesto etti

A+A-

 

KTHY’nin kapanmasının ardından CAS şirketinin hizmet verdiği tek şirket olan Pegasus Havayolları’nın da hizmet alımını 26 Temmuz’dan itibaren sonlandıracağını duyurmasının ardından, şirket Genel Müdür dahil 169 çalışanının işine son verdi

Ayşe GÜLER

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), 169 CAS çalışanının işine son verileceği gerekçesiyle dün Başbakanlık önünde eylem yaptı, yaşananları protesto etti.

Çalışanlar işten durdurulacaklarına dair ihbarnamelerini almalarının ardından araçlarıyla konvoy halinde dün saat 15:00 sıralarında Başbakanlık önünde toplandı.

İşine son verilen 169 CAS personeli adına konuşan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, CAS şirketinin KTHY’nin kapanmasının ardından hizmet verilen tek şirket olan Pegasus Havayolları’nın da hizmet alımının 26 Temmuz’dan itibaren sonlandıracağını duyurduğunu, bu yüzden de personelin işine son verildiğini açıkladı.

Personele verilen işten durdurulma belgelerinin ‘açlığa mahkum’ belgeleri olduğunu savunan Bıçaklı, CAS şirketinin yüzde 51 hissesinin devlete ait olduğunu hatırlatarak, bu konuda Başbakanlığın adım atmasını istedi.

Bıçaklı, çalışanların işten durdurulma kararlarının 16 Haziran’da alındığını ancak ihbarnamelerinin 2 hafta sonra verildiğini öne sürdü.
İhbarnamelerin 1 ay sonrası için verildiğini kaydeden Bıçaklı, “ihbarnameler çalışanlara bayram hediyesi olarak verildi.  169 aile işsiz kaldıklarında çocukları ve aileleri ne yapacak? Taksitlerini nasıl ödeyecekler? Kimin umurundadır?” diye sordu.

Bıçaklı, alınan kararın doğru olmadığını ve ‘tekelleşmenin’ gündeme geleceğini savunarak, “alınan kararlar yanlıştır. Yalnız çalışanlar değil, halk da tekelleşmenin faturasını ödeyecektir” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili Başbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı ile görüştüklerini, CAS şirketini kurtarmak adına çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekleyen Bıçaklı, şikayetlerini dile getirmek adına eylem gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Atakan: “Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararı bekleyeceğiz”
Hava-Sen Başkanı Buran Atakan ise ilk Bakanlar Kurulu toplantısında daha fazla kalabalık grupla Başbakanlık önünde bekleyeceklerini söyledi.
Atakan, Bakanlar Kurulu toplantısında elde edilecek karara göre hareket edeceklerini kaydetti.

Yarına kadar süre tanındı
Açıklamanın ardından Türk- Sen ve üyesi olan Hava-Sen’den bir grup sendika yetkilisi Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu ile görüşerek, taleplerini iletti.
Toplantı sonrasında açıklama yapan Arslan Bıçaklı, yarına kadar süre tanıdıklarını söyledi.
Bıçaklı, Çarşamba günkü Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Başbakanlık önünde olacaklarını dile getirdi.

Çalışanların hakları ödenecek
Öte yandan çalışanlara verilen ihbarnamede, İş Yasası gereği hizmet süresine göre toplu işten çıkarma tazminatı ve kazanıldığı halde kullanılmayan yıllık ödenekli izin hakları ödeneceği belirtildi.
Öte yandan işten durdurulan personele Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde yeni iş arama izni verileceği duyuruldu.

İhbarnamede yazılanlar
Çalışanlara verilen ihbarnamede özet olarak yazılanlar şöyle: “CAS Limited’in Kuzey Kıbrıs’ta Ercan Havalimanı’na gelen-giden ve anlaşması olan uçaklara yer hizmeti verdiği, ancak önce Türk Hava Yollarını’nın hizmet alımını durdurmalarını ve halen hizmet verdiği tek hava yolu kalan Pegasus Hava Yollarının da 26 Temmuz itibariyle şirketimizin yer hizmeti almayı sonlandıracağını bildirmesi ışığında, Şirketin yer hizmeti vereceği müşterisi 27 Temmuz tarihi hitamından itibaren kalmayacağı veya herhangi geliri kalmadığı nedeniyle mevcut personel giderlerinin karşılanmasını mümkün olmadığı için, şirketimizde çalışanların sürekli olarak işten çıkarılmaları zorunluluğu hasıl olduğundan İş Yasası’nın 19. Maddesi ve diğer maddeleri gereğince şirketle olan hizmet akdiniz kesilecektir.”

Bu haber toplam 1530 defa okunmuştur