1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Caretta Caretta’lar için adım atıldı
Caretta Caretta’lar için adım atıldı

Caretta Caretta’lar için adım atıldı

Merit Turizm Grubu, ”Akdeniz’in cennet adası Kıbrıs” için faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.

A+A-

Merit Turizm Grubu, ”Akdeniz’in cennet adası Kıbrıs” için faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Turizmin gelişmesindeki çalışmalarının yanı sıra Kuzey Kıbrıs hayatına dokunan sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettirmeye başlayan Merit Turizm Grubu şimdi ise yeni ve önemli bir proje başlattı. Bu proje 100 milyon yıldan fazla bir süredir denizlerimizde varlıklarını sürdüren deniz kaplumbağalarının nesillerinin devamını sürdürebilmelerini amaçlıyor.

Akdeniz’in en önemli ev sahiplerinden Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası) ve Chelonia mydas’ın (Yeşil Deniz Kaplumbağası)  korunmasına yönelik her türlü desteği vermek için “Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi” Sosyal Sorumluluk Projesi, hayata geçirildi. Kuzey Kıbrıs Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın onayı ile faaliyete geçen proje, yaralı ve bakıma muhtaç deniz kaplumbağalarının tedavisi, rehabilitasyonu ve yuvalama alanlarının korunması için her türlü desteği sağlayacak.

 İlk misafirler

Kaplumbağa Koruma Cemiyeti’nin yürüttüğü proje kapsamında, bölge balıkçılarından Barbaros Öz ve Ali Gür’ün ağlarına takılan iki yeşil deniz kaplumbağası, balıkçıların temkinli müdahalesi sonucu canlı olarak ağlardan kurtarıldı. Hayati tehlikelerinin olup olmadığına dair genel sağlık kontrollerinin yapılması için Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’ne sevk edildi. Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde, iki yeşil deniz kaplumbağasına solunum testi, soğuk duyarlılık testi, solunum testi ve davranış testi gibi hayati öneme sahip testler uygulandıktan sonra sindirim sisteminde yabancı madde varlığı kontrol edilerek kendi başlarına beslenip beslenemeyeceklerini kontrol etmek amacıyla bir süre gözetim altında tutuldu.

c1-046.jpg

c2-042.jpg

c3-017.jpg

Yaralı deniz kaplumbağalarına Chelsea ve Mina isimleri verildi

Tetkikler ve müdahaleler sonrasında doğal ortamlarına dönebilecek hale gelen Chelsea ve Mina, önceki gün Mağusa sahilinden denize geri gönderildi. Kaplumbağa Koruma Cemiyeti’nde görevli Robin Snape tarafından, Mina isimli kaplumbağaya yerleştirilen uydu cihazı ile Akdeniz’deki yaşamı da gözetim altında tutularak, bilimsel açıdan eksik olan deniz içi hayat döngüleri ve göç yolları hakkında yeni bilgiler toplanacak.

 

Bu haber toplam 3558 defa okunmuştur
Etiketler : ,