1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çaluda'nın dokunulmazlığı kalktı
Çaluda'nın dokunulmazlığı kalktı

Çaluda'nın dokunulmazlığı kalktı

UBP milletvekili Aytaç Çaluda'nın dokunulmazlığı meclis tarafından kaldırıldı. Çaluda geçmişe ilişkin bazı suçlamalarla ilgili yargılanabilecek

A+A-

UBP milletvekili Aytaç Çaluda'nın dokunulmazlığı meclis tarafından kaldırıldı. Çaluda geçmişe ilişkin bazı suçlamalarla ilgili yargılanabilecek.

Oylamada 34 kabul,  6 ret oy kullanılırken,  10 vekil de oylamaya katılmadı.

Oylamada YDP Milletvekili Erhan Arıklı ile Bertan Zaroğlu, UBP Milletvekilleri Özdemir Berova, Oğuzhan Hasipoğlu, Hamza Ersan Saner ile Ersin Tatar ret oyu kullandı.


Meclis Genel Kurulu’nda UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın  Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması İstemini İncelemek Üzere Oluşturulan Özel Komitenin hazırladığı rapor görüşüldü.

Komite Başkanı Gülşah Sanver Manavoğlu tarafından okunan raporda, bilgi ve bulgular ışığında, “Meclis ve Milletvekillerine olan güvenin sarsılmaması ve bu güvenin güçlendirilmesi ve yargıya işini yapmak ve adaleti sağlamak yönünde fırsat sağlamak amacıyla UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının İçtüzüğün 129. maddesinin 4. fıkrası uyarınca üye sayısının salt çoğunluğu ile uygun görüldüğü” kaydedildi.

Komite üyelerinden Başkan Vekili UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın rapora ret oyu kullandığı ve “Karşıt Görüş ve Karşı Oy Gerekçesi başlıklı metin verdiğini belirten Manavoğlu, rapora giren bu metni de Meclis kürsüsünden okudu. (tak)


Ayşe GÜLER

Dokunulmazlığının kaldırılması Meclis Genel Kurulu’nda bugün oylanacak UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, “Vicdanım rahat, alnım ak… Dokunulmazlığımın kaldırılmasına evet oyu kullanacağım” dedi.

Oylama öncesi Meclis kürsüsünden ‘savunmasını’ yapan Çaluda, tüm milletvekillerine bu konuda  ‘evet’ oyu kullanması için çağrı da yaptı.

Konuşmakta zorlandığı gözlemlenen Çaluda, hakkındaki suçlamanın ‘incir çekirdeğini’ doldurmayacak bir konu olduğunu ve ‘kabak tadı’ verdiğini de dile getirdi.

Konuşmasının sonunda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’a da çıkışan Çaluda,  “Kendi pisliklerini nasıl örteceksiniz. Ya bu dosyaları getireceksiniz, ya da istifa edeceksiniz… Bu dosyalara sahip olanların kucağında oturuyorsun. Halk aptal değil” diyerek sert çıktı.

Çaluda’nın konuşması özetle şöyle: “Dokunulmazlık konusu epeydir gündemde. Artık kabak tadı verdiğini herkes bilmektedir. Kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul eden, can simidi gibi sarıldığı yolsuzluk konusu görünüyor. 9 ay geçmesine rağmen, kamuoyunun ciddiye almadığı söze yolsuzluk dosyalarının kabak tadı veriliyor.

10-15 işçinin yasa dışı duruma düşmesinden dolayı çıkarmış olduğum izin nedeniyle şahsımın da siyasi veya maddi çıkar sağlamadan adım attım.

Ülkenin yangın yerine döndüğü bugünlerde, incir çekirdeğini doldurmayacak olayı toplum önüne koymak gündem çarptırmaktan başka bir şey değildir. Hükümet, geçmişten günümüze kadar kamuoyu vicdanını rahatsız eden, birçok değişiklik mensupların bulunduğu yolsuzluk dosyalarının üzerine gitmezken, adeta şahsıma siyasi linç yapması kabul edilemez. Dokunulmazlığımın kaldırılmasına evet oyu kullanacağım. Gerek şimdi, gerek bundan sonra siyasete girecek arkadaşlarıma örnek olmasını teşkil edeceğimi umuyorum.

Vicdanım rahat, alnım açık. Herkesin evet oyu kullanmasını istiyorum. Kıbrıs Türk siyasi tarihine kara leke olarak geçecek bu olayla ilgili kararın alınmasını istiyorum. Hükümete, ülkemize ve çile çeken insanlara hizmet etmeye niyetiniz varsa asli görevlerinizi yapmaya başlayın. Bu niyetiniz yoksa, bir an önce istifa edin…”

Çaluda’dan Özersay’a: “Kendi pisliklerini nasıl örteceksiniz?”

Çaluda Meclis kürsüsünden Özersay’a “Kendi pisliklerini nasıl örteceksiniz. Ya bu dosyaları getireceksiniz, ya da istifa edeceksiniz… Bu dosyalara sahip olanların kucağında oturuyorsun. Halk aptal değil” diyerek sert çıktı.

 


Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş:
“Olumlu oy kullanacağız”

Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasına olumlu oy kullanacaklarını açıkladı.
Yargıya da çağrı yapan Denktaş, “Yargıya çağrımdır, böylesi durumu çok hızlı ele alıp, bitirmesi gerekiyor. Suçlu, suçsuz kararını ver” dedi.
Denktaş’ın açıklaması özetle şöyle: “DP olarak olumlu oy kullanacağız… 30 yıllık süre içerisinde bu durum 3. kez oluyor. Milletvekili değilken olan olay önümüze geldi. Bunun buraya gelmesi bile tamam değil. Kendisine menfaat sağladığı yok. Polis de bunu tespit etmiş, komite de aynı tespitte bulunmuş.
Eğer bunlar olacaksa, çok yakında kürsüde benim idamımı istemeniz gerekiyor. Bir milletvekilinin üstüne bir suç isnat edilmişse, doğru olup olmadığına karar veremeyiz.
Yargıya çağrımdır, böylesi durumu çok hızlı ele alıp, bitirmesi gerekiyor. Suçlu suçsuz kararını ver. Mahkeme kapılarında 2-3 yıl süre boyunca gidecekse bu arkadaşımız, Meclis çalışmasını da bir şekilde etkileyecektir. Dava bir an önce görülsün, sonuçlansın. Aklanacaksa aklansın, suçlanacaksa suçlansın.”

 


UBP Milletvekili Hasan Taçoy:
“Çaluda’nın suçsuz olduğuna inanıyorum, olumlu oy vereceğim”

UBP Milletvekili Hasan Taçoy, Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasına olumlu oy vereceğini söyledi, “Ben arkadaşımın suçsuzluğuna inanıyorum. Çünkü ben de aynı şeyi daha önce yaşadım” dedi.

Taçoy, bu konunun Genel Kurul’un by-pass edilerek, komitede görüşülmesini de eleştirdi.

Çaluda ile ilgili ‘yangından mal kaçırırmış’ gibi hareket edildiğini savunan Taçoy, “Dokunulmazlık kalksın. Bundan sonrakilere de aynı şeyi söyleyeceğim.” şeklinde konuştu.


 

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’dan Çaluda’ya:
“Size sürülmek istenen kara lekeyi silme imkanı yaratıyoruz”

 

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, hükümet ortakları da dahil, hangi siyasi partiden olursa olsun, dokunulmazlığının kaldırılması gündeme gelen her isim için olumlu oy kullanacaklarını belirtti.

Özersay, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin görevi yerine getirmeye devam ettiğini dile getirdi.

Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili talebin Başsavcılık tarafından geldiğini ifade eden Özersay, hükümetten herhangi bir kişinin ‘Başsavcılığa bekleyen filan dosya arasında ileriye götür, Meclis’e götür demedik’ şeklinde konuştu.

Özersay şöyle konuştu: “Hangi siyasi partiden olursa olsun, Savcılık tarafından bu şekilde suç isnadı yapılır ve gelirse tavrımızın dokunulmazlığın kaldırılacağı yönünde olacağını söyledik. Bu konu koalisyon protokolünde de var. Bundan dolayı utanmalı mıyız? HP’den bir milletvekili için de aynı dosya gelse, onun için de evet oyu kullanacağımızı söyledik. Konuyu, ne söylediğimizi çarpıtmayalım. Biz hiçbir milletvekilini ayırmadık. Zaman zaman beylik sayılabilecek laflar da ediliyor. Neden diğer yolsuzluk dosyaları gelmiyor deniliyor. Bu dosyaların bu kadar yıldır gelmediği yönünde dem vuranlar, niye bunu şimdi hatırlıyor?

Yıllarca ya poliste, ya da Savcılıkta olduğunu oynayan bir yapı var ortada… Bu kadar yıl boyunca neden polis harekete geçmediği sorulduğunda, pek çoğunuz hükümetteydi niye bunu gündeme getirmediniz? Bu yeni bir şey değil… Ama kalıcı olması için dokunulmazlığı kaldırılmasını gündeme getirelim. Siyaseten hepimiz aynı yönde hareket edelim. Bu hükümetin ömrüne neden olacak olsa bile, HP dokunulmazlığın kaldırılması için olumlu oy kullanacağız. Dokunulmazlık kaldırıldığında da bir milletvekili görevi yerine getirmeye devam eder.  Hafif suç da bir suçtur.”

Çaluda’ya yanıt: “Bana söyledikleriniz hakaretse, hepsini size iade ediyorum”

Özersay, Çaluda’nın kendisiyle ilgili söylediği sözlere de yanıt verdi, “Eğer bana söyledikleriniz hakaretse, hepsini size iade ediyorum” dedi.

Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasını “Siyasi tarihe kara leke’ olarak değerlendirdiğini söyleyen Özersay, “Aslında biz size sürülmek istenen kara lekeye silme imkanı yaratıyoruz. Ama bunun farkında değilsiniz, keşke farkında olsaydınız” şeklinde konuştu.

 


Çaluda: “Develer dururken, pirelerle uğraşıyorsunuz”

Son kez Meclis kürsüsüne çıkan UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, kendisine siyasi haksızlık yapıldığını savundu, “Develer dururken, pirelerle uğraşıyorsunuz” dedi.

Çaluda özetle şöyle konuştu:  “Olayla ilgili 2014 yılında ifademi verdim. O dönemde niye yargılanmadım da milletvekili olduğum dönemde bunlar oluyor. Yargılanacaksam yargılanayım. Develer dururken siz pirelerle uğraşıyorsunuz. Yaptığım işlemler insani işlemlerdir. Herkese de yapıldı. 3 tane karnı aç insana yardımcı oldum diye herkes peşime düştü. Savcılığın ne kadar art niyetli olduğu ithamnamede ortaya çıkıyor. Ağır Ceza’da yargılanmam gerekirken, niye yargılanmadım? Ayıptır, günahtır, yazıktır… Halkı kandırmayın…”

Bu haber toplam 6221 defa okunmuştur
İlgili Haberler