1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Çalışmak istiyor musunuz, onu söyleyin"
"Çalışmak istiyor musunuz, onu söyleyin"

"Çalışmak istiyor musunuz, onu söyleyin"

Başbakan Yardımcısı Özersay’dan Meclis tatiline ‘Olağanüstü toplantı’ vurgusu:“Pek çok şeye şimdiden ÇOK GEÇ KALDI bu ülke, yetmedi mi?”

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri Bakanı Kudret Özersay, Meclis’in tatilde olduğu Haziran-Ekim arasında olağanüstü toplanmasının mümkün olduğunu, buna herhangi bir anayasal engel bulunmadığını açıkladı.

Özersay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çok sayıda yasa tasarısının hükümetlerin sürekli değişmesi nedeniyle kadük olduğuna ve yaz tatili denilen dönemde çalışma da yapılmadığı için yıllardır geçirilemediğine ve sıkıntıların aşılamadığına işaret etti.

Özersay, “Sadece bu durum bile siyasi iradenin olağanüstü toplantı çağrısı yapılmasını gerekli görmesine neden olabilir. Pek çok şeye şimdiden ÇOK GEÇ KALDI bu ülke, yetmedi mi?” dedi.

Özersay’ın açıklaması şöyle:

“Meclis yaz aylarında da toplanacak, hükümet olarak bu yönde karar aldık” diye açıklama yaptım. Bunun olamayacağını, Anayasamızın buna izin vermediğini iddia edenler oldu. Öyle mi acaba? Anayasamız yaz döneminde Meclis çalışamaz mı diyor? Bu yasaktır mı diyor?

Gelin birlikte bakalım:

Meclisimizin OLAĞAN toplantıları ne zaman ve nasıl olur?
Anayasa Madde 81/3 düzenliyor:

“Cumhuriyet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk iş günü kendiliğinden toplanır ve OLAĞAN olarak Haziran ayı sonuna kadar çalışır.”

Bu madde Meclis’in OLAĞAN toplantılarını tarif eder ve belirli aylar ile sınırlandırılmış durumdadır. Olağan toplantılar belirli bir zaman sınırına tabidir.

Pek çok kurumda, kamu veya özel hukuk tüzel kişisinin karar organlarında ya da yürütme organlarında bir OLAĞAN toplantılar vardır, bir de OLAĞANÜSTÜ toplantılar. Olağanüstü toplantıların kimin çağrısıyla toplanabileceği de ayrıca düzenlenir.

Peki Meclisimizin OLAĞANÜSTÜ toplantıları nasıl toplanır?

Bunu da Anayasa Madde 81/6 düzenliyor:

“Cumhuriyet Meclisi, Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Bakanlar Kurulu veya en az on milletvekilinin istemi üzerine OLAĞANÜSTÜ toplantıya çağrılabilir.” (İçtüzük Madde 60 da daha farklı değildir).

1- Bu maddede, olağan toplantılarda olduğu ve yukarıda da aktardığım gibi ZAMAN, AY SINIRLAMASI var mı? Yani Haziran’dan sonra, Ekim’den önce toplanamaz diyor mu? HAYIR.

2- Bu maddede, olağanüstü toplantı “SADECE ŞU ŞU HALLERDE YAPILABİLİR” diye bir kısıtlama, sınırlama var mı? HAYIR. Örneğin sadece “olağanüstü hal”, “kriz”, “kamu düzenini tehdit eden bir durum” vs benzeri hallerde toplantı yapılabilir gibi bir kısıtlama var mı? HAYIR.

O Halde?

Meclisimiz, Anayasamıza göre

1- HERHANGİ BİR ZAMANDA (yani kimilerinin TATİL dediği Haziran’dan sonraki ve Ekim’den önceki DÖNEMDE DE);

2- HER DURUMDA, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu veya en az 10 milletvekilinin GEREKLİ GÖRMESİ ve gerekçesini belirtmesi durumunda talep etmesiyle;

OLAĞANÜSTÜ TOPLANABİLİR.

Ülkemizde çok sayıda yasa tasarısı, hükümetlerin sürekli değişmesi nedeniyle kadük olduğu için ve üstelik YAZ TATİLİ denilen dönemde çalışma da yapılmadığı için yıllardır GEÇİRİLEMEMEKTE ve sıkıntılar aşılamamaktadır. Sadece bu durum bile siyasi iradenin olağanüstü toplantı çağrısı yapılmasını gerekli görmesine neden olabilir. Pek çok şeye şimdiden ÇOK GEÇ KALDI bu ülke, yetmedi mi?

Özetle Haziran-Ekim arasında Meclisimizin olağanüstü toplanması mümkündür, buna herhangi bir anayasal engel yoktur.

Siz geçin bunları da çalışmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz? onu söyleyin!

Bu haber toplam 5050 defa okunmuştur