1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Büyük Av” başlıyor
“Büyük Av” başlıyor

“Büyük Av” başlıyor

“Büyük Av” mevsimi, 2 Kasım Pazar günü başlıyor.

A+A-

“Büyük Av” mevsimi, 2 Kasım Pazar günü başlıyor.  İçişleri Bakanlığı, Büyük Av mevsiminin avlanma tarihleri ve yeni av haritasını yayınladı. Açıklanan av tarihlerine göre avcılar toplam 10 gün avlanabilecek.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Büyük Av mevsimi,  2 Kasım’da başlayıp, 28 Aralık’ta sona erecek.
“2014 Yılı Büyük Av Mevsimi” içerisinde; 2, 9, 16, 23, 30 Kasım, 7, 14, 21, 24 ve 28 Aralık günleri olmak üzere toplam 10 gün avlanmaya izin verildi.

Büyük Av’da uyulması gereken kurallar
İçişleri Bakanlığı, Büyük Av’da uyulması gereken kuralları da hatırlattı.
Büyük Av mevsiminde avlanabilecek av hayvanları, “ova tavşanı, keklik, turaç, sülün, çulluk, bıldırcın, yaban güvercini, fassa, karga ve saksağan” olarak açıklandı. Bunların dışında herhangi bir av ve yabani kuş avlanmayacak.
Büyük Av mevsiminde bir avcı belirlenen her av günü için en fazla 1 (bir) tavşan, 5 (beş) adet keklik veya turaç ve 8 (sekiz) adet fassa olmak üzere toplamda en fazla 30 adet av hayvanı avlayabilecek.
Güneşin doğuşu ile batışı arasında av faaliyeti yapılabilecek. Baraj ve göletlerden en az (500) metre, meskun mahalden 200 (İki yüz) metre ve piknik alanlarından 300 (üç yüz) metre uzakta av faaliyeti yapılabilecek.
Büyük avda,  avcı beraberinde en fazla 3 (üç) köpek bulundurabilecek. Av bölgelerine araçla gidecek avcılar, tüfeklerini araçlarının bagajlarında ve kırık olarak bulunduracak. Avcıların avlanırken hedefini görüp tanımadan ateş etmemeleri ve birbirlerini koruyacak şekilde avlanmaya özen göstermeleri gerekiyor.
Avcıların ava kapalı bölgelere girip avlanmamaları ve yasada yer alan kurallar dışına çıkmamaları, ayrıca Av Koruma Görevlileri’nin uyarılarına uymaları da gerekli.

Yasal işlem
Yasa veya tüzük kuralları dışına çıkan avcılar hakkında yasal işlem başlatılacak. Telefon ve elektrik kabloları ile trafik işaretlerine ve bilgi verici levhalara zarar verilmemesi gerektiği uyarısı da yapıldı.
Av gününden önce başka bir adreste konakladıktan sonra ava çıkacak olan avcıların tüfeklerini de beraberinde götürebilmeleri için Tasarruf ve Avlanma Ruhsatları’na ek olarak ilçe kaymakamlıklarından taşıma izni almaları zorunlu.
Yangın sonucu yeniden ağaçlandırılan av bölgelerinde avlanacak avcıların, dikilen ve tohumdan çimlenen fidanlara ve çevreye zarar vermemeleri da istendi. 


Yeni uygulama
İçişleri Bakanlığı, büyük av mevsiminde yeni uygulamaya gidildiğini; Merkezi Av Komisyonu’nun kararıyla av bölgelerinde dönüşümlü sisteme geçildiğini açıkladı. Bakanlık, av günleri, bölgeleri ve kurallarla ilgili açıklamasının yanında yeni uygulamayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları aktardı:
“Ülke coğrafyasına göre guruplandırılan av bölgeleri 2014 Büyük Av Mevsiminden başlayarak uygulamaya konulacak. Buna göre çeşitli büyüklükteki 26 av bölgesi bir yıllığına ‘av koruma bölgesi’ olarak ilan edilmiştir. Önümüzdeki av mevsiminde bu bölgeler açılarak yerlerine yeni bölgeler av koruma bölgesi olarak ilan edilecektir.  Avcılar için bin adet yeni av harita bastırılacak ve Kaymakamlıklar, Avcılık Federasyonu ve Kulüpler aracılığıyla dağıtılacaktır. Ayrıca bölgeler daha sık ve görünür bir şekilde levhalandırılacaktır.

Yeni av haritası güncellenerek av bölgelerinde genişletmeler yapılmıştır. Ayrıca yeni inşa edilen Kuzey Sahil Şeridi Yolu ( Girne- Tatlısu- Karpaz) haritalara işlenerek yeni bölge sınırı olarak belirlenmiştir.”(tak)

Bu haber toplam 1618 defa okunmuştur