1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bütçe maratonunda sona doğru
Bütçe maratonunda sona doğru

Bütçe maratonunda sona doğru

Cumhuriyet Meclisi 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye devam ediyor.

A+A-

Bütçe görüşmelerinin son gününde, Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar yaklaşık 3 buçuk saat konuştu.
Ersin Tatar, Maliye Bakanı olduğu döneminde Özkan Yorgancıoğlu’nun kendisini eleştirdiğini anımsatarak, Mecliste yapılan bazı konuşmalardan örnekler okudu. Tatar, Yorgancıoğlu’nun şu an eleştirdiği söz konusu uygulamaları yaptığını savundu.

Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) bir süre sonra açıklayacağı enflasyon oranı rakamının gerçeği yansıtmayacağına inanç belirten Tatar, enflasyon hesaplama yöntemlerinin revize edilmesi gerektiğini kaydetti.

UBP hükümeti döneminde yapılan çalışmaların, düzenlemelerin ve radikal tedbirlerin Maliyenin toparlanmasını sağladığını kaydeden Ersin Tatar, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi, söz konusu başarının doğru öngörüler sayesinde gerçekleştiğini anlattı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAPI İÇİN…”

Hükümet etmenin kolay olmadığını dile getiren Tatar, sürdürülebilir bir yapı için sürekli tedbir alınması gerektiğini söyledi, UBP hükümeti dönemindeki uygulamaları anımsattı.

Dünyadaki ekonomik krizlerden örnekler veren Ersin Tatar, Kıbrıs’ta bir anlaşma olması halinde her iki halkın söz konusu anlaşmadan ekonomik fayda sağlayacağı söylemlerinin kendisine inandırıcı gelmediğini ifade etti, bu konudaki sıkıntının büyük olduğunu söyledi.

“GELİRLER VE GİDERLER ARASINDA AÇIK VAR”

Gelirler ve giderler arasında açık olduğunu ancak Maliye Bakanlığı’nın bunun üstesinden gelebileceğine inanç belirten Tatar, belediyelerin, sosyal sigortaların ve elektrik kurumunun yapısında bir takım sıkıntılar olduğunu savundu.

Tatar, bakanlığı döneminde hayata geçen uygulamalar hakkında bilgiler vererek Maliye Bakanı Zeren Mungan’a da bazı önerilerde bulundu.

“TEK MESAİ SİSTEMİ KKTC İÇİN UYGUN DEĞİL”

Tek mesai sisteminin ülke için uygun olmadığını söyleyen Tatar, çalışma saatlerinin düzenlenmesi konusuna değindi, kamudaki verimliliğin ekonomiyi ve milli geliri etkileyeceğine dikkat çekti.
UBP Milletvekili Ersin Tatar’dan sonra söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Türkiye’deki yolsuzluk olaylarına değindi, olayların hayret verici olduğunu söyledi, “Dünya bugün Türkiye’de yaşananları konuşuyor” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta da benzer olayların yaşandığını ancak kimseye hesap sorulmadığını belirten Angolemli, “Kimin eli kimin cebinde belli değil. Böyle bir ülkede yaşıyoruz” ifadesine yer verdi, Kuzey Kıbrıs’taki savcılara seslendi.

Ülkedeki yolsuzlukların medyaya da yansımadığını ifade eden Angolemli, basının bazı konuları gündeme taşımaktan çekindiğini belirtti.

KAÇAK İŞ GÜCÜ

Böyle bir düzende Maliye Bakanı’nın işinin çok zor olduğunu dile getiren Angolemli, ülkedeki kaçak işgücüne dikkat çekti, restoranlar ve otellerde çalışan kişilerin öğrencilerden ya da üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarından oluştuğunu belirtti.

Bazı büyük iş yerlerinin çalışanlarının maaşlarını düşük gösterdiğini ve bunun ilgili merciler tarafından denetlenmediğini belirten Angolemli, özel sektörde çalışanların sendikalaşması gerektiğinin altını çizdi.

Belediyeler konusuna değinen ve Belediyeler Yasası’nı eleştiren Angolemli, “Bir belediye başkanı kendini kral zannetmemelidir” dedi.

BÜTÇEDEKİ AÇIK…

Bütçedeki 359 milyon açığa da işaret eden Angolemli, “Hükümet bunun altından nasıl kalkacak?” diye sordu.

Birçok insanın döviz üzerinden ödeme yaptığını ya da borçlandığını kaydeden Angolemli, “Devlet olarak halkımızı korumadık. Her para biriminin kullanımını serbest bıraktık. Dolayısıyla halk ağır bir yükün altına girdi” dedi.

EKONOMİNİN KAYIT ALTINA ALINMASI

Angolemli, KKTC’deki her ekonomik kaosun Türkiye Cumhuriyeti devletinden gelen maddi destekle çözüldüğünü ifade etti.

Ekonominin kayıt altına alınmaması durumunda sıkıntılı günlerin yaşanacağını dile getiren Angolemli, devletin birçok borcu olduğunu söyledi.

Devletin bet ofislerin ve casinoların açılmasına vergi aldığı için göz yumduğunu kaydeden Hüseyin Angolemli bunun yanlış olduğunu vurguladı.

LİBERAL EKONOMİNİN ETKİLERİ…

Turizmin ülke için önemine dikkat çeken Angolemli, istihdam konusuna değindi, Mağusa’daki bir oteldeki yerli personelin işten durdurulduğunu ve burada yurt dışından gelen insanların ucuza çalıştırıldığını söyledi.

Ülkedeki restoranların da zor durumda olduğunu kaydeden Angolemli, otellerdeki “her şey dahil” uygulamasının bu sektöre darbe vurduğunu anlattı.

Liberal ekonominin birçok ülkeyi sıkıntıya soktuğunu anlatan Angolemli, yerli üretimin desteklenmesi ve yerli ürünün tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında ülke doğru yönetilmediği için bütçede açık oluştuğunu ifade eden Angolemli, “Maliye Bakanı Mungan kayıt dışı ekonomiyle mücadele edebilirse KKTC tarihinde iz bırakan bakanlar arasında yer alacak” dedi.(tak)

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur
Etiketler :