1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Bütçe geçti, icraat zamanıdır"
"Bütçe geçti, icraat zamanıdır"

"Bütçe geçti, icraat zamanıdır"

Başbakan Tufan Erhürman: Bu hükümet her şeyden önce icraat hükümeti olma hedefindedir. Sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak için çalışmak zorundadır. Bütçe artık geçti icraat zamanıdır

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman haftalık basını bilgilendirme toplantısı yapıyor:

Erhürman'ın açıklamaları şöyle:

Şu ana kadar 6 müşavir Başbakanlık’ta görevlendirildi. Erkan Tekeli Başbakanlık’ta danışman olarak görevlendirilmiştir. Yerel yönetimlerle ilgili danışman olarak görev yapıyor."

Sosyal Hizmetler eski müdürü Umure Örs uyuşturucu ile mücadele ve gençlik konuları, Ece Billuroğlu Mali denetim, İsmail Balcı Hukukçu, Metin Bilmem eski cezaevi müdürü, yeni cezaevi tamamlanana kadar bugünkü cezaevi için projeler üzerinde çalışıyor. Mehmet Başel özellikle turizm ve bölgesel kalkınma konularında danışmanlık yapıyor.

Meclis’e mal bildiri yapma süresi doldu. Ben de yaptım. Mal bildirimim bilinsin, Başbakanlık’tan gittiğim gün de yapacağım. Eşimin ve benim mal bildirimimi Gönyeli’de bir apartman dairem var bir de şu anda birlikte yaşadığımız eşimin adına bir konutumuz var. Benim mülkiyetimde Mazda Axela bir arabam, bir de benim Toyota marka araba var babamın kullanımındadır. Bir de eşimin evlilikten önce edinilmiş Honda CRV arabası var.

Eşimle birlikte ortak hesabımızda 25 bin TL hesabımız var. İhtiyat sandığından borçlandık evi almak için 111 bin de borcumuz var. Ayrıldığım tarihte de yeniden açıklayacağım.

5 haftalık bir hükümetten bahsediyoruz. Bu dönemde tüm Bakanlıklarda 3 ayaklı bir çalışma yürüttük. Birincisi rutin işler, ikincisi denetimler ve geçmiş dönemlerde denetimlerin hukuka aykırılık tespitlerinin yapılması, bunlarla ilgili yeni bilgiler oldukça paylaşacağım. Üçüncü ayak da yeni proje ve icraatların hazırlanması için kuluçka dönemi. Bu 5 haftalık dönemi yeni projelerin hazırlanması için harcadık.

Yeni projeler nelerdir 15 kalemi madde madde sayacağım.

Üzerinde yoğun olarak çalıştığımız proje Bölgesel Kalkınma Projesi’dir ve öncelikli bölge de İskele- Karpaz…

Çok kısa bir süre sonra Türkiye ile yeni protokolün hazırlanması çalışmaları başlayacak. İskele Karpaz işsizliğin en fazla yaşandığı ve kaliteli iş edinip hayatını sürdürmenin en sıkıntılı olduğu bölge. Ekonomik kalkınmada öncelikli bölge İskele- Karpaz. Hemen arkasından Lapta - Yeşilırmak Bölgesi…

Üçüncüsü Mesarya’dır, dördüncüsü de Lefkoşa, Mağusa Surlariçi ve Lefke kasaba… Bu üç bölgenin ‘old town’ olarak tasarlanmasıdır. Diğer bölgeler için çalışmalar da hızla 6 ay içinde hazır olacak ön görümüz var.

Lefkoşa Sanayi Bölgesi taşkın önleme Projesi… 2015’te başlamıştı bu proje henüz tamamlanmadı. 6 milyon TL’lik bir kalem var bütçede. Yağışların azaldığı döneme girdik, bir sonraki yağış dönemine kadar bu projesi tamamlamayı hedefledik.

Dördüncü projemiz spor alanında… Hedefimiz bir spor politikası… Sporun yaygınlaştırılması, uluslararası temsiliyet alanlarına daha fazla sporcu ve kaynak aktarımı ve özellikle kulüplerimizin futbol dışındaki alanlara da yönelmesini teşvik etme düşüncesindeyiz. Maalesef futbol alanında uluslararası alanda temsiliyette sıkıntı varken, başka alanlarda o kadar sıkıntı yok.

Futbol kulüplerine 5 milyon TL ayrılacağı sözü verilmiş, kulüplerimiz de bu miktar üzerinden planlama yapmış. Temmuz’da verilmiş bu sözü devlette devamlılık ilkesi gereği devam ettirmek istedik.

Esas proje, Lefkoşa Surlariçi’ni pilot bölge seçmek kaydı ile ‘yetenek seçimi’ yapma projesi. Kemik ağırlıklarından boylarına kadar ölçülerek katkılar başarılarının artırılması ve takip edilmesi. Surlar içi 2 ayda yapılacak.

5. proje Genç Tepe Parkı… Özkan Yorgancıoğlu Hükümeti Dönemi’nde çalışmalar başladı. Geçen Hükümet Dönemi’nde bir proje yapıldı, revize edilecek. Parası da ayrılmış. Start verilecek, etap etap çalışma talimatı verdim.

6. proje Mustafa Çelık Engelsiz Spor Salonu... Kompleks olarak tasarlandı. Öncelikle spor salonu kısmı yapılacak.

7. projemiz için üniversitelerimizle görüştük. Kamu okullarında okuyan çocuklarımız öğleden sonraları için 30’ar 40’ar çocuğu alacak ve üniversitelerde bu çocuklar için bilim, kültür, sanat merkezleri olacak, çocuklarımıza oraya gidecek eğitim alacak. Gençlik Dairesi’nin faaliyetleri olarak öngördük.

8. projemiz Kooperatif Şirketler Mukayyitliği nezdinde… En büyük sıkıntı denetim. İzleme ve Risk Merkezi oluşturması için yazılım tamamlanma noktasındadır. Tüm kooperatiflerdeki bilgiler günlük anlık denetlenebilecek.

9. Proje Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası… Bina için proje çalışmaları ve evkafla görüşmeler başladı. Hızla hayata geçirmek istiyoruz. Orkestra her gün kendini ileriye taşıyor.

10. projemiz cezaevine ilişkin… Özellikle genç mahkumlar için sıkıntılı bir durum var. Çıktıktan sonra daha büyük suçlara terfi ettikleri biliniyor. Yeni cezaevini beklemeden bir eğitim çalışması programladık.

11.incisi uyuşturucu ile mücadele konusunda özellikle mevzuattaki eksiklikleri gidermek için çalışmalara başladık. Polisin eksiklikleri üzerinde çalışmaya başladık. Trafikte uyuşturucu ölçen cihazlar var, parası hazır, çalışmalara başladık. Sağlık Bakanlığı bazı ilaç kullanımında da o testin olumsuz sonuçlar verebildiği yönünde, onu da araştırıyoruz.

12. Proje… Yurt dışındaki Kıbrıslı Türklerin envanterinin çıkarılması… Bağlantılar kuruldu, envanter çalışmaları başladı. Bu insanlarımızın yurda dönüş veya yatırımlarını sağlama için olanak sunma.

13. projemiz Gençlik Dairemiz nezdinde başlatılan gençler arasında kitap okumanın, e kitap okumanın yaygınlaştırılması için geniş proje hedefindeyiz. Maalesef kitap okuma konusunda geriye gidiyoruz. Yaza girmeden bu proje hayata geçecek.

14. AMATEM… Yer belirledik. Projenin hazırlanmasında da çok iyi noktaya geldik. Bir yıl içerisinde çağdaş, denizin kenarında rehabilite merkezi için mekanlara ulaştık.

Bu yıl 2018 Avrupa Kültürel Miras yılı… Yaygın olarak ülkemizdeki Kültürel mirasın tanıtımını yapacağız.

15. Projemiz ise engellilerimiz için sporun yaygınlaştırılması.. Spor Salonları tespit edildi. Gerektiğinde taşımacılık, gerektiğinde bölgelerdeki spor salonları kullanılacak. Sadece Basketbol değil başka branşlarda da engellilerimizin spor yapabilmesi için yaygınlaştırma hedefindeyiz. Branşların sayısını artırma, daha çok engellinin spor yapmasını sağlayacak. Cumartesi ve Salı günü basketbol takımızın maçları var, ne kadar çok insanımız oraya gidip destek verirse o kadar motive olduklarını söylüyorlar.

Buradan halkımıza çağrı yapıyorum, vakti olanlar orada olsun.

Bu hükümet için denetleme hükümet, adalet hükümeti gibi şeyler söyledi. Evet denetlemeyi artırdık ama bu hükümet her şeyden önce icraat hükümeti olma hedefindedir. Sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak için çalışmak zorundadır. Bütçe artık geçti icraat zamanıdır.

Sorular…

YEREL SEÇİMLER

Basın toplantısında ilk olarak yerel seçimler ve seçim yasaklarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Başbakan,  “Seçim yasakları 60 gündür. Yasal değişikle 40 güne indirilmesi çalışması var. İlla bu olacak diye bir şey yok ama çalışma var” dedi.

Yerel seçimlerin yasaya göre haziran ayı sonunda olması gerektiğini, ancak haziran sonunun üniversite sınavlarına, bir hafta öncesinin de bayrama denk geldiğini belirten Erhürman, “Yasada küçük bir değişikle yerel seçimlerin 1 Temmuz’da ya da Temmuz içinde yapılması söz konusu olabilir. Konuyu yarın Bakanlar Kurulu’nun gündemine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Erhürman, 4 partinin ‘yerel seçimlerde her beldede ittifak yapacağız’ şeklinde çalışması olmadığını, hangi beldede hangi adayın belirleneceği konusunda komiteler düzeyinde toplantılar yapıldığını belirtti.

Komitelerin 3 kez toplantı yaptığını ve görüşlerin olgunlaştığı söyleyen Başbakan, bu hafta başında genel başkanlar ve sekreterler düzeyinde yapılacak toplantıda konunun karara bağlanacağını açıkladı.

Seçim yasaklarının projelere engel olup olmayacağıyla ilgili soru üzerine Erhürman, seçim yasaklarına girilecek diye hiçbir şey yapılmayacağının düşünüldüğünü ancak bunun doğru olmadığını belirtti.

Erhürman, projelerle ilgili ihtiyaçların yasaklarla sınırlı olamayacağını belirtti.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ… “SINIRLI OLANAKLARA RAĞMEN YAPILABİLECEKLER VAR”

Dövizdeki dalgalanmayla ilgili soru üzerine Başbakan, Merkez Bankası yetkilileri ile görüştüğünü ve iki konuda rapor talep ettiğini söyledi.

Başbakan, raporların dövizdeki artış karşısında nasıl rahatlama sağlanacağı, bankalar nezdinde ne yapılabileceği ve kriz planı hakkında olduğunu aktardı.

Erhürman, bankalar nezdinde ne yapılabileceğiyle ilgili raporun hazırlandığını ve kendisine iletildiğini söyleyerek, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın da döviz konusunda bir çalışması olduğunu anımsattı.

Başbakan, Merkez Bankası ile bakanlığın verilerinin birleştirilerek değerlendirileceğini, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nu toplayıp bu konuda karar üreteceklerini söyledi.

Dövizdeki dalgalanmalarla ilgili mücadelenin sınırlı olduğunu ancak geçmiş dönemlerde de bu alanda uygulamalar yapıldığını belirten Tufan Erhürman, “Sınırlı olanaklara rağmen yapılabilecekler var” dedi.

KKTC’de Türk Lirası kullanıldığını ancak kamuoyunda gelirlere göre borçlanma konusunda yeterli algı olmadığını belirten Başbakan, bu konuda farkındalık yaratılmasının önemli olduğunu vurguladı.

KTHY BİNASI: “MAHKEME KARARI NE DİYORSA HÜKÜMET ONU YAPACAK”

KTHY binasının satışı konusundaki soru üzerine Başbakan, bununla ilgili mahkeme kararı olduğunu anımsatarak, “Mahkeme kararı ne diyorsa hükümet onu yapacak” dedi.

Maliye Bakanlığı’nın binanın devlet olanaklarıyla satın alınıp alınamayacağı, bütçe yaratılıp yaratılmayacağı konusunda bir çalışması olduğunu da belirten Erhürman, “Tercihimiz buranın satın alınması” dedi.

Erhürman, binanın hem sembolik hem de konumsal önemine değindi.

BAŞBAKANDAN, GEÇİŞ NOKTALARI KONUSUNDA RUM TARAFINA ÇAĞRI: “ÜZERİNİZE DÜŞENİ YAPIN”

Derinya ve Aplıç geçiş noktalarıyla ilgili de konuşan Başbakan, bütçenin de onaylanmasıyla hükümetin Türk tarafındaki eksikliklerin giderilmesi için üzerine düşeni yapacağını belirtti.

Her iki geçiş noktasının eş zamanlı açılmasıyla ilgili karara işaret eden Erhürman, aynı gün aynı saatte olmasa bile kapıların eş zamanlı açılması gerektiğinin üzerinde durdu.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis aracılığıyla Kıbrıs Rum tarafına “Aplıç ve Derinya kapılarıyla ilgili üzerinize düşeni yapın” çağrısında bulunan Başbakan, “Sayın Anastasiadis, müzakerelerin başlaması konusunda bizi çok da umutlandıran bir tavır içinde değil. Hiç olmazsa geçmişte verilen sözler, iki halkın yakınlaşmasına, iki idarenin ekonomisine katkı koyacak bu girişimler hayata geçsin” dedi.

VAKIFLAR… “KİRALANMA İŞLEMLERİ MEVZUATA BAĞLANMALI”

Vakıflarla ilgili soruyu da yanıtlayan Başbakan, bugüne kadar Vakıflar Genel Müdürü İbrahim Benter ile 3 kez görüştüğünü kaydetti. 

Vakıf mallarının kiralanmasıyla ilgili sözleşmelerin envanterini görmek istediğini, Benter’in bu konuda kendisine birtakım belgeler ulaştırdığını ifade eden Başbakan, “Kiralanma işlemleri mevzuata bağlanmalı. Uygulamaların yönetim değişikçe değişmesini istemiyorum” dedi.

Vakıf mallarıyla ilgili ciddi bir envanter olduğunu da kaydeden Başbakan, “Sayın Benter’le vakıf mallarının doğru amaçlar doğrultusunda kullanılması için hemfikiriz. Benter’le de personeliyle de ortak çalışma yapabiliriz. Ancak uygulamada farklılık olursa evkaf için de yetkimi kullanacağım” dedi.

Vakıflarda bugüne kadar çalışılan yönetimin doğru olmadığını kaydeden Tufan Erhürman, hangi vakıf malının hangi amaçla kime ve ne kadara kiralandığının kriteri olması gerektiği üzerinde durdu.

Dome Otel konusunda da konuşan Başbakan, Vakıflar ile Dome Otel arasındaki tartışmanın kamuoyu önünde yapılmasına razı olmadığını, bu tartışmaya ara verilmesini istediğini, tarafları bir araya getirip bu konuyu konuşacaklarını söyledi.

“SÖZLEŞME ŞARTLARINI YERİNE GETİRMEYENLERİN SÖZLEŞMELERİ İPTAL EDİLECEK”

Başbakan, kiralanan evkaf malları ile ilgili sözleşmelerin yerine getirilmediğini de kaydederek, “Sözleşme şartlarını yerine getirmeyenlerin sözleşmeleri iptal edilecek. Evkaf mallarını kamu yararına sunmak gibi meselem var. Bunu hayata geçireceğiz. Kiralama faaliyetleri mevzuata bağlanacak” açıklamasında bulundu.

“Evkaf malları hava parası üzerine rant elde edilecek kaynaklar değil. Böyle bir lüksümüz yok” diyen Başbakan, sözleşmelerin tek tek gözden geçirileceğini belirtti.

Maronitlerle ilgili soru üzerine bu çalışmanın Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı uhdesinde yürütüldüğünü söyleyen Başbakan Erhürman, “Çağdaş, pratik ve itibarımıza uygun bir uygulama hayata geçecek” dedi.

Başbakan, detaylı açıklamanın ilgili bakanlık tarafından yapılacağını da sözlerine ekledi.

AB’NİN TÜRKİYE RAPORU… “KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL…”

AB’nin Türkiye ilgili raporunun sorulması üzerine Başbakan, “Türkiye’yi kınıyor bizi göz ardı ediyorlar, bu kabul edilebilir değil. Bu tanınmamızla ilgili de değil. İrademizin oraya yansıması lazım” şeklinde konuştu.

Erhürman, “Türkiye’yi kınıyoruz, adadan çekilsin, hak taleplerinden vazgeçsin. Güney, faaliyetlerine yalnız devam etsin. Bunun da egemen devlete dayandırsın. Bu kabul edilebilir değil. Siyasi parti farkı olmaksın bunu dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

YENİŞEHİR’DEKİ YURT İNŞAASI… “BAŞSAVCILIKTAN HANGİ YASANIN UYGULANACAĞI KONUSUNDA GÖRÜŞ BEKLİYORUZ”

Yenişehir’deki yurt inşası ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başbakan, konuyu parti liderlerinin de olduğu bir toplantıda Maliye Bakanı ile görüştüklerini belirtti.

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nin burası için rezerv ayırma işlemi yaptığını anlatan Başbakan, Yenişehir’deki tartışmaların ihale üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

Erhürman, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Yasası ile İhale Yasası’nın konuya farklı yaklaşımlar getirdiğini, hangi yasanın baz alınacağı konusunda bir karmaşa olduğunu anlattı.

Bu konuda savcılıktan görüş beklediklerini dile getiren Başbakan, “Gelen cevaba göre hareket edeceğiz. Hukuki çerçeveye bakacağız” dedi.

Yurt örneğinin burayla sınırlı olmadığını kaydeden Başbakan, “Bu mallarda inanılamaz kiralama var. Tapudan bilgi talep ettik. ‘Sonuç birkaç aydan önce çıkmaz’ dediler” şeklinde konuştu.

Başbakan, bu konuda kimseye pozitif veya negatif ayrımcılık yapılmasına izin vermeğini de vurguladı.

“MEMLEKETTEKİ SORUN KRİTER SORUNDUR”

Başbakan, vakıflar gibi Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi ilgili düzenlemelere kriter getireceklerini kaydederek, “Memleketteki sorun kriter sorundur” vurgusunda bulundu.

Saatler konusundaki soru üzerine Başbakan, yasanın uygulanacağını belirterek, konunun yarınki Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olduğunu belirtti.

 

 

Bu haber toplam 4358 defa okunmuştur