1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bulutoğluları: ‘Veremeyeceğim hesap yok’
Bulutoğluları: ‘Veremeyeceğim hesap  yok’

Bulutoğluları: ‘Veremeyeceğim hesap yok’

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2008-2011 dönemine ait Sayıştay Taslak Raporu’nda basına ve sosyal medyaya yansıyan bazı bölümler, çarpıcı tespitler ortaya koydu, dönemin Belediye Başkanı Bulutoğluları ‘elle tutulur bir şey yok’ dedi…

A+A-

• Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2008-2011 dönemine ait Sayıştay Taslak Raporu’nda basına ve sosyal medyaya yansıyan bazı bölümler, çarpıcı tespitler ortaya koydu. “Bunlar basit şeyler, raporda elle tutulur bir şey yok” diyen dönemin belediye başkanı Cemal Bulutoğluları, ‘veremeyeceği hesabı olmadığını’ da savundu.


Meltem SONAY

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2008-2011 dönemine ait Sayıştay Taslak Raporu’nda basına ve sosyal medyaya yansıyan bazı bölümler, çarpıcı tespitler ortaya koydu.

Dönemin Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları, yazılıp çizilenin ‘kesinleşmiş rapor olmadığını’ ifade ederken, “İnsanları boşuna tedirgin ediyorlar” şeklinde konuştu.

“Her şeyin bir açıklaması var”

“Rapor kesinleşmiş rapor değil, taslak… Belediye Meclisi’nde görüşülecek, itirazlar olarak, tekrar Sayıştaylığa gidecek. Son şekli çıktıktan sonra savcılık inceleyecek suç unsuru varsa polise sevk edecek” diyen eski Başkan Bulutoğluları, ‘her şeyin bir açıklaması olduğunu’ savundu.

“Bunu yapan da bana göre taraflı birisi” şeklinde konuşan dönemin belediye başkanı, “Belediyenin işi sadece çöp toplamak değil ki… Cumhurbaşkanlığı sarayının oraya otopark yaptık, kaldırım yaptık. Bu bile yazıldı. Orası belediye sınırları içerisinde bir yer” dedi.

“8 milyon yetkim vardı, bu yetkiyi iş yaparak kullandım” diyen Eski Başkan Bulutoğluları, kaldırımlar yapıldığını, okulların gerekli düzenlemesinin yapıldığını, sel felaketlerinden sonra çalışmaların yapıldığını savundu.

“Raporda elle tutulur bir şey yok”

“Bunlar basit şeyler, raporda elle tutulur bir şey yok” diyen Bulutoğluları, ‘veremeyeceği hesabı olmadığını’ da savundu.

Yapılan işlerin Bakanlar Kurulu ve Belediye Meclisi onayı ile yapıldığını da savunan Cemal Bulutoğluları, “Yardım kalemim vardı… Bakanlar Kurulu da onayladı. Ali’ye fazla vermişim, Veli’ye az vermişim ben bunların hesabını tutmadım. Spor kulüplerine de ihtiyaçları doğrultusunda yardım ettim. Bütçe dışı harcama yok” dedi.

“Harmancı rapor üzerinden politika yapmayı düşünüyorsa yanlış yapar”

“Belediyeler ayrı bir cumhuriyettir diye boşuna demezler. Belediye sadece çöp toplamaz” diyen Cemal Bulutoğluları, yapılan her şeyin ‘yasalar ve bütçe çerçevesinde’ yapıldığını savundu.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın kendisi ile temas kurmamasını da eleştiren Bulutoğluları, “Harmancı rapor üzerinden politika yapmayı düşünüyorsa yanlış yapar. En azından sorması lazımdı. O taslakta çürütebileceğimiz çok olgu var. İki denetçi oturmuş, yazmış yazmış gitmiş” şeklinde konuştu.

Bulutoğluları, “Biz halkımız için ne gerekli gördüysek Belediye Meclis Üyelerim ile birlikte yasalar çerçevesinde yaptık. Benden öncekiler neyi nasıl yapmış baktık, ona göre yaptık. Veremeyeceğimiz hiçbir hesap yoktur” dedi.

Taslak Rapor’da neler var?

9.5 milyon usulsüz 5 milyon ihalesiz harcama!

Belediye ile ilgili raporun detaylarında usulsüz harcamalar, tahsil edilen ve vezneye yatırılmadığı öğrenilen paralar, ihale yolsuzlukları kalem kalem detaylandırılıyor.

LTB’de Cemal Bulutoğulları'nın başkanlık yaptığı 2008¬-2011 yıllarına ait sürede 9,441,567.47 TL tutarında usulsüz harcama yapıldığı taslağa yansıyanlar arasında.

Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan ve 447 sayfa ve 117 adet ekten oluşan taslak rapor usulsüz harcamalar, mevzuata aykırı ve eksik yapılan tahsilâtlar, tahsil edildiği halde LTB veznesine yatırılmayan ücretler, ihalesiz olarak yürütülen büyük bütçeli işler, teklifsiz yaptırılan, meclisin haberi bile olmayan birçok yasadışı mal ve hizmet alımını kayda geçiriyor.

Raporda ihaleye çıkılmaksızın yaptırıldığı ifade edilen birçok işin kaydına dahi ulaşılamadığı ifade edilirken, belediye tarafından yapıldığı savunulan bazı işlerde ise, işin yapılıp yapılmadığı bile tam olarak tespit edilemediği belirtiliyor.

Tahsil edildi, vezneye yatırılmadı

Belediye bünyesinde tahsil edilen ancak bu paranın vezneye yatırılmadığı da öğrenilen çok büyük bir tutar yine Sayıştay’ın raporunda yer buldu.
46,368.68 TL dolayındaki bir paranın belediye tarafından tahsil edildiği, ancak bu paranın LTB veznesine yatırılmadığı anlaşıldı.

Usulsüz ödemeler

Rapora göre, Başkanın 8 Bin TL'lik ödeme yetkisine uyacak şekilde faturalandırılan anacak LTB tarafından işin yapıldığına dair raporlanmayan bir temizlik şirketine toplam 964.825 bin TL ödeme yapıldı.

Cumhurbaşkanlığına parke…

Sayıştay’ın taslak raporuna göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yapılan parkeler için LTB  11 bin 920 TL ödeme yaptı.

Raporun dikkat çekici bir başka bulgusuna göre Lefkoşa Belediyesi 60 spor kulübü, kurum ve kuruluşuna yardım yaptı.

Bu yardımların tutarı ise yaklaşık 1 buçuk milyon TL.  En fazla yardım Cemal Bulutoğulları'nın bir dönem başkanlığını yaptığı Çetinkaya Spor Kulübü yanında Metehan ve Küçük Kaymaklı Kulüpleri'ne gitti.

"Muhtaç ve Yoksullara Yardım" kaleminden DP Gençlik Kolları’na…

Sayıştay taslak raporunda dikkat çekici bir diğer unsur ise "Muhtaç ve Yoksullara Yardım" kaleminden DP Gençlik Kolları için verilen 2 bin 500 TL'lik kaynağın  Cemal Bulutoğluları tarafından ‘Uygundur’ şeklinde onaylanması ve parti tarafından da bu rakamın alındığına ilişkin bir makbuzun ortaya çıkmaması oldu.

İstihdamlar için paravan şirkete 2 milyon TL kaynak…

Raporun en çarpıcı bölümlerinden biri Belediyeye yapılan istihdamlarla ilgili. Sayıştayın fazla personel uyarısına rağmen, belirlenen sayıdan daha fazla istihdam yapabilmek için fazla istihdamları paravan bir şirkete kaydedip bu şirkete 2009-2010 yılları arasında yaklaşık 2 milyon TL kaynak aktarıldığı da taslağa yansıyanlar arasında.

 

Bu haber toplam 3082 defa okunmuştur