1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bulaşık eldivenli isyan
Bulaşık eldivenli isyan

Bulaşık eldivenli isyan

Başkent Atina'nın ortasında aylarca oturma eylemi yapan temizlikçi kadınlar alınan ekonomik tedbirlerden bıkan Yunanlar için, artık birer kahraman.

A+A-

Yunanistan'da bir grup orta yaşlı temizlik görevlisi, krizle mücadele eden ülkedeki zorlu kemer sıkma tedbirleri sonucu işlerini kaybedince, sessizliğe bürünmek yerine mücadele etmeye başladı.

Sokak gösterilerinde polislerle çatışan, başkent Atina'nın ortasında aylarca oturma eylemi yapan temizlikçi kadınlar alınan ekonomik tedbirlerden bıkan Yunanlar için, artık birer kahraman.

Atina'nın ortasında kurulan derme çatma kampın, hükümete büyük sorunlar yaşattığını ilk bakışta fark etmek zor.

Şişme yataklar, plastik sandalyeler, masalar hatta buzdolapları ve mikrodalga fırınlar bu kampın artık kalıcı bir yerleşim yerine döndüğünü gösteriyor.
Şehrin bu bölgesinde duvarlara asılmış posterlerde kırmızı bulaşık eldivenli kadınları, yumruklarını havaya kaldırıp isyan ederken görmek mümkün.
Kampın önüne asılan pankartta ise "İşten çıkarılan Maliye Bakanlığı temizlikçileri oturma eyleminde" yazıyor.

Ülkenin dört bir yanında Maliye Bakanlığı binalarını temizleyen 600'e yakın kadın 16 ay önce işten atıldı. Gerekçe ise kamu harcamalarında yapılan kesintiler.

Orta yaşlı anneler, büyükanneler...

İşten çıkarılanların büyük kısmı orta yaşlı anneler ve hatta büyükanneler. Bunlar daha önce hayatlarında hiçbir siyasi protestoya katılmamış insanlar.

Ancak yılmadan devam ettikleri direnişleri, ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'da binlerce kişiye ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

İşten atılan temizlikçi kadınlar Mayıs ayından bu yana başkentteki Maliye Bakanlığı binasının önünde. Bugüne kadar birçok polis müdahalesine maruz kaldılar ve polisle çatıştılar.

Temizlikçi kadınlar artık sadece kendi işleri için değil diğer birçok sosyal sorun için de mücadele veriyor. Geçtiğimiz aylarda aile içi şiddeti protesto etmek için kaldırımlara kırmızı boyalar dökmüşlerdi.

Sembolleri ise ellerindeki kırmızı bulaşık eldivenleri ve mor bayrakları. Artık bu kadınlar Yunanistan'daki hoşnutsuzluğun en açık örneği olarak kabul ediliyor.

Halk arasındaki öfkenin, 25 Ocak'ta düzenlenecek genel seçimlerde sol partilerin ittifakıyla oluşan ve Avrupa Birliği'nin dayattığı kemer sıkma politikalarını reddeden Syriza'yı iktidara taşıması bekleniyor. Birçoklarına göre Syriza'nın seçimi kazanması, Avrupa'nın çehresini değiştirecek kadar büyük bir gelişme olabilir.

 

(bbctürkçe)

Bu haber toplam 1526 defa okunmuştur