1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Bugün, yarın olmayabilir ama bir gün mutlaka olacak!”
“Bugün, yarın olmayabilir ama bir gün mutlaka olacak!”

“Bugün, yarın olmayabilir ama bir gün mutlaka olacak!”

Peace and Sport Örgütü Başkanı ve Kurucusu Joel Bouzou ve Dünyaca ünlü futbolcu Peace and Sport Örgütü Başkan Yardımcısı ve Barış Şampiyonu Didier Drogba, organizasyonun ardından YENİDÜZEN ve HARAVGİ’nin sorularını yanıtladı.

A+A-

Peace and Sport Örgütü Başkanı ve Kurucusu Joel Bouzou ve Dünyaca ünlü futbolcu Peace and Sport Örgütü Başkan Yardımcısı ve Barış Şampiyonu Didier Drogba, organizasyonun ardından YENİDÜZEN ve HARAVGİ’nin sorularını yanıtladı.

Sporu barış aracı olarak kullanmanın global misyonları olduğunu ifade eden Peace and Sport Örgütü Başkanı ve Kurucusu Joel Bouzou, gerginlik veya zorlukları olan tüm bölgelere gidip, spor ile diyalog kurulmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Dünyaca ünlü futbolcu Peace and Sport Örgütü Başkan Yardımcısı ve Barış Şampiyonu Didier Drogba ise, “Biz sadece tohum ekmek için buradayız. Bu yarın veya bugün olmayabilir ama bir gün mutlaka olacak çünkü genç nesillere de dokunuyoruz ve onlarla değişimi sağlamak için daha çok şansımız var. Onlara ilham verme imkanımız varsa bunu zorlarız” şeklinde konuştu.

Soru: Bu proje üzerinde çalışmaya nasıl karar verdiniz, niye önemli?

Joel Bouzou: Öncellikle, sporu barış aracı olarak kullanmak global misyonumuz. Gerginlik veya zorlukların olan tüm bölgelere gidip, spor ile diyalog kurulmasına yardımcı olmaya çalışırız. Bu liderler seviyesinde veya daha aşağı seviyelerde olabilir. Sir Stelios,  dünyaca tanınmış bir şahsiyet olmakla beraber Monako ve Kıbrıs’ta çok iyi bilinen bir kişi olarak katkı koymak istedi ve proje böylece şekillenmeye başladı. Evrensel olduğundan ve Didier’in de bu konuda vasıflı olduğu için proje için futbolu seçtik.  Dider’in mutlaka bu projede olmasını istedim, çünkü konu futboldu. Liderler, toplumlar, medya ve oyunculara ilham vereceğini düşündük böylece diyaloğun tohumunu ekmiş olacağımızı ve bu tohumların daha sonra büyüyeceğini düşündük. Proje bu şekilde şekillendi..

Soru: Bu projenin devamı olacak mı?

Bouzou: Sir Stelios’un devam etmek istediğini biliyorum. Liderlerle bu konuşuldu ve devam etmemiz konusundaki memnuniyetlerini dile getirdiler. Bunun ne şekilde olacağını belirlememiz gerekiyor. Bu ara bölgede veya güney ile kuzeyde dönüşümlü olarak yapılacak spor müsabakaları şeklinde olabilir. Bunun şekillenmesi lazım, biz tarafsız ve evrenseliz, katkı koymaya hazırız. Spordan önemli isimleri de insanlara ilham vermeleri için elçi olarak kullanarak seferber edebiliriz. Sporun barış aracı olarak kullanılabileceği algılanmalı.

Soru: Dünyada yer alan diğer projelerden söz etmek ister misiniz?

Bouzou: Beyaz kart projesini duydunuz, Didier ile bu yıl bir milyondan fazla kişiyi seferber etmeyi hedefliyoruz. Bu çok önemli bir şey, Didier bize katılalı, sosyal medyada daha aktif olmaya başladık. İnsanların katkı koyabileceği, etkinliklerini paylaşabileceği bir platformumuz var, bunlar spor da olabilir başka alanlarda da olabilir, geçen yıl dünya çapında devam eden 850 projemiz vardı.  Ayrıca diplomatik etkinliklerimiz de var, Afrika’daki “arkadaşlık oyunları”, iki Kore ile de çalıştık. Bazen etki etmek için fırsat yakalıyoruz, toplumlar, taraflar yardımımızı ister,  Kolombiya’da olduğu gibi, Didier belki anlatabilir çünkü geçen sene oradaydı ve Santos ile çalışma olanağı buldu. Bunun gibi pek çok inisiyatifimiz bulunuyor.

Didier Drogba: Kolombiya’da yaşananlar inanılmazdı. Siyasi gerginlikleri ve orada yaşananları bildiğinde, biz spor aracılığıyla insanları bir araya getirebiliriz düşüncesiyle gittik ve basit adımlarla, çocuklara düşünerek oynayabilecekleri imkan yaratarak, örneğinin tahta parçalarından meyve sepeti yapmalarını sağlamak gibi, suçların yoğun olduğu bölgelerden onları uzak tutmayı başardık. Tabii bunu yaparken Bay Manuel Santos’un desteğine de ihtiyacımız vardı, Kolombiya’daki halkı katılmaları için teşvik etti. İnanılmaz ve çok başarılı bir projeydi.

Soru: Bugünkü maçı nasıl buldunuz?

Didier Drogba: Dostane bir maç olmasına rağmen yine de kazanma hırsı vardı bence çok başarılı oldu. İnsanlar kazanmayı seviyor, gördüğünüz gibi faul olduğunda diğer takımın oyuncusu gelip yardım etti, centilmenlik vardı. İşte futbolun ve sporun anlamı bu. İkinci yarıda birlikte oynadıklarını gördük ve maç sonunca tokalaştıklarını, işte bizim bunun için burada olduğumuz düşünüyorum. Ve başkanın dediği gibi biz sadece tohum ekmek için buradayız. Bu yarın veya bugün olmayabilir ama bir gün mutlaka olacak çünkü genç nesillere de dokunuyoruz ve onlarla değişimi sağlamak için daha çok şansımız var. Onlara ilham verme imkanımız varsa bunu zorlarız.

Soru: Bugünkü etkinliğin amacına ulaştığını düşünüyor musunuz?

Didier Drogba:: Evet mutluyuz çünkü hedeflediğimiz yaptık, zaman alacak normaldir. Bu hızlı koşu değil, maratondur.  Bu maratonun parçası olmak ve tarih yazmaktan mutluyum.

Bouzou: Tüm araçlarımız kullanıyoruz, sosyal ağlarla daha önce yapamadıklarımızı yapabiliyoruz. Şampiyonların verdiği ilhamla daha önce ulaşamadığın hedeflere ulaşabiliyorsun. Buna gönülden bağlı insanlar olduğu sürece barışa şans verebiliyoruz. Gerçekçi, olmamız lazım, mevcut durumun değişmesi 20 sene alabilir.

Didier Drogba:: Sizin de önemli rolününüz olduğu düşünüyoruz. 20 sene sonra geri baktığımızda bak işte burada başladı diyebileceğiz

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190320113041.jpg

 

 

Bu haber toplam 3528 defa okunmuştur
BARIŞ SAHASI

BARIŞ SAHASI

Kıbrıs'ın karma köyü Pile, dünyaca ünlü futbol efsanelerinin de katılımı ile olağanüstü bir barış ve dostluk gösterisine sahne oldu…

Spor ve Barış kazandı

Spor ve Barış kazandı

Kıbrıs'ın karma köyü Pile, dünyaca ünlü futbol efsanelerinin de katılımı ile olağanüstü bir barış ve dostluk gösterisine sahne oldu…

İlgili Haberler