1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bugün Bladanisyo (Balalan) Köyündeyiz
Bugün Bladanisyo (Balalan) Köyündeyiz

Bugün Bladanisyo (Balalan) Köyündeyiz

Köy sokağının içerisine kurulan etnografik tarım aletleri sergisi ve tanıtımı ayrı bir farkındalık yaratacak. Yemek sergisi. Yapılan yemek sergisine katılan köy kadınları evlerinde yaptıkları yemekleri tabakları içerisinde burada sergileyecekler. Yaklaşık

A+A-

Zekai Altan

 

Slow Food tarafından kurulan Terra Madre Ağı, gıda topluluklarının kapasitelerini arttırarak kaliteli, temiz gıda üretimini sağlamıştır. Faaliyetler, 2011 yılında düzenlenen ve yaklaşık 60 gıda topluluğunu bir araya getiren ilk yerel Terra Madre toplantısı ya da Terra Madre Genç Avrupalılar grubu gibi örnekler sayesinde bütün kıtalara yayılmıştır. 2012 yılında 5.kez kutlanan Terra Madre Günü kapsamında 130 ülkede 800 bireysel organizasyon ve etkinlik düzenlenmiştir. Balalan’da da 2.kez kutlanıyor.

Yerel gıda kültürlerini ve lezzetlerini korumak ve güçlendirmek için yapılan birçok  aktivitelerle beraber Terra Madre Ağı her geçen gün hızla büyümeye devam ediyor.

 

KIBRIS LEZZETLERİ RÜZGARI ESECEK

 

Ve bu yıl Mehmetçik Belediyesi Terra Madre yani diğer adı ile Toprak Ana Gününü gerçekleştirdi. Hem de gözlerden gönüllerden ırak olan bir Kıbrıs köyünde. Toprak Ana Günü‘ne çok uygun bir köyümüz. Köy mimarisi, dokusu, coğrafyası, doğası, insanı ve kültürü ile. Kaldi ki göç veren bir köyümüz. Horgon du Zeka bey dedikleri köyden bahsediyoruz. İnsan Hakları Mahkemesi‘nde ciddi görevler üstlenen Zekai Beyin köyü. Yakın bir gelecekte ciddi bir çekim merkezi olacağına inandığım bir köyümüz. Cittaslow üyesi olan Galatya (Mehmetçik) Belediyesi bu yıl ikinci adımını atmıştır. Tamamen Toprak Ana Günü kurallarına uygun. Ve uluslararası alanda ‚ben varım‘ dercesine. Yani çalışmasını dostlar alış verişte görsün diye yapmadı. Bu etkinlikte yaklaşık 35 stant açılıyor. Ödünsüz.

 

KIBRIS KÜLTÜRÜ VE KIBRIS MUTFAĞI LEZZETLERİ

 

Tamamen Kıbrıs mutfak kültürüne özgü yiyecek-içecek ve el sanatları. Mutfak stantlarında el makarnası, gullurugya, pastelli, bahçeden toplanan yeşillikler ve sebzeler, gaynanmış betmez, sucuklar, fırın kebapları, mangal kebapları, garavolli gaynanmış, çorbalar ve tatlılar gibi birçok yiyecekler satılacak ve tatılacak. Kıbrıs kokan bir gün. Müzik ve eğlenceler de Kıbrıs’a özgü. Rumca Türkçe şarkılar ve danslar. Ve de mani ve çatistolar. Unutulmamalıdır ki bu gün bir dünya günüdür. Ve bu günde yaklaşık 2 aydan beridir Kıbrıs mutfağı ve el sanatları gibi 6 alanda eğitim alan 140 kişilik öğrencilerimiz de görev aldı. Sekiz-on iki  yaş grubu bu öğrenciler yaptıkları Kıbrıs yemeklerini el sanatlarını sergileyip satacaklar. Bu çoşku ve heyecan görülmeye değer. Ve Bladanisyo dünyada tanınma yolunda ilerlemektedir. Tüm bunlar hep ilklerdir. Yozlaşmış veya yozlaşmaya yönelik bir program yok. Köy sokağının içerisine kurulan etnografik tarım aletleri sergisi ve tanıtımı ayrı bir farkındalık yaratacak. Yemek sergisi. Yapılan yemek sergisine katılan köy kadınları evlerinde yaptıkları yemekleri tabakları içerisinde burada sergileyecekler. Yaklaşık yüz elli çeşit Kıbrıs Mutfağı ürünleri. Evet, vizyon, proje ve çalışma isteyen bir konu. Sadece Belediye Başkanı‘nın değil, bu vizyon Belediye Meclis üyelerinden halka kadar uzanan bir vizyondur. Ama şunu da unutmamak gerekir. Bladanisyo (Balalan) geleceğin Dünya köyü olacaktır. Ve kısa bir süre sonra ortaya konacak vizyon ve pojeler ile birçok ülkenin de katılacağı bir Toprak Ana Günü‘ne ev sahipliği yapacaktır. Toprak Ana Günü yerel br gün değil. Uluslararası bir gündür.Ve Belediye Başkanı Cemil başkan da bunun farkında ve o geniş vizyonunu ve akademik duruşunu işte buraya yansıtıyor.  Ve önemli konuklar. Cittaslow başkanı ve sekreteri yanısıra Türkiye Cittaslow kentlerinin Cittaslow belediye başkanları da burada olacak.

 


TERRA MADRE AĞI NEDİR?

 

Slow Food tarafından kurulan Terra Madre Ağı, gıda topluluklarının kapasitelerini arttırarak kaliteli, temiz gıda üretimini sağlamıştır. Halkla iç içe çalışılarak, gıda üretiminin değişik yaklaşımlarının görünürlük kazanması ve bilgileri paylaşarak kurulan bu ağın güçlenmesi sağlanmıştır.

Güney Amerika’dan bir grup akademisyenin ekolojik tarımı yaygınlaştırmaya çalışmasından, Ugandalı ve Kenyalı çiftçiler arasındaki takasa, ya da Kanada’daki küçük ölçekli çiftliklerin bisiklet turundan, Avustralya’daki bir gıda topluluğunun yerel bilgisini yücelten bu ağ sayesinde apayrı konular gündeme gelmekte ve sorunlara çözüm aranmaktadır

Yerel gıda kültürlerini korumak ve güçlendirmek için yapılan bu aktivitelerle beraber Terra Madre Ağı her gecen gün hızla büyümeye devam ediyor. Yerel gıda kültürlerini güçlendirmek ve korumak için yapılan bu aktiviteler sayesinde Terra Madre ailesi her gecen gün büyümektedir. 2009 yılından bu yana her sene 10 Aralık’ta kutlanan Terra Madre Günü, Slow Food Terra Madre Ağı üyelerinin sürdürülebilir üretim ve tüketimini yerel karar alıcılara seslerini duyurabileceklerin bir gün haline gelmiştir. Terra Madre Günü yerel gıdanın dünya çapında fark edilmesi ve kutlanması bakımından çok önemli bir yere sahiptir. 2012 yılında 4.kez kutlanan Terra Madre Günü kapsamında 130 ülkede 800 bireysel organizasyon ve etkinlik düzenlenmiştir.

 

Bu haber toplam 1846 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 293 Sayısı

Adres Kıbrıs 293 Sayısı