1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. BU ÜLKEYE NE OLDU?
BU ÜLKEYE NE OLDU?

BU ÜLKEYE NE OLDU?

Her an bir olay yaşıyoruz. Bir sabah tecavüz haberleri ile uyanırken, akşama soygun ve kundaklama olayları ile sarsılıyoruz… Suçlular artıyor, mahkeme salonları artık sığmıyor...

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkede olaysız an geçmiyor, ya birileri tecavüze uğruyor ya bıçaklanıyor ya da bir yerler soyuluyor, kundaklanıyor...  Mahkeme koridorları suçlularla dolarken, mahkeme salonları artık zanlılara yetmez vaziyette. Sokaklar polis operasyonlarına sahne olurken, suçlular da aramızda gezmeye, suçlar artmaya devam ediyor…

Endişe verici olaylar yaşandı
Özellikle Başkent Lefkoşa’da 10 Eylül’de Taşkınköy’deki Erdinç Kuyumculuğun soyulması ardından 5 gün sonra Küçük Kaymaklı’daki Assos (Altınbaş) Kuyumculuğun soyulup soğana çevrilmesi Teksas’a döndüğümüzün bir göstergesi oldu. Öte yandan Lefkoşa’da 19 Şubat’ta King Oto Plaza, Özmerhan Ltd ve Opel Plaza isimli iş yerine aynı anda yanıcı madde dökülerek ateşe verilmesi korku yaratmıştı.

Girne’de bir köyde 24 yaşındaki engelli bir kıza tecavüz edilmesinin yansı sıra 24 Haziran’da Lefkoşa Kızılbaş bölgesinde 5 yaşındaki kız çocuğunun tecavüze uğraması ise ülke gündemine bomba gibi düşmüştü.

555 suç, 952 gözaltı
Bu olaylar yılın ilk 8 ayında yaşanırken, polis verilerine yansıyan suçlar da ülkedeki ürkütücü tabloyu ortaya koydu. YENİDÜZEN’in Polis Basın Subaylığından elde ettiği verilere göre 1 Ocak ila 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında 555 suç meydana gelirken, bu suçlardan 952 kişi gözaltına alındı.

Bu suç türleri içerisinde ‘adam öldürmeye teşebbüs’, ‘yaralama’, ‘ev açma’, hırsızlık’, ‘kundaklama’, ‘kasti hasar’ ve ‘kumar oynamak’ suçları yer aldı. Raporda ‘tecavüz’ suçlarına ise yer verilmedi.

Verilere göre en fazla ‘hırsızlık’ olaylarının yaşandığı dikkat çekerken, kundaklama olayları dahil ‘kasti hasar’ suçları da ilk sıralarda yer aldı.

En fazla suç Lefkoşa’da işlendi
Suç türlerinin bölge dağılımlarına bakıldığı zaman en fazla suç Başkent Lefkoşa’da işlendi. Lefkoşa’yı ise 33 olay ile Güzelyurt ilçesi izledi. Lefkoşa’da 175 olay ile 175 kişi, Mağusa’da 146 olay ile 335 kişi, Girne’de 151 olay ile 284 kişi, Güzelyurt’ta 33 olay ile 54 kişi ve İskele’de 50 olay nedeniyle 103 kişi hakkında işlem yapıldı.

24 yaralama suçu
Polis raporlarına göre bu yıl içerisinde bir kez ‘adam öldürmeye teşebbüs’ suçu meydana geldiği görüldü. Güzelyurt’ta bir restoranda meydana gelen olayda 1 kişi tutuklanarak hakkında dava açılmıştı. 2016 yılında meydana gelen suçlar içerisinde ‘yaralama’ olayları da dikkat çekti. Lefkoşa’dan İskele’ye kadar her ilçede yaralama olayları meydana gelirken, bu rakam 24 olarak kayıtlara geçti. İlçe bazında 9 yaralama olayıyla Başkent Lefkoşa ilk sırada yer alırken, bu sırayı 7 yaralama olayıyla Mağusa takip etti. Girne’de 4, Güzelyurt’ta ise 2 yaralama olayı meydana gelirken, İskele’de 1 yaralama suçu gerçekleşti. Bu olaylardan 24 kişi gözaltına alındı.

Hırsızlık patlaması
Soygun olayları başta olmak üzere ülkede meydana gelen hırsızlık suçları yine başı çekti. Polis verilerine göre ilk 8 ayda 231 hırsızlık olayı meydana gelirken, 287 kişi bu suçtan dolayı gözaltına alındı. Hırsızlık olaylarının en fazla yaşandığı yer Lefkoşa oldu. İlk 8 ay içerisinde Lefkoşa’da 100 hırsızlık olayı yaşanırken, 58 hırsızlık olayıyla Girne ikinci sırada yer aldı. Girne’yi 40 ayrı hırsızlık olayı ile Mağusa takip ederken, Güzelyurt’ta 21 olay, İskele’de ise 12 hırsızlık olayı meydana geldi. Bu olaylarda yakalanan suçlu sayısına bakıldığı zaman ise Lefkoşa’da 100; Mağusa’da 58; Girne’de 78; Güzelyurt’ta 34 ve İskele’de de 17 kişi tutuklandı.

 

Bu arada Eylül ayında ise Lefkoşa’da 2 soygun olayı meydana geldi. Bu soygun olaylarıyla ilgili soruşturma sürerken, şu anda 1 kişi gözaltına alındı.

Ev açma suçundan 101 kişi tutuklandı
Hırsızlık patlamasının  yansıra ülkede dikkat çeken suç türlerinden biri de ‘ev açma’ oldu. Yılın ilk sekiz ayında 85 ev açma olayı meydana gelirken, bu olaylarla ilgili olarak 101 kişi tutuklandı. Ev açma olaylarında bu kez Girne bölgesi ilk sırada yer aldı. Girne’de 38 kişinin tutuklandığı 32 ev açma olayını, 26 kişinin tutuklandığı 21 ev açma suçuyla Mağusa izledi. Lefkoşa’da ise 18 ev açma olayından 18 kişi tutuklanırken, bu rakamı 15 kişinin tutuklandığı 12 ev açma olayının meydana geldiği İskele bölgesi takip etti. Güzelyurt’ta ise 2 ev açma olayı gerçekleşirken 4 kişi bu suçlardan dolayı tutuklandı.

Kasti hasar suçları artışta
Ülkede yoğun olarak yaşanan olaylar içerisinde ‘kasti hasar’ suçları da dikkat çekti. Polis verilerine göre ilk sekiz ayda 90 kasti hasar olayı meydana gelirken, 102 kişi hakkında bu olaylarla ilgili yasal işlem yapıldı. En fazla Lefkoşa’da gerçekleşen kasti hasar olayları, en az Güzelyurt bölgesinde yaşandı. Lefkoşa’da 29 kasti hasar olayında 29 kişi, Mağusa’da 26 olayda 29 kişi, Girne’de 22 olayda 30 kişi, İskele’de 7 olayda 8 kişi ve Güzelyurt’ta 6 kasti hasar olayından 6 kişi tutuklandı.
Bu yıl en dikkat çeken olaylar içerisinde yer alan kundaklama olayları da verilere yansıdı. Yılın ilk sekiz ayında 8 kundaklama olayının yaşandığı ülkede, 10 kişi tutuklandı. Lefkoşa’da 5 kundaklama olayında 5 kişi hakkında yasal işlem başlatılırken, Mağusa’daki 3 olayda ise toplam 5 kişi zanlı olarak kayıtlara geçti.

Kumar oynayan çok
Kıbrıslı Türkler için yasak olan kumar suçu da polis verilerindeki yerini aldı. Ocak ila Ağustos ayları içerisinde 117 kumar suçundan dolayı 428 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı. En fazla kumar oynan ilçe olarak Mağusa ilk sırada yer alırken, bunu Girne ve İskele izledi. En az kumar oynanan ilçe ise Güzelyurt oldu. Kumar suçundan Lefkoşa’da 14 kişi; Mağusa’da 211 kişi; Girne’de 134 kişi; Güzelyurt’ta 7 kişi ve İskele’de 62 kişi kumar oynamaktan işlem gördü.

Bu haber toplam 4222 defa okunmuştur
İlgili Haberler