1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bu kez “Sibirya Ekspresi” vuracak
Bu kez “Sibirya Ekspresi” vuracak

Bu kez “Sibirya Ekspresi” vuracak

Rusya üzerinden ABD'ye gelen soğuk hava dalgasının en düşük hava sıcaklığı rekorunu kırması bekleniyor

A+A-

Son yılların en soğuk kışının yaşandığı ABD'de, Rusya üzerinden gelen ve ''Sibirya Ekspresi'' adı verilen yeni bir soğuk hava sistemi etkili olmaya başladı.

Meteoroloji verilerine göre, ABD'nin orta batısından ülkeye giren ve Güneye indikten sonra Kuzeydoğu eyaletlerine yönelecek Sibirya Ekspresi, yaklaşık 8 bin kilometrelik rotası dahilinde Kanada'yı da etkileyecek.

Soğuk hava sisteminin, birçok eyalette yeni düşük hava sıcaklığı rekorlarının kırılmasına neden olması bekleniyor.

Bazı eyaletlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin yaklaşık 25 derece altına inmesine yol açacak soğuk hava sistemi nedeniyle ülkenin birçok eyaletinde acil durum ilan edildi.

Olası can kayıplarını önlemek amacıyla yetkililer özellikle evsizleri, oluşturulan sığınaklarda kalmaya davet etti. Yetkililer, hafta sonu etkisini kaybetmesi beklenen Sibirya Ekspresi nedeniyle vatandaşları hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

ABD'de halen soğuk havanın etkisinde bulunan eyaletlerden Chicago'da, 1875 yılından bu yana en soğuk şubat yaşanıyor. Tennessee ve Kuzey Carolina gibi ılıman iklimli bazı eyaletlerde ise donan yollarda ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Soğukların başlamasından bu yana çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği ABD'de her gün binlerce uçuş iptal edilirken, demiryolu, karayolu ve denizyolu seferlerinde ciddi aksamalar meydana geliyor. Soğuk hava halen ABD genelinde milyonlarca kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Ekonomiyi de vuran olumsuz hava koşullarının yol açtığı zararın şimdiden milyarlarca doları aştığı belirtiliyor.

(AA/foto arşiv)

Bu haber toplam 2002 defa okunmuştur