1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bu kez Mesarya
Bu kez Mesarya

Bu kez Mesarya

Dörtyol'da bazı ağılları su bastı, tarlalar suya battı, hayvanlar boğuldu

A+A-

Fehime ALASYA

Nergisli bölgesinden Dörtyol köyünün ağıllar bölgesine uzanan dere yatağının kenarındaki toprak bent yıkıldı, su taşkını yaşandı, bölge sular altında kaldı.

Bölgede dozerle toprak setler yapılarak su taşkınının iç kesimlere ulaşması önlenmeye çalışıldı.

Ağıllardaki su baskını yüzünden 1 koyun, 3 de kuzu telef oldu. 20 ağılda zarar olduğu açıklandı. Bölgede incelemelerde bulunan İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü ve Bölge Kaymakamı Kemal Serpal YENİDÜZEN’e konuştu.

Bölgede bazı ağılların tahliye edildiğini belirten İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, bölgedeki suyun artabileceğinden endişe duyduklarını bu yüzden hayvanları daha güvenli ağıllara taşındığını belirtirken, Mağusa Kaymakamı Kemal Serpal ise ağılları korumak için toprak bent çekildiğini kaydetti.

İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü "Birçok ağıl boşaltıldı ama insanlar tehlikenin farkında değil, her şey ani gelişti. Bölgeyi 2 saatte su bastı" diyerek, bazı hayvancılar ağıllarını su basma tehlikesine karşın boşaltmamakta ısrar ettiğinden dert yandı.

a-003.jpg

a1-046.jpg

ff-062.jpg

Serpal: “Ağıllara daha fazla su gitmemesi için bent çekiyoruz”

Kemal Serpal, “Nergisli üstünden gelen su, Köprülü Barajı’na giderken, oradaki bentin batı tarafı alçak kaldı, çökme oldu. Oraya fiziki olarak araçların ulaşması mümkün olmadığı için su ağılların olduğu bölgeyi bastı. Ağıllara daha fazla su gitmemesi için bent çekiyoruz, önlem alıyoruz. Gelen suyun artıp artmayacağını, nasıl bir sıkıntı yaşanacağını kestiremiyoruz.  Yaklaşık 20 ağıl bu durumdan zarar gördü.” dedi.

a1-045.jpg

a2-040.jpg

a3-021.jpg

Yılmaz: “Kapaklarının açılması söz konusu değil”

YENİDÜZEN’e bilgi veren Su İşleri Dairesi Müdürü Nazife Yılmaz ise köydeki su seviyesinin yükselmesi ile bazı hayvan barınaklarının zarara uğradığını kaydetti.

Güzelyurt Barajı’nda ‘kapaklarının açılmasının’ söz konusu olmadığını da ifade eden Yılmaz, barajın taştığını, iki gündür bölgede yaşanan su taşkınlarının da bundan kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Bölgede inceleme yapan İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, suyun sabahtan beri 50 cm yükseldiği söyleyerek, "Şu an çözüm bu değil ama ani önlem alıyoruz ki hayvanların yemini kurtaralım" dedi.

 

a2-041.jpg

a3-022.jpg

a4-014.jpg

b-007.jpg

b1-055.jpg

Dere kenarına koruma amaçlı çekilen toprak bent

 


“Koyunlar suyun içinde kaldı”

YENİDÜZEN’e konuşan ağıl sahibi Hakan Saydağ ise yaşanan baskından etkilendiklerini dile getirdi. Saydağ, “Sabah işe gittim, sonra eşim aradı, koyunlar su içinde kalmış. Geldik koyunları sudan çıkardık. Hayvanlarım ölmedi ama yemlerini su bastı. Hayvanları başkasının ağılına taşıdım, daha güvenli yere aldım ama yemlerini kurtaramadım. Bu yapılan bent önlem değildir, ağılların etrafına toprak yığılıyor ama bu su gece de taşabilir, her yer su altında kalabilir. Ben koyunlarımı başka bölgeye taşıyacağım.” dedi.

 

 

 

Fotoğraflar/görüntü Fehime Alasya

Bu haber toplam 2990 defa okunmuştur
Etiketler : ,