1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Bu Girne’de yaşamak zor”
“Bu Girne’de yaşamak zor”

“Bu Girne’de yaşamak zor”

YENİDÜZEN, 24 Haziran’da yapılacak yerel seçimler öncesinde sokağa indi, Girne halkının nabzını tuttu…

A+A-

Didem MENTEŞ

Girne halkı bölgedeki trafik yoğunluğu ve betonlaşmadan dert yandı, belediye hizmetlerinde ciddi eksikler olduğunu dile getirdi.

YENİDÜZEN, 24 Haziran’da yapılacak yerel seçimler öncesinde sokağa inerek, yurttaşlara nasıl bir yerel yönetim istediğini sordu.

Girneliler artan nüfus ile birlikte betonlaşmanın da çoğaldığını belirterek, belediye hizmetlerinin atması gerektiğine dikkat çekti.

Girne’de ikamet eden birçok yurttaş araç yoğunluğu nedeniyle kaldırımların işgal edildiğini, arabaların park edecek yer bulmadığına vurgu yaparak, Girne merkezde büyük bit oto park eksikliği olduğuna işaret etti. Yurttaşlar, toplu taşımacılık uygulamasının ön plana alınmasını istedi.

Çevre temizliği konusunda genel bir memnuniyet dile getiren Girneliler, bölge bölge farklı sorunlar yaşandığına dikkat çekti.

Özellikle Zeytinlik ve Karaoğlanoğlu’nda kanalizasyon eksikliği yaşandığını belirten yurttaş, kanalizasyon eksikliği nedeniyle sıkıntılar meydana geldiğini ifade etti.

Girne’nin yaşlı insanları ise belediyenin sağlık hizmetleri konusunda yetersiz kaldığını belirterek, daha iyi bir hizmet beklediklerini aktardı.

Girneliler ne dedi?

g1-020.jpg

Ertuğrul Kayaser:
“Öncelikle yukarı Girne denen meskenin tamir edilmesini, sit bölgesi ilan edilen bölgenin izinlerinin çıkmasını istiyorum. Bu bölgede gerekli yatırımın yapılmasını istiyorum. Bu bölgenin insanına, esnafına gerekli ekonomik yardımın yapılmasıyla beraber Girne Belediyesi’nden beklediğimiz bunlardır. Bizim bunların dışında su, temizlik, kanalizasyon ile hiç ilgimiz yoktur”

Mehmet Güven:
“Girne’nin durumu ortada... Trafik, inşaat ve aşırı kalabalıktır. Seçilecek başkan çok kararlı olmalıdır. Yapabileceği iki kesin şey var; birincisi Girne artık metropoldür, bunu artık kabul edeceğiz. O bildiğimiz turistik kasaba değildir. Vasilya’dan Çatalköy’e bir tek şehirdir. Planı ona göre yapılması lazım. 1 veya 3 belediye olur çok da fark etmez ama planların ortak olması gerekir. Örneğin her metropolde olduğu gibi büyük ana arterler gerekir. Bunu da yapmak lazım. Uzmanların yapacağı plana kaynak bulup, önünde ne varsa yıkıp geniş bulvar yaparak, çift şeritli yol yapılması gerekir. Artı çok garip durumdur ki üst köşesine izin verdin 10 kat apartman yaptı, alt köşedekine 2 kat izni verdin. İki tane sakıncalı olur. Bir mevcut yüksek binaların getirdiği olağan sakıncalar, bir de vatandaşın birine rant verdin, 1 milyon TL aldı. Diğeri de gerilerde kaldı. Bu işin içine nifak sokar, adil değil. Dolayısıyla bütün bunların hesabı yapılmalıdır. Özetle mevcut yasalara saygılı, halkı ikna edici projelerle işe koyulsunlar”

Hüseyin Ulusoy:
“Bu seçimlerde en iyi işi yapacak olan gelsin. Ben temizliktir, çöptür memnunum ama çok eksik var. Ben ve hanımım ikinci bahar dönemindeyiz. Ben 90, hanımım 96 yaşındadır. Belediyenin yardımları dokunur. Ancak bizleri hastaneye getirip götürmek için yardım bekliyoruz. Yaşlıları sağlık hizmeti verilmelidir. Benim kızım olmazsa gidemeyeceğiz. Lefkoşa’da bu hizmet var, hastaları hastaneye götürür. Biz bunu talep ediyoruz. Şimdiki belediye de gelecek olan belediye bunu yapması lazım”

Hatice Cengiz:
“Bizim bir şikayetimiz yok. Her şey yolunda… Temizlik yapılır, çöpler alınır. Kötü olan yollarımız düzeltilsin. Beklentimiz halkla daha fazla ilgilenmelidirler, özellikle de yaşlılarla… Onlara sağlık hizmeti sağlanması için yardımcı olsunlar”

Alkin Kurra:
“Benim şikayetim Girne’nin betonlaşmasıdır. Buna çözüm bulunmalı. Hizmet alma açısından ben çok memnunum. Ben Karakum’da kalırım çöplerimiz de toplanır, çevre temizliğimiz de yapılır. Aydınlatmamız falan da iyidir. Sadece bu betonlaşma trafiğin çoğalmasına da neden oluyor. Apartmanlarda en az 20- 30 aile gelip yerleşiyor. Yollarımız araba doldu. Belediye çalışıp çabalıyor ama betonlaşamaya artık dur denilmeli. Oto park sorunumuz var.”

Asım Erün:
“Benim sadece şikayetim futbol sahasına giden yola kasis konulmasını istiyorum. Araçlar çok süratlidir. Akpınar Pastanesi’nin orada da düzensiz araba park etmeler var. yolun içinde duranlar ve yolda olan araçlara engel olurlar. Kimi zaman da kazalara neden oluyor. Oto park sorunu var, Girne oto park istiyor”

g2-015.jpg

Ali Vehbi Gümüşdağ:
“Lemar’dan yukarı giderken oradan devamlı su alırlar. Adam tankeri getirir, kendi işi kolay olsun diye yolun  içine taş dizer. Bu taşınma gecelere kadar devam eder. Birkaç kez belediyeye gittik ama bir şey olmadı. Yol kenarlarındaki ağaçlarımız budama ister, belediyeye söyledik ama olmadı. Bazı ağaçlar nedeniyle tali yoldan ana yolu göremezsiniz. Bunların yapılmasını istiyoruz”

Sahir Tevfik Serışık:
“Girne Belediyesi’nin hizmetlerinden çok memnunum. Ancak yapılması gerekenler var. Kaldırımlar daha fazla düzletilmelidir. Arabalar kaldırımlara park ettiği için hem yürünemez hem de çökmeler olur. Üst geçit yapılacak denildi ama yapılmadı. İnsanların gidebileceği etkinlikler daha fazla yapılmalıdır. Girne’de insanlar da arabalar çoğaldı, yollar yetişmiyor. Oto park yapmaları gerekir. Arabaları koyacak yer kalmadı. Girne’de güvenlik ve denetim artmalıdır”

Kaya Atakara:
“Zeytinlik’te kanalizasyon sorunu var. ayrıca sanayiye giden yolda bir kavis var, orada trafik sıkıştığı için kazalar olabilir, bunun düzeltilmesi gerekir. Genel temizlik, suyumuz var. Tali yolların anayola bağlanmasını isteriz. Çıkmaz sokaklar aslında anayola bağlanır ama çıkmaz sokak ilan ettiler. Festival zamanı yollar tıkanır. Öğrenciler için otobüs isteriz. Toplu taşımacılık getirilmesi gerekir. Bir de en büyük sorunumuz, yukarı taraftaki arazilerimize gitmek için anayoldan Karaoğlanoğlu Çemberi’nden dönmemiz gerekiyor. Buna bir çare üretmeli, alt geçit yapmalarını istiyoruz. Bir de Atatürk büstün yenileme ister”

Mustafa Şişik:
“Zeytinlik köyünde kanalizasyon yok. Tuvaletlerimiz doluyor, kuyu hep taşıyor ve rezillik oluyor. Yol kenarlarındaki otların sökülmesi lazım. Sıkıntılarımız çok var ama belediyeyle ilgili en büyük sorunumuz kanalizasyondur”

Hüseyin Dural:
“Karaoğlanoğlu bölgesindeki anayolun üzerindeki logorların kaldırılıp, yer altında kanalizasyon kurulması lazım. Büyük bir kanalizasyon eksikliği var. Yer açısından da müsaittir. Trafik Girne merkezde ve Karaoğlanoğlu’nda çok büyük sorun olmaya başladı. Buna çözüm istiyoruz. Anayolda kasis yok. Belediye ile ilgisi yok ama polis ile işbirliği yapılırsa hız sorunu ortadan kalkabilir”

Mete Özdoğdu:
“Karaoğlanoğlu’nda kanalizasyon sıkıntısı var. Yer altından verilebilir. Ayrıca otellerin kanalizasyon sularını denize akıtmamalarını isteriz. Denizlerin kirlenmemesini istiyoruz. Karaoğlanoğlu yolunda çok süratli araçlar var. Bu araçların yavaş gitmesini sağlayacak önlemler alınmalıdır. Mezarlık yolunda annemin evi var, orada araçlar çok hızlı geçiyor. O yola kasis konulması için çok söyledik ama konulmuyor”

Mustafa Zerman:
“Ben belediye hizmetlerinden memnun değilim. Karaoğlanoğlu’nda kanalizasyon sıkıntısı var. Bazen sular kesilir. Türkiye’den gelen suyu verirseler iyi… Trafik sorunu çok! Yeni gelecek belediye yönetimi göreceğiz”

yeniduzen-satin-aliniz-376.jpg

 

 

Bu haber toplam 5885 defa okunmuştur
İlgili Haberler