1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Bu fırsatı kaçırmayalım”
“Bu fırsatı kaçırmayalım”

“Bu fırsatı kaçırmayalım”

Talat, Rum basınından Fileleftheros ve Alithia gazetelerine röportaj verdi

A+A-

• “Kıbrıs sorununa çözüm sağlanacağı konusunda iyimserim. Türkiye’nin çözüme destek vereceğine inanıyorum”

• “Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler tarihinde ilk kez iki lider, müzakereler aracılığıyla ortak noktalar buldu. Geçmişteki müzakerelerde iki lider arasında yapıldı ancak pratikte BM bazı öneriler sundu, liderler bunların bazılarını kabul etti veya etmedi”

• “Türkiye’nin, çözüm konusundaki politikasının değişmediğini ve yakın gelecekte değişmesinin de söz konusu olmadığını, çözüm için hazır görünüyor”

• “Müzakerelere ilişkin iki sorun bulunuyor. En zoru mülkiyet konusudur. Diğer iki hassas konu ise toprak ve garantilerdir. Bunlar o kadar büyük sorunlar değil. Mülkiyeti hemen hemen herkesi etkileyeceği için çok büyük sorundur”

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Fileleftheros ve Alithia gazetelerine verdiği röportajlarda Kıbrıs sorunu hakkındaki görüşlerini ifade etti. Talat, Fileleftheros gazetesine verdiği röportajda, Kıbrıs sorununa çözüm sağlanacağı konusunda iyimserliğini dile getirdi. Talat, Türkiye’nin çözüme destek vereceğine ilişkin inancını da belirtti.

Çözüme bu kez varılacağı görüşünde olduğu ve bu görüşünü nelerin desteklediği şeklindeki soru üzerine Talat, birçok şeyin değiştiğini, Annan Planı’na ilişkin 2004 referandumun ardından 4 yıl Tasos Papadopulos uzlaşmazlığıyla karşı karşıya kaldıklarını, Papadopulos’un döneminde çözüme ulaşmayı başaramadıklarını anımsattı.

Talat, Papadopulos’un ardından Dimitris Hristofyas’ın seçilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu, Eylül 2008’de başlayan müzakerelerin Şubat 2010’a kadar sürdüğünü belirtirken, bu dönemde bazı başarılar ve bazı görüş birliklerinin sağlandığını ifade etti.

“Müzakereler tarihinde ilk kez…”

Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler tarihinde ilk kez iki liderin, müzakereler aracılığıyla ortak noktalar bulduğunu kaydeden Talat, geçmişteki müzakerelere atıfta bulunarak, müzakerelerin iki lider arasında yapıldığını, ancak pratikte BM’nin bazı öneriler sunduğunu, liderlerin, bazılarını kabul ettiğini veya etmediğini söyledi.

Hristofyas ile neden çözümü sağlayamadıkları sorusu üzerine Talat, Hristofyas ile bir buçuk yıl müzakere edebildiklerini, bu zaman zarfı içerisinde her şeyi sonuçlandıramadıklarını, çünkü o dönemde yeni bir sürecin ortaya çıktığını belirtti. “Bir buçuk yıl yeterli değil miydi?” sorusu üzerine ise Talat, bunun mümkün olabileceğini ancak süreci etkileyen bir çok neden bulunduğunu, Hristofyas’ın tezlerinin halk tarafından tamamıyla desteklenmemesi nedeniyle Hristofyas’ın çok dikkatli ve yavaş olduğunu, halkın daha çok desteğini garanti altına almaya çalıştığını ifade etti.

(tak)

Bu haber toplam 1545 defa okunmuştur