1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. BU 'ENKAZI' KİM KALDIRACACAK?
BU 'ENKAZI' KİM  KALDIRACACAK?

BU 'ENKAZI' KİM KALDIRACACAK?

Devlet Kimya Laboratuarı’nda çıkan yangının üzerinden geçen 2 ayda temizlik çalışmaları bitmedi, sağlık sorunları kendini gösterdi, sistem kilitlendi…

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Devlet Kimya Laboratuarı’nda çıkan yangının üzerinden geçen 2 ayda temizlik çalışmaları bitmedi, sağlık sorunları kendini gösterdi, sistem kilitlendi…

22 Aralık 2016’da laboratuarın depo kısmında çıkan yangının nereden kaynaklandığı halen açıklanmazken, felaket gibi yayılan kimyasal atıkların temizlik çalışmaları da halen devam ediyor. Bu çalışmalar sürerken ilk günden beri hem personelin hem de bölge halkının sağlık sorunlarıda tehdit altında bulunuyor. Bir taraftan da ülkede yapılması gereken analizler sırada bekliyor…

 

Laboratuar müdürü rahatsızlandı!

Yangında çok miktarda kimyasal ve solüsyon is olup doğaya karışırken, bu maddelerin yol açabileceği sağlık sorunları da endişe yarattı. Yangın sonrası personele 10 gün idari izin verilirken, gerekli çalışmaları yürütmek için görev başında kalan ve idari izne çıkmayan Devlet Kimya Laboratuarı Müdürü Mehmet Tatar’ın ani rahatsızlığı şüphe uyandırdı.

Geçtiğimiz gün halsizlik hissetmesi üzerine rahatsızlanan Tatar, tedavi amaçlı İstanbul’a gönderildi. Laboratuardaki kimyasal enkazın tamamen temizlenmesi için uzun bir süre gerektiği uzmanlar tarafından da vurgulanırken, bölgede oturan vatandaşların sağlığının da tehdit altında kalmaya devam ediyor.

 

Analiz işlemleri bekliyor!

Bu arada çevresel felaketin yanında yangın dolayısıyla bürokratik işlemler de yarım kaldı. Devlet Kimya Laboratuarı’nda yapılan gerek gıda güvenliği gerek uyuşturucu analizleri gerekse birçok tahlil yapılamıyor. Özellikle gıda güvenliği için yapılması gereken birçok analizin yarım kalması sağlık sistemi açısından endişe yaratırken, ülkeye sokulan uyuşturucu maddelerin tespiti noktasında da sıkıntılar yaşanıyor.

 

Çalışmalar sürüyor, laboratuar Veteriner Dairesi’ne taşınıyor

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, geçtiğimiz gün basına yaptığı açıklamada çalışmaların uzmanlar eşliğinde devam ettiğini belirterek, çalışmaların bir hafta süre içerisinde bitmemesi durumunda faklı alternatifleri düşünmek zorunda kalacaklarını  açıklamıştı. Geçtiğimiz gün yapılan açıklamanın hemen ardından Kemal Dana, dün yaptığı yeni bir açıklamada yangın sonucu büyük hasar gören Devlet Laboratuarının önümüzdeki haftadan itibaren Veteriner Dairesi’ne taşınacağını dile getirdi.

 

Uzman Yektaoğlu, “Çevre ve insan sağlığı korkunç bir tehlike altında” demişti

Bu arada oğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aybike Yektaoğlu, 19 Ocak’ta YENİDÜZEN’e verdiği demecinde Devlet Kimya Laboratuvarı’nda meydana gelen yangın ile ortaya çıkan çevre felaketinin ‘korkunç’ boyutta olduğunu belirterek, insan sağlığının da yadsınamayacak derecede tehlike altında bulunduğunu dile getirmişti.

Yektaoğlu, “Bölgede yaşayan halk için sonradan çıkacak sağlık problemleri, bahçelerinde yetiştirdikleri ve belki de uyarılmadıkları için yedikleri sebze, meyveler veya bitkiler dolayısı ile uzun vadede etkisini gösterecektir. İnsanlar yanında sokak hayvanları, evlerde beslenen hayvanlar, bitkiler, ağaçlar hepsi zamanla maruz kaldıkları kimyasal maddeler sonucu zarara uğrayacaktır. “Toprağa yağmurla karışan kimyasallar da yeraltı sularına karıştığı için de bu tehlikenin boyutu bir laboratuvarın yanmasına indirgenemeyecek kadar büyük bir hadisedir. Daha sonra gelişecek olan hastalıkları bile belki bu olaya bağlayamayacak noktada olmamız bile mümkündür” demişti.

Bu haber toplam 2818 defa okunmuştur
İlgili Haberler