1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bu da ŞANTİYE
Bu da ŞANTİYE

Bu da ŞANTİYE

Meydana gelen iş kazalarının bir çoğu “güvenlik” önlemi yetersizliğinden kaynaklanırken, inşaatların geneli standartlardan uzak olmasına rağmen örnek uygulamalar da dikkat çekiyor. Buna en iyi örnek UNDP destekli restore edilen Othello Kalesi’nin restoras

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkemizde art arada gelen iş kazalarının önlenmesi ‘denetim’den önce firmaların alması gereken önlemleri de akıllara getiriyor. Bugüne kadar meydana gelen birçok inşaatlardaki iş kazalarında kullanılan ‘iskeleler ve yapıların’ ‘güvenliksiz’ olduğu, işçilerin kullanması gereken baretlerin yanında fosforlu yeleklerin de çoğu zaman kullanılmadığı dikkat çekiyor. İnşaatlarda can güvenliğini sağlamanın ‘sorgulanır’ durumda olan ülkemizde, örnek alınacak şantiye alanları da göze çarpıyor. UNDP destekli restore edilen Mağusa’daki Othello Kalesi binasının inşaat çalışmaları bir yıldır yerli bir inşaat firması tarafından yürütülüyor.

Tel-Za Construction Ltd tarafından sürdürülen restorasyon çalışmaları ‘Avrupa standartlarda’ can güvenliği ön planda tutularak devam ediyor. Şantiyedeki çalışmalar bir yıl boyunca sorunsuz devam ederken, iş ve işçi güvenliği en üst seviyede korunuyor. Bu da yerli firmaların istendiği zaman gerekli güvenlik önlemlerini en üst düzeyde alabileceğini gösteriyor.

Şantiyede güvenlik uyarıları

İnşaat şantiye alanın hemen girişine konulan ‘uyarıcı levhalar’ dikkat çekerken, işçililerin de uyması gereken şartlar yer alıyor. Şantiye güvenliği uyarısında; ‘Aileler çocuklarını şantiye alanına girmenin tehlikeleri hakkında uyarmalıdır’, ‘Şantiye alanına izinsiz giriş kesinlikle yasaktır’, ‘Koruyucu başlık takılmalıdır’, ‘Koruyucu botlar giyilmelidir’, ‘Fosforlu yelek giyilmelidir’, ‘Tüm sürücülerin ve ziyaretçilerin şantiye ofisine bilgi vermeleri gerekmektedir’, ‘Başlık ve botlar giyilmeden girilmez!’, ‘Sigara içmek yasaktır’, ‘Şantiye alanları tehlikelidir, uzak durunuz’, ‘İlk yardım şantiye ofisindedir’ levhası yer alıyor.

Özel yapım iskeleler, güvenlikli iş malzemeleri

Restorasyon çalışmalarında işçilere koruyucu botlar, fosforlu güvenlik yeleği, sarı renk baretler temin edilirken, işçilerin can güvenliğini sağlamak amacıyla ‘özel yapım’ iskeleler kullanıldı. Bu iskeleler Kuzey Kıbrıs’ta bulunmadığı için Türkiye’den özel yapım olarak getirilerek kuruldu ve gerekli önlemler sağlandı. Şantiye alanın gerekli can güvenliği sağlanırken, işçiler de bilgilendiriliyor. İşçiler iş güvenlikleri konusunda düzenli olarak İş Güvenliği Uzmanı tarafından bilgilendirilirken, şantiye alanı da bu ‘uzman’  tarafından gün boyu denetleniyor.

Tel-Za Construction Ltd’in inşaat çalışmalarını denetleyen, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Birgül Demirel, inşaat çalışmalarıyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi verdi.

“İskelede kontrol, işçilere bilgilendirme”

Birgül Demirel, tüm şantiyelerde önceliğin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayarak, Tel-Za Construction Ltd’in tüm şantiyelerinde bunu sağladığını ifade etti. Avrupa standartları ve şantiyedeki yaşamın ön gördüğü şekilde uygulama yapıldığını söyleyen Demirel, özellikle iskele kurulum aşamasında iskelelerin sürekli kontrol edilip onay alındıktan sonra ve çalışacak olan kişilerin iskele ve yüksekte çalışma eğitimi verildikten sonra işe başlandığını ifade etti.

Şantiyenin kurulma aşaması ve daha sonrasında tüm çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimler verildiğini belirten Demirel, bu eğitimlerin belirli aralıklarla yapılmakta olup iş bitiminin sonuna kadar devam ettiğinin altını çizdi.

“Kişisel korunum ve donanım zorunluluğu var”

Birgül Demirel, olası bir kazanın meydana gelmemesi için riskleri minimuma indirmekte olup ‘Kişisel Korunum ve Donanım (KKD)’nin sürekli kullanılmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, şantiyede bugüne kadar hiçbir kaza meydana gelmediğine dikkat çekti. İnşaat Mühendisi ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı olarak danışmanlığını yürüttüğü Tel-Za Construction Ltd ile çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda ödün vermediklerini belirterek, işçilerin güvenli bir ortamda çalışmalarını sağladıklarını dile getirdi.

“Cezalar uygulanmalı”

İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı Birgül Demirel, ülkemizde son zamanlarda iş kazalarının artmasının üzüntü verici olduğunu belirterek, yeterli denetimlerin yapılmamasından kaynaklandığını savundu. İş kazalarının olmaması için denetimlerin artırılmasını isteyen Demirel, iş kazalarıyla ilgili caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 5218 defa okunmuştur