1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Britanya siyasetinde mihenk taşı…
Britanya siyasetinde mihenk taşı…

Britanya siyasetinde mihenk taşı…

İşçi Partisi liderliğine sosyalist Jeremy Corbyn seçildi

A+A-

 

İngiltere'de İşçi Partisi'nin yeni genel başkanı, kampanyasında sürpriz bir destek gören Jeremy Corbyn oldu. Corbyn, "partinin sosyalist köklerine geri dönmesini" savunuyor.
Corbyn 422 bin 664 oyun 251 bin 417'sini aldı. Bu oyların yüzde 59.5'ine tekabül ediyor.
Parti liderliği için yarış, Gölge Sağlık Bakanı Andy Burnham, Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Gölge Devlet Bakanı Liz Kendall ve milletvekili Jeremy Corbyn arasında yürütülüyordu.
Sonuçlar Londra'da düzenlenen bir konferansla açıklandı.
Partinin genel başkan yardımcısı Tom Watson oldu.
Diğer adaylardan Andy Burnham yüzde 19, Yvette Cooper yüzde 17, Liz Kendall yüzde 4.5 oy aldı.
Konferans salonunda sonuçların açıklanması ardından Jeremy Corbyn bir konuşma yaptı.
Corbyn konuşmasında diğer tüm adaylara teşekkür etti.
Corbyn, İşçi Partisi lideri olarak yapacağı ilk işin mülteci haklarıyla ilgili düzenlenen bir gösteriye katılmak olduğunu belirtti.
Partililer için oy verme işlemi 14 Ağustos'ta başlamış, 10 Eylül'de sona ermişti.

Bir ömür süren mücadele
Jeremy Corbyn, bazı sendikalarda çalışması ardından parlamenter siyaset alanına girmesi ve 1983'te Kuzey Londra'dan ilk kez milletvekili seçilmesinden bu yana İşçi Partisi içindeki en soldaki isimlerden oldu ve birbirinden çok farklı içerikteki kampanyalar içinde yer aldı.
1980'lerde Güney Afrika'daki apartheid rejimine karşı kampanyanın önde gelen isimlerinden biri oldu ve 1984'te bir eylem sırasında gözaltına alındı.
Uluslararası Af Örgütü'nün üyesi olan milletvekili, Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin yargılanması için yürütülen kampanya için uğraştı. Filistin Dayanışma Kampanyası'nın üyesi olan Corbyn, Filistin konusunda birçok etkinlik içinde bulundu, parlamentoda Filistin konusunda en aktif vekillerden biri oldu.
TV kanalı Channel 4'daki bir röportajında Hamas ve Hizbullah'tan 'dostları' olarak bahsetmesi kamuoyunda tartışma yarattı.
İran'a yaptırımların kalkmasını savunan Corbyn İsrail'in nükleer silahlarının feshi için bir politik sürecin başlatılmasını savundu.
Hayvan haklarına önem verdi, bu konuda meclisteki önergeleri destekledi, imza kampanyalarına destek sundu.
LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) haklarını savunmada hep aktif olageldi. 1998'de Liberal Demokrat Parti'nin meclise sunduğu, homofobik ayrımcılığın sonlandırılmasına dair yasa değişikliği önerisine "evet" oyu veren tek İşçi Partisi milletvekiliydi.
2000'lerde öğrenci harçlarına karşı protestolarda öğrenci hareketinin yanında yer aldı.
Kesinti politikalarına başından itibaren karşı çıktı ve mecliste eleştirilerini sürdürürken sokak eylemlerinde de hep tanıdık bir yüz oldu.
Corbyn, İşçi Partisi'nin 1997-2010 yılları arasındaki hükümeti döneminde partisinin politikalarına sık sık muhalefet etti.
En çok muhalefet ettiği politika ise Irak savaşıyla ilgili olandı.
Afganistan ve Irak'a askeri müdahalelere karşı çıktı ve savaş karşıtı kampanyalar içinde yer aldı, Stop the War Coalition'ın (Savaşı Durdur Koalisyonu) yönetiminde yer aldı.
15 Şubat 2013'te bir çok ülkede eş zamanlı gerçekleştirilen ve insanlık tarihinin en büyük protestosu olduğu iddia edilen gösterinin İngiltere ayağının organizasyonunda önemli rol oynadı.
Meclis'te 2006 Irak savaşıyla ilgili bir soruşturma başlatılması çağrısı yapan 12 milletvekilinden biri oldu.
Corbyn geçtiğimiz günlerde BBC'de yayınlanan bir röportajında Tony Blair'in savaş suçu işleme suçlamasıyla yargılanmasının olası olduğunu söyleyecekti.
Corbyn bugüne kadar savunduğu politikalar ve katıldığı kampanyalar kadar mütevazi görüntüsüyle de dikkat çekti.
Giysilerini büyük markaların mağazalarından değil yerel esnaftan aldığını belirtiyor.
1980'lerde BBC'de yayınlanan bir röportajında üzerine giydiği kazağı annesinin ördüğünü söylemişti.
Arabası yok, işine ve birçok etkinliğe bisikletle gidiyor. BBC

Bu haber toplam 1373 defa okunmuştur