1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Brexit’ sürecinde EĞİTİM SANCISI
‘Brexit’ sürecinde  EĞİTİM SANCISI

‘Brexit’ sürecinde EĞİTİM SANCISI

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci olarak nitelendirilen Brexit sürecinde son viraja girilmesine rağmen, burada eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin durumunun netlik kazanmaması endişe yaratıyor.

A+A-

ÖZTÜRKLER: “AB İLE TEMAS HALİNDEYİZ”… Öğrencilerin eğitiminde aksama yaşanıp, yaşanmayacağına yönelik YENİDÜZEN’e bilgi veren Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, Brexit sonrasında Kıbrıslı Türk öğrencilerin ödediği okul harçlarının artıp artmayacağının 2020 yılından sonra netlik kazanacağını dile getirdi, Avrupa Birliği’nden gelen kişilerle temas halinde olduklarını, öğrencilerin mağdur olmaması ile ilgili düşüncelerini aktardıklarını belirtti.

1500 ÖĞRENCİ, 1000’İ İNGİLTERE’DE… Kıbrıslı Türk öğrenciler için Brexitle ilgili ‘eğitim’ belirsizliği sürerken, YENİDÜZEN, Kıbrıs’ın kuzeyindeki liselerden mezun olup, 3. dünya ülkelerinde eğitim gören öğrencileri araştırdı. Eğitim Bakanlığı’ndan alınan resmi verilere göre; şu anda 1500 öğrenci Avrupa ve Amerika’da eğitim görüyor. Öğrencilerin 1000’i İngiltere’deki üniversitelerde yükseköğrenimine devam ediyor.

Ayşe GÜLER

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci olarak nitelendirilen Brexit sürecinde son viraja girilmesine rağmen, burada eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin durumunun netlik kazanmaması endişe yaratıyor.

AB vatandaşı olduğu için İngiltere'de okuyan, daha düşük üniversite harcı ödeyen Kıbrıslı Türk öğrenciler 2020 Aralık ayına kadar şu anki koşullarına göre eğitimlerine devam edecek olsa da bu tarihten sonra öğrencileri neyin beklediğine yönelik belirsizlik sürüyor.

Bu öğrenciler için okul harçlarının artıp artmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Avrupa Birliği'nin 27 üyesi, Brexit'i ayrılık anlaşmasının İngiliz parlamentosunda gelecek hafta onaylanması halinde 22 Mayıs'a, aksi halde 12 Nisan'a kadar erteleme kararı aldı.

Öztürkler: 2020’den sonra netlik kazanacak

Süreçle ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, Brexit sonrasında Kıbrıslı Türk öğrencilerin ödediği okul harçlarının artıp artmayacağının 2020 yılından sonra netlik kazanacağını dile getirdi, Avrupa Birliği’nden gelen kişilerle temas halinde olduklarını, öğrencilerin mağdur olmaması ile ilgili düşüncelerini aktardıklarını belirtti.

1500 öğrenci Avrupa ve Amerika’da…

Brexitle ilgili ‘eğitim’ belirsizliği sürerken, YENİDÜZEN, Kıbrıs’ın kuzeyindeki liselerden mezun olup, yurt dışında eğitim gören öğrencileri araştırdı.
Eğitim Bakanlığı’ndan alınan resmi verilere göre şu anda 1500 öğrenci Avrupa ve Amerika’da eğitim görüyor.
Öğrencilerin 1000’i İngiltere’deki üniversitelerde yükseköğrenimine devam ediyor.
Öte yandan Kıbrıs’ın güneyinde eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerle ilgili bakanlıkta herhangi bir kayıt olmadığı da belirtildi.

Yılda ortalama 150 öğrenci İngiltere’ye…

Yılda ortalama 180 öğrenci, Kıbrıs’ın kuzeyi ve Türkiye dışındaki üniversiteleri tercih ediyor.
Söz konusu öğrencilerin ortalama olarak 150’si üniversite eğitimi için İngiltere’ye gidiyor.

Geçtiğimiz yıl 177 öğrenci…

Resmi verilere göre; geçtiğimiz yıl KKTC üniversitelerinden mezun olan 177 öğrenci, 3. dünya ülkelerinde eğitimine devam etmeyi seçti.
Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, yani 143’ü İngiltere’ye gitti.

Hollanda ve Almanya’da 6’şar öğrenci…

İngiltere’nin ardından en çok tercih edilen ülke Hollanda, Almanya, Romanya ve İtalya oldu.
Eğitim Bakanlığı kayıtlarına göre; yükseköğretimine devam etmek için 6’şar öğrenci Almanya ve Hollanda’ya, 5 öğrenci Romanya’ya, 4 öğrenci de İtalya’ya gitti.
Rusya’da 3, Kıbrıs’ın güneyi ile Azerbaycan’da 2, Amerika, Fransa, İskoçya, İspanya, İsviçre ile Yunanistan’da ise birer öğrencinin eğitimini sürdürdüğü kayıt altına alındı.

Güneydeki basında yer aldı…

Öte yandan İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkması durumunda İngiltere’deki üniversitelerde öğrenim gören “Kıbrıslı” öğrencilerin önümüzdeki iki yıllık dönemde herhangi bir değişiklikle karşılaşmayacakları ancak sonrası için durumun net olmadığı bildirildi.

Politis gazetesi, İngiltere’nin AB’den ayrılması, yani Brexit sonrasında İngiltere’deki üniversitelerde ve Kıbrıs’ın güneyindeki İngiliz “franchise” üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin durumunun Kıbrıs Rum Meclisi Eğitim Komitesi’nde bir kez daha gündeme geldiğini yazdı.

Habere göre toplantıda İngiltere’de eğitim gören 10 bin 500 Kıbrıslı öğrencinin önümüzdeki iki sene boyunca, yani 2019 ve 2020 yıllarında Brexit’ten etkilenmeyecekleri, ödedikleri harçlar ve aldıkları bursların aynı kalacağı vurgulanırken, iki yıl sonrasında ise durumun ne olacağının netlik kazanmadığı belirtildi.

İngiltere’deki üniversitelerin şubeleri olarak Kıbrıs’ın güneyinde eğitim veren üniversitelerdeki öğrencilerin etkilenmemesi için ise İngiltere’yle yapılan anlaşmaların Brexit durumunda yasadışı hale gelmemesi için iki yasa tasarısı hazırlandığı belirtilen toplantıda, bu yasa tasarılarının geçirilmesi sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşılmayacağı vurgulandı.

 


 

EĞİTİM BAKANLIĞI NE YAPACAK?

 

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler:

“Sistemdeki öğrenciler etkilenmeyecek”

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, İngiltere’nin AB üyeliğinden 2020’de ayrılacağını, sistem içerisindeki öğrencilerin bu karardan etkilenmeyeceğini söyledi.

Öztürkler, bu konunun 2020 yılından sonra netlik kazanacağını da dile getirerek, Avrupa Birliği’nden gelen kişilerle temas halinde olduklarını, öğrencilerin mağdur olmaması konusundaki düşüncelerini aktardıklarını belirtti.

Kıbrıs’ın güneyinde eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerle ilgili herhangi bir kayıt olmadığını da söyleyen Öztürkler, bugüne kadar Burs ve Bilgi Sistemi altında yükseköğretimdeki öğrencilere yönelik 500 bine yakın kayıt yapıldığını, güneydeki öğrencilerin de bu sisteme kayıt yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190325145105.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 3803 defa okunmuştur
Etiketler : ,