1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bozkır, Kıbrıs müzakerelerini değerlendirdi
Bozkır, Kıbrıs müzakerelerini değerlendirdi

Bozkır, Kıbrıs müzakerelerini değerlendirdi

TC AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "ABD'nin müdahalesi sayesinde Kıbrıs'ta ilerleme kaydedilmeye başlandı"

A+A-

TC AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ABD'nin müdahalesi sayesinde Kıbrıs'ta ilerleme kaydedilmeye başlandığını belirterek, "ABD Kıbrıs'taki çıkarları gördü ve ABD'nin müdahalesi sayesinde Kıbrıs'ta ilerleme kaydedilmeye başlandı. AB'nin yapamadığını, yapmak istemediğini ABD yapıyor" dedi.

Volkan Bozkır, AA muhabirinin bakanlığıyla ilgili konulardaki sorularını yanıtladı. Volkan Bozkır'a Kıbrıs ile ilgili yöneltilen sorular ve cevapları şöyle:

"KIBRIS SORUNU KENDİ PARAMETRELERİ İÇİNDE KALMALI VE ÇÖZÜLMELİ"

• Soru: AB yolunda birçok fasılda engel var, Kıbrıs da bunlardan bir tanesi. Siz de diplomasi de yıllarca çalıştınız ve tecrübelisiniz. Bu engeli nasıl ortadan kaldırabiliriz?

• Bozkır: Adadaki müzakereler... Onun kendi parametreleri var. Kıbrıs sorununun çözümü için bazı unsurlar var, bunun içinde toprak ve limanlar unsuru da var. Adadaki sorunun çözümüne ilişkin müzakereler ve onun unsurlarıyla, Kıbrıs sorununun AB müzakere sürecine etkilerini hep ayrı tutmaya gayret ettik. Bir fasıl açmak için Mağusa Limanı'nın açılması şartı geçersizdir, hiçbir şekilde uygulama kabiliyetine sahip değildir, fasıl açmak için de yeterli bir konu değildir. Maraş'ın ikamete açılması, bazı toprak değişimleri... Onların hepsi o sepette kalmalı ki Kıbrıs sorununu çözebilelim. O sepetin içindeki önemli unsurlardan birini bir tane fasıl açmak için, - üyelik için olsa neyse de - fasıl açmak için Türkiye'nin verebileceği hiçbir şey yok. Bunu izah ediyoruz. Kıbrıs sorunu kendi parametreleri içinde kalmalı ve çözülmeli.

ABD buradaki çıkarları gördü ve eskisinde çok daha ağırlıklı olarak buraya müdahale ediyor. O müdahale sayesindedir ki Kıbrıs'ta ilerleme kaydedilmeye başlandı. AB'nin yapamadığını, yapmak istemediğini ABD yapıyor. Çünkü bu gelişmeler, ABD'nin çıkarlarına uygun gelişmeler. Almanya, Kıbrıs'ın bu blokajını kırabilecek güce ulaşmış vaziyette. İstese Kıbrıs'ı yarın 10 faslı açmaya razı edebilir ama bunu yapmıyor. Almanya'nın şu andaki yönetimi maalesef Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmayan bir yönetim. Ama bu olaylar kişilerle kaim değil. Fransa'da o kişi gitti, başka bir kişi geldi; Fransa bugün Türkiye'nin AB üyeliğine çok daha müzahir bakar hale geldi. Almanya, Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman, esas istemeyenin kim olduğunun ortaya çıkmasından belki de endişe ediyor. Ama bunda endişe edecek bir şey yok. Kıbrıs'ı çözün. Ne bölge için ne Avrupa için, Türkiye gibi bir ülkeyi dışarıda tutmanın yarar getireceğine inanmıyorum.

"AMBARGONUN KALKMASI, TÜRKİYE'NİN DE O SAYEDE FASIL AÇMASI NOKTASINDA DEĞİLİZ"

• Soru: (Kıbrıs'ta limana liman, yola devam) deniliyordu. Kıbrıs'ta, liman ve havaalanı gibi yerlerin açılması mümkün olabilir mi?

• Bozkır: 50 yıllık bir sorundan bahsediyoruz. Referandumda eğer evet çıksaydı, çözülmüş olacaktı bu sorun. Çok formüller geliştirildi. Ama her formül o günün şartlarına göre formüldür. O günün şartlarında bunlar konuşuldu. Bugünün şartlarında artık sadece ambargonun kalkması, Türkiye'nin de o sayede fasıl açması noktasında değiliz. Biz artık diyoruz ki 'bırakın artık bu limana limanları, şunları bunları, sen bu sorunu tamamen çöz.' Çözdüğün zaman zaten ne liman sorunu, ne ticaret sorunu, ne kimlik sorunu kalacak.  Biz GKRY demekten vazgeçeceğiz, sen KKTC belki demeyeceksin, kurulmuş bir devletten bahsedeceğiz. İki toplum burada kurucu olarak yer alacak.

(AA)

Bu haber toplam 1995 defa okunmuştur