1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Boşanmanın Etkileri ve Atlatılması
Boşanmanın Etkileri ve Atlatılması

Boşanmanın Etkileri ve Atlatılması

Boşanmanın Etkileri ve Atlatılması

A+A-

 

Uzm. Klinik Psikolog Güncel Masaroğulları

Çiftler büyük bir heyecanla başladıkları evlilik hayatlarını bir süre sonra çeşitli nedenlerle bitirebiliyorlar. Her ne kadar boşanma da evlilik gibi doğal kabul edilmesi gereken bir durum olsa da boşanma kararı evlilik kararı gibi kolay verilememekte ve  bu süreç hem kadınları hem de erkekleri olumsuz yönde etkilemektedir. Geleceğin belirsizliği taraflarda yoğun kaygıya ve umutsuzluğa neden olabilmektedir. Özellikle bireyler mahkeme sürecinde psikolojik olarak kendilerini çok kötü hissedebilirler. Bu süreçte, taraflardan biri veya her ikisi birden depresyona girebilir, kendilerini yalnız hissedebilirler ve kendilerine acıyabilirler. Tüm bu yaşananlardan ötürü kızgın, kırgın ve öfkeli olabilirler. Bazı çiftler bu dönemi daha da zor atlatmakta, birbirleriyle çatışmayı devam etirmekte, hatta intihar girişiminde dahi bulunabilmektedirler.

BOŞANMA KADINLARI VE ERKEKLERİ NASIL ETKİLER?

Genel bir ifade kullanmak pek doğru olmaz. Burada boşanmanın nedeni ve kişinin bundan nasıl etkilendiği çok önemlidir. Örneğin, aldatılma sonucu biten bir evlilikte aldatılan kişi daha sonraki ilişkilerinde güven problemi yaşayabilir. Tekrar aynı sorunla karşı karşıya gelmekten korkabilir. Tabii bu yaklaşım yeni ilşkide de problemlerin başlamasına neden olacaktır. Çünkü, kişi yaşadığı güvensizlikten ötürü partnerine karşı aşırı korumacı, kontolcü davranabilir. Boşandığı eşiyle yaşamış olduğu problemleri yeni partnerine yönlendirebilir. Sanki sorumlusu yeni partneriymiş gibi davranışlar sergileyebilir. Bu  da ilşikinin bozulmasına neden olur. Bunun yanında toplumun oluşturduğu gereksiz diyebileceğimiz cinsiyet rollerinden ötürü de kadınlar ve erkekler boşanmadan farklı şekilde etkilenebilir. Örneğin, evi derleyip toplamak kadının görevi olarak algılandığı için boşanan kadınların bir kısmı evliliğinin bitme sebebini kendi yetersizliği olarak görmektedir. Benzer şekilde erkekler de boşandıktan sonra karşı tarafı, ilişkiyi sürdürmekte yetersiz biri olarak kabul edip kadını suçlayıcı bir bakış açısı geliştirebilirler. Bunun yanında, erkekler boşandıklarında kendilerini daha iyi hissetmelerine rağmen, belli bir süre sonra yalnızlık, erkeği kadına oranla daha çok etkilemeye başlamaktadır.

BU SÜRECİ ATLATMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Her ne kadar taraflar için az ya da çok yıkıcı bir durum olsa da bunun olağan bir şey olduğunu kabullenmek yeni adımlar atabilmek için önemlidir. Duygularınızı yakın arkadaşlarınızla veya ailenizle paylaşmaktan kaçınmayın. Destek almak bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Kendinize zaman ayırın. Sürekli evde oturmak ve geçmişi düşünmek depresyona neden olabilir. Bu yüzden, yapmaktan keyif aldığınız, hayatınıza renk katacak aktiviteleri yapmaya başlayabilirsiniz. Özellikle, spor yapmak stresinizi ve olumsuz düşüncelerinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Evinizi değiştirmekte veya eşyalarınızı yenilemekte de fayda vardır. Böylece eski anılarınızı hatırlatan ve sizi üzmeye neden olan ortamdan uzaklaşmış olursunuz. Boşandıktan sonra ortak bazı arkadaşlarınızı kaybedebilirsiniz. Bu durum sizi üzebilir ancak önemli olan sizi siz olduğunuz için sevip değer veren insanlarla arkadaşlık kurmanızdır. Gidenler için üzülmek yerine yanınızda kalıp sizinle ilgilenen insanlarla iletişim kurmak sizi mutlu edecektir.

 

Bu haber toplam 10358 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 242. Sayısı

Adres Kıbrıs 242. Sayısı