1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Borç 1 yılda 43 milyon TL arttı’
‘Borç 1 yılda 43 milyon TL arttı’

‘Borç 1 yılda 43 milyon TL arttı’

Lefkoşa Türk Belediyesi eski başkanı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa Belediyesi’nin mali yapısından endişeli olduğunu açıkladı.

A+A-

Ayşe GÜLER

Lefkoşa Türk Belediyesi eski başkanı Kadri Fellahoğlu, belediyenin borcunun 173 milyon TL’ye ulaşmasından endişe duyduğunu söyledi.
Fellahoğlu, belediye başkanlığı döneminde 140 milyon TL olan borcu 130 milyon TL’ye gerilettiğini belirterek, yeni dönemdeki belediye borçlarının 1 yılda 43 milyon TL arttığına dikkat çekti.
Belediyenin mali yönden iyi yönetilmediğini de dile getiren Fellahoğlu, belediyenin felakete doğru sürüklendiğini öne sürdü.
Fellahoğlu, belediyenin mali yapısı, Sayıştay Raporu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuştu.

“130 milyon TL olan borç, 173 milyon TL’ye çıktı”

Fellahoğlu, belediye başkanlığı görevini devraldığında yaklaşık 120 milyon TL ‘kayıtlı borcun’ yanı sıra 20 milyon TL’ye denk gelen ödenmemiş 3 aylık personel maaşlarının bulunduğunu ancak bu borcun kayıtlarda görülmediğini söyledi.
1 yıl içerisinde personele düzenli olarak maaş ödemelerinin yapıldığını ifade eden Fellahoğlu, devraldığı 140 milyon TL borcu 130 milyon TL’ye gerilettiğini vurguladı.
Fellahoğlu, yeni dönemde belediye borcunun 130 milyon TL’den 173 milyon TL’ye çıktığına dikkat çekerek, bu durumun düşündürücü olduğunu dile getirdi.
Belediye borcunun 1 yılda 43 milyon TL arttığını, belediyenin mali yönden iyi yönetilmediğini savunan Fellahoğlu, “Yapıyı bilen biri olarak şunu söyleyebilirim ki belediye felakete doğru gidiyor” şeklinde konuştu.

“Tutumlu bir politika izlemiştik”
Başkanlık döneminde belediyedeki harcamaları minimize ettiklerini, böylelikle borçlarda gerileme yaşandığını ifade eden Fellahoğlu, “Bizden önceki 7 yıllık dönemde basına reklam veya belediyeyi anlatan şeyler için 2.5 milyon TL para verilmişti. Biz ihale duyurularını basından rica ederek ücretsiz yayınlamıştık” dedi.
Fellahoğlu, ‘tutumlu mali politika’ izledikleri dönemde 7 milyon TL’lik de yatırım yaptıklarını ifade ederek, “TC Yardım Heyeti ile girdiğimiz diyalog ve verdiğimiz güven sonucunda 7 milyon TL’lik alt yapı ihalesi yapmıştık. Bugün 1 milyon TL’lik asfaltlar bizim yapmış olduğumuz ihaleydi. Tutumlu bir politika izledik, belediyeye güven gelmişti” şeklinde konuştu.

“Borcu çok sıradan bir şekilde anlatıyorlar”
Şu andaki belediye meclis üyelerinin borç ile ilgili omuzlarında sorumluluk hissetmeleri gerektiğini dile getiren Fellahoğlu, “Belediyede şu anda öyle bir yönetim anlayışı vardır ki sanki hiçbir şey olmadı… Borç 173 milyon TL oldu,  çok normal ve sıradan bir şey gibiymiş anlatılıyor” dedi.
Fellahoğlu, belediyenin borç miktarının artmasından endişeli olduğunu söyleyerek, Lefkoşalıların bu durumu hissetmesi gerektiğini dile getirdi.

"Yargı süreci başlamalı”

Sayıştay Raporu’nu CTP’li belediye meclis üyeleriyle birlikte incelediklerini söyleyen Fellahoğlu, raporun ciddi bir şekilde ele alınmasının ardından süratle yargı sürecinin başlaması gerektiğini savundu.
Fellahoğlu, görev süresinde Sayıştay Raporu’nun yayınlanmasını beklediğini dile getirerek,  “Belediyeyi batıran, mahfeden, bir kenti halen daha geleceğe dair çok zor durumda bırakan başkan ve yönetimi yargı tarafından sorgulanmalıdır” dedi.
Sayıştay Raporu’nun önemli bir veri olduğuna değinen Fellahoğlu, belediye yönetiminin raporun üzerine gitmesi gerektiğini dile getirdi.
Fellahoğlu şöyle devam etti: “Başkan olduğum dönemde rapor çıkmamıştı. Eğer bu rapor yayınlanmış olsaydı biz kararlıydık, yargıyı harekete geçirmek için elimizden geleni yapacaktık.”

“Mali yön ve personel giderlerinde iyileştirme yok”
Sayıştay tarafından 2008-2011 yıllarına ilişkin mali raporun yayınlanmasına çok geç kalındığını söyleyen Fellahoğlu, kendi dönemindeki faaliyetlerin raporun yayınlanmamasının çok etkilemediğini belirtti.
Mali yönünün yanı sıra personel anlamında da belediyede herhangi bir ‘iyileşmenin’ yapılmadığını savunan Fellahoğlu, personel giderlerin azalmadığını, toplu iş sözleşmesinin imzalanmadığını kaydetti.
Fellahoğlu, personel giderlerinin azalması gerektiğini işaret ederek, “personel giderleri, gelirlerin yüzde 90’ıdır. Bu şekilde gitmez. En azından borçlar sabitlenebilirdi” dedi.
Fellahoğlu, tehlike çanlarının çok daha tehlikeli çalmaya başladığını sözlerine ekledi.

“Lefkoşa’nın imajında değişiklik yok”
Öte yandan belediye seçimleri sırasında ‘borcu arttırdınız’ şeklinde eleştiri yapıldığını hatırlatan Fellahoğlu, “Rapor çıktı, buyurun hesap sormak isteyenler sorsun” dedi.
Fellahoğlu, mevcut belediye başkanı Mehmet Harmancı’nın seçimler sırasında verdiği vaatleri yerine getirmediğini de savundu.
Lefkoşa’nın imajında hiçbir değişiklik olmadığını söyleyen Fellahoğlu, şu anda belediyede yeni yapılmış bir ihale olmadığını belirtti.
Fellahoğlu, “Alt yapıya dönük yeni yapılmış bir ihale yoktur. Yollar kötü, kanalizasyon, yağmur suyu ile ilgili yeni bir ihale yok. Bizim yaptığımız ihaleler devam ediyor” dedi.

Bu haber toplam 2113 defa okunmuştur