1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Bölünmüş başkent, TABLOLARA TAŞINDI
Bölünmüş başkent, TABLOLARA TAŞINDI

Bölünmüş başkent, TABLOLARA TAŞINDI

Sergi, yeni bir tolerans ortamını yansıtıyor ve şehrin bölünüşünden bütünlüğüne uzanan yeni bir bakış sunuyor.

A+A-

 

Angus Reid ve Dinda Fass, Lefkoşa’da, iki toplumun ortasında tek bir amaç için yaşayarak, çalıştı, bölünmüş başşehri tablolara taşıdı.
Nisan 2015 – Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılan çalışmalar, Lefkoşa’nın Vizyonu adlı sergide buluşuyor. Sergi 7-13 Eylül’de Bedesten, 15-26 Eylül’de ise Gloria Gallery’de olacak.
Sergi,  yeni bir tolerans ortamını yansıtıyor ve şehrin bölünüşünden bütünlüğüne uzanan yeni bir bakış sunuyor.

Sergiye dair düşünceler

Angus Reid’in Lefkoşa’daki ilk çalışması 1986’da, fotoğraflamanın yasak olduğu dönemde, Yeşil Hat üzerindeki yerleri resmetmek olmuştu.  2015’te bu ilk projenin devamı olarak çalışmasını iki topluma genişletti. Resimleri her iki toplumdan da gördüğü hoşgörü ve misafirperververliği yansıtmaktadır.
Başkentin bütün olarak ele alınmasını engelleyen yasakları atlatmak amacı ile çalışmasını olağan dışı bir mekana taşıdı ve şehri, bütünlüğü ile Selimiye Camisi’nin tepesinden resmetti.
Son 150 yılda, şehri bu bakış açısından yansıtan çok az eser bulunmaktadır ve 1960’tan beridir de hiç yapılmamıştır.  Resimler bu tarihi ve özel binanın pozitif enerjisini dört büyük ölçek panorama eser ile kutlamaktadır. Her biri pusulanın 4 ana yönünü hedef alarak sokaklara ve Yeşil Hat’tın ötesine bakmakta, şehrin ve adanın bütünlüğünü, geçmişini, bu gününü ve geleceğini yansıtan bu eşsiz manzarayı ele almaktadır.
Dinda Fass, projesinin ilk bölümü için sokakları ve toplumları yürüyerek ve bisikletle dolaştı. Kamerasını kullanırken amacı şehri ve orada yaşayanların günlük hayatlarını kendi bakış açısından fotoğraflamaktı. Siyah beyaz fotoğraflar şehrin ve halkın yaşayışını, bütünlüğüyle resmedip kendilerine geri sunmayı arzulamaktadır.
Projenin ikinci kısmında ise Yeşil Hat sokaklarını gözleri kapalı dolaştı. Kamerasının lensini gözlerinin yerine kullanarak fotoğraflarını görsel olmayan yönergeleri takip ederek çekti. Bu yöntemle Kıbrıs’taki bir çok insanın göremediklerini resmetmeyi amaçladı. Bu görüntüler görülmeyen sokakların duyumsal belgelerini oluşturmaktadır.
Projenin Gözlerim Açık / Gözlerim Kapalı adlı kısmı şehrin ve Yeşil Hat’tin fotoğraflarının tek kanallı video ile birleştirilerek oluşturulmuştur. Bu iki zıt deneyimin yan yana sunulması gerçekleştirilmiştir.
Bedesten Sergisi açılışı Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Güney Kıbrıs’ta Gloria Gallery’de gerçekleştirilecek olan serginin açılışı ise Belediye Başkan Vekili Eleni Loukaidou tarafından yapılacak.

Sanatçılar

Angus Reid bağımsız bir sanatçıdır. Kıbrıs’a ilk kez 1986’da ressam olarak gelmiş ve Ada o günden beridir kendisine ilham kaynağı olmuştur.  Manzara ve Şehir Manzaraları yanında portreleri de bir çok özel koleksiyonda yer almaktadır. 1987’de kurulmuş ve hala devam eden “Speakeasy” projesinin kurucusudur.
Dinda Fass Edinburgh’da yaşayan bir görsel sanatçıdır. Yaptığı çalışmalar fotoğrafların doğasına, anlatım ve hikayelerle olan ilişkisine ve sabit görüntüler ile hareketli görüntülerin arasındaki diyalektiğe ışık tutmayı amaçlamaktadır.

---------------
İletişim
Angus Reid Email: angus_speakeasy@yahoo.com
Dinda Fass Email: dindabird@googlemail.com

Bedesten Sergi İletişim
Ahmet Arkan: 0533 847 5110
--------------

Bu haber toplam 1658 defa okunmuştur