1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'BÖLGEYE ÜNİVERSİTE YAPILMALI'
'BÖLGEYE ÜNİVERSİTE YAPILMALI'

'BÖLGEYE ÜNİVERSİTE YAPILMALI'

İskele’de yurttaşın nabzını tutan YENİDÜZEN, ülke ve bölge sorunlarını dinledi… Genelde ülkedeki sıkıntılara değinen İskeleliler, özelde bölgedeki sorunlara işaret etti. En dikkat çekeni, işsizlik!

A+A-

Fehime ALASYA

Lefke’den sonra İskele bölgesinin nabzını tutan YENİDÜZEN, yurttaşla konuştu.  

Bölgedeki en büyük sorunun işsizlik, olduğuna değinen İskeleliler, çözümün de bir üniversite yapılması olacağından yana hemfikir.

Ülkedeki ve bölgedeki sorunlara değinen İskele sakinleri, “Ülkede her şey sorun, nereden başlanır bilemiyoruz” diyerek, sıkıntıların giderilmesiyle ilgili çözüm belirtmekte güçlük çekti.

Vatandaş, hem ülke genelinde hem de İskele bölgesinde birçok sorun dile getirdi.

Bölgedeki en büyük sorunun işsizlik, olduğuna değinen İskeleliler, çözümün de bir üniversite yapılması olacağından yana hemfikir.

Bölgedeki en büyük sorunun işsizlik ve sağlık alanında olduğunu belirten İskeleliler, bunun yanında yatırım, ekonomi ve sosyal yaşam alanlarından da yakındı.

Ülke genelindeki sorunlara değinirken ise yine ilk sırada işsizlik yer aldı. Ülkedeki sıkıntılara dair gözlem ve düşüncelerini anlatan vatandaş,  sorunları peşkeş, pahalılık, ambargolar, denetim, devlet dairelerindeki işlevsizlik, ekonomi, ulaşım, sağlık, eğitim, torpil ve hükümetin tutarsızlığı başlıkları altında topladı.

 

Bölgedeki bazı sorunlar vatandaşı geriyor

Kalecik çemberinde yanlış yapılanma olduğuna ve bu yüzden orada birçok kaza yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar, bir an önce o noktada önlem alınması gerektiğinden yana hemfikir.

Öte yandan bölgedeki sıkıntılara değinen bazı İskeleliler, bölgedeki çöp bidonların yıkanmadığından dert yandı. “Balık ayıklıyor, atıklarını çöpe atıyor, et kesiyor kemiklerini çöpe atıyoruz, tüm bunları yaparken de hiçbir şekilde korunaklı yapmıyoruz, çöp bidonları çok kötü kokuyor, yıkanmıyor. Evinin önünde çöp bidonu alanlar, çekerek başka evin önüne götürüyor, herkes bu kokudan rahatsız oluyor, çöp bidonlarını oradan oraya taşımak çözüm değil.” diyen İskeleliler, belediyenin bir an önce bu soruna kalıcı çözüm bulması gerektiğini savundu.


İskele sakinlerine göre ülke geneldeki sıkıntılar:                                                         

  • İşsizlik
  • Pahalılık
  • Ambargolar
  • Denetim
  • Devlet dairelerindeki işlevsizlik
  • Ekonomi
  • Ulaşım
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Torpil
  • Hükümetin tutarsızlığı

 

 

İskele sakinlerine göre bölgedeki sıkıntılar:

  • İşsizlik
  • Sağlık
  • Yatırım
  • Ekonomi
  • Sosyal Yaşam

 


Vatandaş Ne Dedi?

Meryem Cevizli:

“Hali içler acısı... Bölgenin hali deseniz, üniversite, hastane, doktorsuzluk, her şey aynı... İyiye giden hiçbir şey yok…”

Bence işsizlik genel olarak ülke sorunu. Pahalılık deseniz başını aldı gidiyor... Bölgemizdeki sıkıntılar ise aynı şekilde devam ediyor... Peşkeş, yandaş olayları bir yandan, erken seçim furyası ile kamuda açılan münhallar, ardından seçim yatırımı derken ülkenin hali içler acısı... Bölgenin hali deseniz, üniversite, hastane, doktorsuzluk, her şey aynı... İyiye giden hiçbir şey yok…

 

 

Özlem Cömert:

“Sıkıntılar aynı sıkıntılar, sorunlar aynı sorunlar, değişen hiçbir şey yok”

Bence en büyük sorun hükümetin devlet dairedeki işlevsizliğidir. Memurların laçkalığı ve iş yürütememesi en büyük sorunlar arasında. Bunun yanında da ülkedeki ekonominin kötü gidişatı çok büyük bir dert. Sıkıntılar aynı sıkıntılar, sorunlar aynı sorunlar, değişen hiçbir şey yok.

 

 

Neval Cemmedo:

“En büyük sorun işsizlik ve hükümetin tutarsızlığı”

Keşke bu sorunları nasıl düzelteceğimizi bilseydik… Bana göre en büyük sorun işsizlik ve hükümetin tutarsızlığı. Başbakan olsam önce ülkede yapılan torpil ve haksızlıkları kaldırmak için mücadele verirdim. İşsizlik de torpilden dolayı büyük sorun…

 

 

İbrahim Aydın:

“Her şeyin özelleştirilmesi lazım, bu kadar beceriksiziz...”

Bölgedeki en büyük sorun işsizlik, ülkedeki en büyük sorun ambargolar, tanınmamazlık, kuraklık... Türkiye’den gelen suyun bir an önce tarıma verilmesi gerek. Hem de özelleştirilerek... Her şeyin özelleştirilmesi lazım, bu kadar beceriksiziz... Karadeniz’e gideriz, Allahın dağında elektrik bir günden bir güne kesilmez, bana göre her şey özelleştirilmeli.

 

 

Hasan Sözal:

“Başbakan olsaydım ilk işim ne olurdu bilemiyorum inanın, sorunları düzeltemeye nereden başlayacağımı bulmakta zorlanırdım”

Ben her şeyin özelleşmesine karşıyım. Devlette denetleme mekanizmasının olması gerek. Başbakan olsaydım ilk işim ne olurdu bilemiyorum inanın, sorunları düzeltemeye nereden başlayacağımı bulmakta zorlanırdım. Herhalde denetleme mekanizmasını arttırırdım. Her türlü müdürü, her merciliyi denetlerdim...

 

 

Niyazi Cemmedo:

“Adam kayırmaca ve torpili engellemek için çabalardım. Müşavir olayını da ortadan kaldırırdım”

Bölgemizdeki en büyük sıkıntı işsizliktir. Bunun da çözümü bölgeye üniversite yapılmasıdır. Bahçıvandan aşçısına kadar bölge işsizlerine birçok alanda iş imkânı doğacak. Ülkede ise çok büyük sorunlar var. Ben olsam ülkedeki genel sorun olan adam kayırmaca ve torpili engellemek için çabalardım. Müşavir olayını da ortadan kaldırırdım.

 

 

Bayram Göktaş:

“İlk iş özel ve devlet sektöründeki çalışma saatlerinin denk yapılması gerek”

Sıkıntıları anlatmaya nereden başlasam bilemiyorum... İlk iş özel ve devlet sektöründeki çalışma saatlerinin denk yapılması gerek. Arada çok fazla adaletsizlik var, bir an önce ayrılmalı…

 

Sevim Talay:  

“Ada genelinde ilk önce eğitim, ardından sağlık alanında acilen yapılması gereken şeyler olduğunu düşünüyorum”

Her şey sorun, eğitim, sağlık, ekonomi, her şey… Ada genelinde ilk önce eğitim, ardından sağlık alanında acilen yapılması gereken şeyler olduğunu düşünüyorum. Bölge olarak ise en büyük sıkıntımız sağlık alanında… Hastanede mesai sonrası doktor yok, çoğu zaman bir iğne salınmak için Mağusa veya Lefkoşa’ya gitmek zorunda kalıyoruz.

Ekonomik olarak da sıkıdayız. Ben bu bölgede esnafım ama kapımı giren yok, tüm gün oturuyoruz. Buraya turistler uğramıyor. Bölgeye turis çekebilecek, üniversite yapabilecek imkanlar olmalı.

 

Gençali Kırmızıyüz:

“Bölgede de ülke genelinde de bence en büyük sorun yollarımız ve trafik kazaları”

Bölgede sosyal aktivite alanı çok az, gençliğin yapabileceği spor dalları neredeyse yok denecek kadar az… Bölgede de ülke genelinde de bence en büyük sorun yollarımız ve trafik kazaları, bunun önüne geçmek, iyileştirilmesi için hemen çalışmaların başlaması gerekiyor.  

 

Niyazi Orkoz:

“Ülkedeki en önemli sorun Kıbrıs sorunudur. Bölgedeki sıkıntılar deseniz diz boyu, her gün bir yenisi ekleniyor ama azalmıyor”

Ülkedeki en önemli sorun Kıbrıs sorunudur ve bu sorun çözülmeden hiçbir şey düzelmeyecektir. Tüm siyasilerin değişmesi gerek. Devlet dairelerindeki yolsuzluklar ve haksızlıklar bir an önce çözülmeli. Odacılık ile işe başlayan adamın müdür olduğunu da gördük…

Bölgedeki sıkıntılar deseniz diz boyu, her gün bir yenisi ekleniyor ama azalmıyor. Çocuklar her sabah beden eğitimi dersine giriyor. İlk derslerden biri beden eğitimi olur mu? Burada oluyor… Çocuklar terleyip tüm gün öyle okulda kalıyor. Üstelik okullarımızda hiçbir spor dalı için takımımız yok, çocuklar sırf bu yüzden Mağusa’daki okullara gitmek istiyorlar.

 

Sermet Nereli: (İskele Merkez Muhtarı)

“Ülkede de bölgede de sorunlar diz boyu…”

Ülkenin sıkıntılarından önce bölgenin sıkıntılarını çözmek gerek diye düşünüyorum. İskeleli sorunları dile getirmekten sıkıldı. Sorunlarımız aynı, dertler aynı… İskele’de doktor olmayışı en büyük sorunumuz.  Bir iğne için Mağusa veya Lefkoşa’ya gitmek durumunda kalıyoruz. Mesai saatlerinin dışında doktor bulmak mümkün değil, ne yapalım sadece mesai saatleri içerisinde mi hastalanalım?

Okul konusunda yetersizi, işsizlik diz boyu, sorunlar saymakla bitmiyor… Ülkede de bölgede de sorunlar diz boyu…

Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur
Etiketler :