1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Bölgedeki gerginlik bizim için fırsat oldu”
 “Bölgedeki gerginlik bizim için fırsat oldu”

“Bölgedeki gerginlik bizim için fırsat oldu”

Agofood ve Project Irak’a katılan firmalar fuarı değerlendirdi

A+A-

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) organize ettiği Agrofood ve Project Irak inşaat malzemeleri fuarı şemsiye standı altında yer alan firmalar, fuardan oldukça memnun kaldıklarını belirterek “Erbil oldukça güvenli şehir. Ancak bölgedeki gerginlik firma katılımını etkilediğinden, biz katılımcılar için büyük bir fırsat yarattı” şeklinde konuştu.

“North Cyprus” markası altında her iki fuarda yer alan 7 firma temsilcisi, fuarın kendileri için oldukça iyi geçtiğini, yeni bağlantılar yanında önceden edindikleri müşterilerle yüz yüze görüşme olanağı bulmaları açısından yararlı olduğunu dile getirdi. Her iki fuar bugün sona erdi.
Bölgedeki gerginliğin de fırsata çevrildiğine işaret eden firma yetkilileri, “Bu yıl buraya katılmak bize büyük bir avantaj sağladı. Bölge dış alıma oldukça açık. Firma sayısı az olduğundan, biz katılımcılar bundan avantaj sağladık” dedi.

KTSO fuar heyetinde yer alan Oda Genel Sekreteri Doğa Dönmezer, Irak pazarının göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğuna değinerek, “Erbil, dış alımı her geçen yıl giderek artan ve genişleyen bir pazar. Ülkemiz menşesi ile ürün satabildiğimiz bir nokta. Bu yıl katıldığımız Project Irak İnşaat Malzemeleri Fuarı bize buraya özellikle tuğla, boya, alüminyum, kapı, mutfak gibi ürünleri rahatlıkla pazarlayabileceğimizi gösterdi. Burada bir şirket kurarak yaygın bir pazarlama yapılabilir” diye konuştu.

‘Hellime yoğun talep var’

Gülgün süt Direktörü Yunus Betmezoğlu, hellime oldukça yoğun bir talep olduğunu dile getirerek, “Talep var görüşmelerimiz  oldu içlerinden bayi seçimi yaparak çalışma başlatacağımıza inanıyorum, fuar oldukça iyi geçti. Gerginlik fuara firma katılımını etkilese de, talebi etkilemedi.  Önümüzdeki yıl daha iyi olacağı düşüncesindeyim” dedi.

Giron ltd. Temsilcisi Aziz Ergene, bu yıl fuara ikinci kez katıldıklarını ifade ederek, “Girne Con Kahve’nin kendine özel olan tadı nedeniyle fuarın en çok ilgi gören standları arasında olduğumuzu söyleyebilirim. Diğer kahve çeşitlerimizi de burada tanıtma fırsatı bulduk. Burada zaten bir bayimiz var. Tabii yeni talepler de oldu. Çalıştığımız bayiinin burada tanınmış olması da standımıza olan ilgiyi de artırdı. Önümüzdeki yıllarda daha da etkili katılım yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“Valensiya ihracatının % 30-40’ı…”

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçıları Birliği’nden Gökhan Saraç, Irak pazarının Valensiya açısından oldukça önemli olduğuna değinere, “Valensiya ihracatımızın yüzde 30-40’ını buraya yapıyoruz. Ancak bölgedeki gerginlik fuara az da olsa yansıdı. Ama bu bizim için avantaj. Burada olmamız şart. Kıbrıs narenciyesi için bu fuar oldukça önemli” dedi.

Akdeniz Narenciye ihracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, fuarın doğrudan ticaret yaptığımız ülke ve bölge olması nedeniyle önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bu 3. fuara üçüncü katılışımız. Fuar daha da gelişecek. Mevcut müşterilerimizin bize geri dönüşleri çok olumlu. Buraya yaptığımız ihracat her sene daha da ileri gidiyor” diye konuştu.

Mustafa Hacı Ali Ltd. İhracat Sorumlusu Hasan Özdemir, gecen yıllara oranla katılım bölgedeki gerenlikten dolayı az olmasına rağmen yine de yeni firmalar ile görüşüp yeni bağlantılar kurduklarını vurgulayarak, “Bu bağlantılar bizim ihracat ağımızı daha da geliştirecek . Bir sonraki yıl fuar katılımının  daha iyi olacağına inanıyorum. Bu fuarın geri dönüşleri çok olumludur. Buraya yaptığımız ihracat her sene daha da artmaktadır” dedi.

Ürünlerimiz yoğun ilgi gördü

Öztürk Özel Denizalp Alüminyum Müdürü Seyfi Denizalp, fuara ilk kez katıldıklarını dile getirerek, “Fuardan oldukça memnunuz. Ürünlerimiz oldukça yoğun ilgi gördü. Birçok iş ortaklığı teklifi var. Bunları değerlendirerek bayii seçimi yapacağız. Ürünlerimiz burada kullanım alanları çok geniş. Son teknoloji alüminyum sistemleri kullanmamız büyük ilgi gördü. Önümüzdeki yıllarda da bu fuarda mutlaka yer alacağız. Bunun yanı sıra diğer yurt dışı fuarlarına da katılmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Perqcmos Agri trade yetkilisi İsmail Muhareb, patatese ilginin üründen çok üretim ve bilgilenme ihtiyacı olduğunu gördüklerini ifade ederek, “Buraya patates satmak pek mümkün görünmüyor. Bilinçli tarım yapma konusunda oldukça zayıf bir bölge. Yanlış tarımla az verim alınıyor. Halbu ki toprak su ve girdi maliyetleri açısından avantajlı. Bölgenin tarım danışmanlığı açısından değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

(TAK)

Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur