1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Böbrek nakli girişimi ile lgili açıklama
Böbrek nakli girişimi ile lgili açıklama

Böbrek nakli girişimi ile lgili açıklama

Yakın Doğu Üniversitesinde yapılacak olan organ nakli ile ilgili birtakım şüpheli duyumlar aldık. Meslektaşlarımızın huzursuzluğu böbrek hastası alıcının İsrailli, böbrek vericisinin ise Ukraynalı olması ile ilgili idi.

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği,  YDÜ Hastanesinde böbrek nakli girişimi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Gulle’nin de bugün açıkladığı gibi geçtiğimiz hafta başında Yakın Doğu Üniversitesinde yapılacak olan organ nakli ile ilgili birtakım şüpheli duyumlar aldık. Meslektaşlarımızın huzursuzluğu böbrek hastası alıcının İsrailli, böbrek vericisinin ise Ukraynalı olması ile ilgili idi.

Hepimizin de bildiği gibi organ ticareti dünyanın başına bela olmuş çok ciddi bir sorundur. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de de bu konuda çok ciddi denetimler yapılmış ve hazırlanan güçlü denetim tüzükleri ile konu kontrol altına alınmıştır. Dünyada ve Türkiye’de bu tür (canlıdan) yapılan nakillerde akrabalık ilişkisi aranmaktadır. Bunun da nedeni organ ticaretini önlemektir.

Bizim yasamız da bu tür organ nakillerinde menfaat ilişkisi olmamasını öngörmektedir. Hal böyle iken İsrail- Ukrayna ikilisi bize göre de şüpheliydi ve Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda hiç vakit kaybetmeden YDÜ hastanesini denetlemesi için uyardık. İlk yapılan denetim girişiminde; ki komitede Tabipler Birliği temsilcisi de bulunmaktaydı; malesef YDÜ yetkilileri denetime izin vermedi.

Öte yandan bilindiği üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bir doktorun muayene yapabilmesi için Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği üyesi olma veya Birliğin iznini alması zorunluluğu vardır ki; bu vakada gelen hocamızın bu vakayı muayene etmekle ilgili izin almadığını da öğrendik.

Bu tür vakalarda gerek hasta dosyalarının gerekse nakil işlemlerindeki ekibin hastane yetkilileri tarafından Sağlık Bakanlığı ve Tabipler birliği ile paylaşılması gerekmektedir.

Ertesi gün denetim ekibi YDÜ tarafından yeniden çağrıldı. İlgili branştan hekimlerimizin de bulunduğu ekip YDÜ hastanesinde ikinci kez gidişlerinde detaylı bir denetleme yaptı ve Sağlık Bakanlığına raporlarını sundu. İkinci günkü denetimde nakil ekibi değişmişti. Şikayetler gelmeye devam etti ve Ukrayna’dan başka vericilerin de geldiği öğrenildi. Sağlık Bakanlığı olayla ilgili olarak polis soruşturması başlattı. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği konu ile ilgili hassasiyetini polise de iletmiştir.

Olayla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği gerek buradaki hastaları koruma, gerekse hekimleri koruma ama en önemlisi de ülkemizin bu tür şaibeli işlemlerin yapıldığı bir yer haline gelmemesi yani ülkemizi de koruma adına üzerine düşeni yapmış ve yapmaya çalışmaktadır.

Böylesine bir durumda YDÜ gibi donanımlı ve saygın bir hastanenin verilerini Sağlık bakanlığı ve Tabipler Birliği ile şeffaf bir şekilde paylaşması gerekmektedir Elbette ki burada polisimize de çok büyük görev düşmektedir. Çünkü hazırlanacak olan sahte evrakları ayırt etmek polisin görevidir.

Saygılarımla,

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu (a)
Dr. Filiz Besim
(KTTB Başkanı)

Bu haber toplam 3497 defa okunmuştur