1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. BM Raporu: Çözüm çabaları devam etmeli
BM Raporu: Çözüm çabaları devam etmeli

BM Raporu: Çözüm çabaları devam etmeli

Hristodoulides, Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs’la ilgili raporunda, BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne ulaşmak için çabaların devam etmesi gerektiği mesajını verdiğini belirtti.

A+A-

Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulides, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs’la ilgili raporunda, BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne ulaşmak için çabaların devam etmesi gerektiği mesajını verdiğini belirtti.

Hristodoulides, “BM Genel Sekreteri iyi niyet misyonu raporunda, müzakerelerin tarihinde ilk kez önemli ilerleme kaydedildiğini kabul etti, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için harcanan çabaların devam etmesi gerektiği mesajını verdi” dedi.

Sözcü, raporda ilk kez güvenlik ve garantiler bölümünün özlü görüşmesi, görüş birliğine varılan çerçevede harita değişimi, olası bir çözümün ekonomik yönleri üzerinde bir çalışma için uluslararası mali kuruluşların katılımı, ayrıca Avrupa Birliği’nin müzakerelerine önemli katılımı gibi kazanımlar olduğunu kaydetti.

Raporda AB kuruluş ilkelerine ada toprağının tamamında saygı gösterilmesi gerektiğinin belirtildiğine dikkati çeken Hristodoulides, Genel Sekreterin güvenlik ve garantiler bölümünün önemini de vurguladığını, Garanti Anlaşması’nın ve müdahale haklarının yapabilirliğinin olmadığı konularında, ayrıca güvenlik ve garantiler bölümünde ilerlemenin çabaların nihai sonucunu belirleyeceği gerçeği üzerinde görüş belirttiğine işaret etti.

Hükümet Sözcüsü, BM Genel Sekreterinin başından beri, nihai sonuç için hiç kimseyi bilinçli olarak suçlamayacağına, çünkü görevinden kaynaklanan böyle bir yetkisi olmadığına açıklık getirdiğini, çünkü raporuyla bu çabanın devam etme olasılığını açık bırakmak istediğini de vurguladı.

Nikos Hristodoulides, Kıbrıs’ta bir çözüme varmak için sebat, tutarlılık ve her şeyin ötesinde ciddiyet gerektiğine dikkati çekti; müzakere sürecindeki çok önemli gelişmelere ve bir çözüm bulunmasına yaklaşmaya yol açanın Cumhurbaşkanı’nın bu yaklaşımı olduğunu kaydetti. 

Hükümetin aynı şekilde çalışmaya devam edeceğinin sözünü veren Hristodoulides, Crans Montana müzakerelerinin sonuçları için kimin suçlanacağının belli olduğunu, ülke içinde bazılarının bu sonuçtan Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nı suçlamasının çok kötü olduğunu, belki de bu duruşun gelecek yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminden dolayı olduğunu belirtti.

 

 

Bu haber toplam 2164 defa okunmuştur
İlgili Haberler