1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “BM nezdinde girişim başlatılmalı”
“BM nezdinde girişim başlatılmalı”

“BM nezdinde girişim başlatılmalı”

YENİDÜZEN’e İngiltere-Kıbrıs üs düzenlemesini değerlendiren İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere’nin taraflar arasındaki ‘eşitliği’ gözetmeden yaklaşımda bulunduğunu söyledi

A+A-

Ayşe GÜLER
Kıbrıs Enformasyon Dairesi tarafından önceki gün açıklanan ‘İngiltere-Kıbrıs’ üs düzenlemesine İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tan tepki geldi.
Talat, Kıbrıs Cumhuriyeti, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Hükümetleri arasında egemen üs bölgelerinin geliştirilmesinin ayarlanması ile ilgili düzenlemenin müzakereler devam ederken, garantör devlet olan İngiltere’nin taraflar arasında ‘eşitliği’ gözetmeden yaklaşımda bulunduğunu söyledi.
Söz konusu yaklaşımın doğru olmadığını dile getiren Talat, müzakerelerdeki temel ilkenin ‘taraflar arasındaki eşitlik’ olduğunu vurguladı.
Talat, yapılan düzenlemenin müzakerelerde Güney Kıbrıs’ın ‘elini güçlendirdiğini’ savundu.
YENİDÜZEN’e yapılan üs düzenlemesini değerlendiren Talat, müzakerelerin bu süreçten nasıl etkileneceğini açıkladı.

“Eşitlik ilkesine aykırı davranışlar kabul edilemez”
Talat, özellikle Kıbrıs sorununun çözülmesini isteyen dış aktörlerin eşitlik ilkesine uygun olarak hareket ettiğini vurgulayarak, bir tarafa dolaylı yoldan dahi olsa üstünlük sağlayacak adımların atılmaması gerektiğini, Kıbrıs Türk ve Kıbrıslı Rumların iki ayrı toplum olarak müzakere masasında oturduklarını dile getirdi.

“İngiltere bunu ilk kez yapmıyor”
Talat, garantör İngiltere’nin bu şekilde tutum sergilemesinin ilk kez olmadığını hatırlatarak, “Kıbrıs Rum tarafı ile var olan sıkıntıları aşmak adına müzakerelere müdahale davranışları ortaya koyuyor” dedi.

“Gerekirse BM nezdinde girişim başlatılmalı”
Talat, Kıbrıs Türk tarafının İngiltere’nin tutumunu rahatsızlıkla karşıladığını açıkça ortaya koyması gerektiğini vurgulayarak, gerekirse Birleşmiş Milletler nezdinde girişim başlatılması gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 2167 defa okunmuştur