1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM Genel Kurulu'na yeni başkan
BM Genel Kuruluna yeni başkan

BM Genel Kurulu'na yeni başkan

Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerin temsil edildiği BM Genel Kurulu'nun 70. dönem başkanlığına Danimarkalı siyasetçi Mogens Lykketoft seçildi.

A+A-

Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerin temsil edildiği BM Genel Kurulu'nun 70. dönem başkanlığına Danimarkalı siyasetçi Mogens Lykketoft seçildi.

Danimarka'da çeşitli bakanlık görevlerinde bulunan ve halen Meclis Başkanlığı görevini yürüten Mogens Lykketoft, bu görev için tek adaydı. Lykketoft, yeni görevine eylül ayında BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri sırasında başlayacak.

Lykketoft, seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada önceliklerini 2015 sonrası kalkınma gündemi, BM'nin uluslararası barış ve güvenliğe katkısının artırılması ve insan haklarının geliştirilmesi şeklinde sıraladı.

BM'nin 70. yılında BM reformu ve Genel Sekreter seçiminin daha şeffaf yapılması konularında talepler bulunduğunu dile getiren Lykketoft, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin reformu konusuna önem vereceğini belirtti.

Genel Kurul'daki toplantının ardından gazetecilerin sorularını dayanıtlayan Danimarkalı siyasetçi, başkanlığı döneminde Filistin'in BM üyesi olup olamayacağının sorulması üzerine, "Filistin halkına çok sempatim var ama Filistin'e üyelik sözü verecek yetkim yok. Ancak başkanlığım döneminde Filistin konusuna daha fazla önem verilecektir" dedi.

Lykketoft, Danimarka Meclis Başkanı olarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ve işgal ettiği Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim birimleri kurmasını eleştirmişti.

(AA)

Bu haber toplam 1391 defa okunmuştur