1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM Barış Gücü’yle ilgili karar taslağı görüşülmeye başlandı…
BM Barış Gücü’yle ilgili karar taslağı görüşülmeye başlandı…

BM Barış Gücü’yle ilgili karar taslağı görüşülmeye başlandı…

Güney Kıbrıs, taslağın iki noktasında değişiklik istedi

A+A-

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, görüşülmesine önceki akşam başlanması beklenen BM Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki görev süresinin 6 ay daha uzatılması karar taslağında iki “küçük” değişiklik talep ettiği, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na Lynn Pascoe’nun atanması ihtimalinin de uzak göründüğü haber verildi.

Fileleftheros New York çıkışlı haberi “Güvenlik Konseyi’nde BM Barış Gücü’yle İlgili İstişareler... Pascoe’nun Özel Danışman Atanması İhtimali Uzaklaşıyor Görünüyor... Ban Ki Moon Özel Danışmanı Hakkındaki Kararını Yazdan Sonra Verecek” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Gazete Rum Yönetimi’nin, geleneksel olarak İngiltere tarafından hazırlanan Barış Gücü karar taslağında değiştirilmesini istediği iki noktadan birinin, konuya daha çok ağırlık verilecek ve Kayıp Şahısları Araştırma Komitesi’nin çalışmalarına ivme kazandırılacak şekilde değiştirilmesini istediği kayıplar konusuyla, öteki noktanın ise Kıbrıs’taki fiili durumun ‘kabul edilmemesi’ ile alakalı olduğunu yazdı.

Gazete BM Güvenlik Konseyi’nin Genel Sekreter’e yönelik, Kıbrıs Özel Danışmanı ataması önerisinin ‘hoş karşılandığına, önerilen kişini kökeninin sorun olmadığına, asıl, niyetleri konusunda kuşku ve soru işareti olmamasının önemli olduğuna’ vurgu yapıldığını yazdı.
Ban’ın özel danışmanının kim olacağına yazdan sonra karar vereceği değerlendirilirken ve Pascoe’nun atanması ihtimali de uzaklaşıyor göründüğüne işaret eden gazete özetle şöyle devam etti:

“Güvenlik Konseyi üyelerinin bugün Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’ne katılmakta olan ülkelerin temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor. Yarın Buttenheim Güvenlik Konseyi’ne son altı ay içerisinde ‘toprağa ilişkin’ olgular ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için harcanan çabalar hakkında bilgi verecek. Güvenlik Konseyi’nin Barış Gücü’nün görev süresini uzatma kararını onaylayacağı toplantısın 30 Temmuz’da yapılması planlandı.

Diplomatik bir kaynak gazetemize bu aşamada Genel Sekreter’in ve Güvenlik Konseyi üyelerinin (özellikle İngiltere) raporda da kararda da ‘rahatsız edici ifadeler’ ile tepkilere neden olmak istemediğini ancak bir dahaki sefere, yani altı ay içinde, yılsonuna kadar Kıbrıs sorununda meydana gelecek gelişmelere bağlı olarak ‘isteklerinin farklı olabileceği’ değerlendiriliyor.

Karar taslağına göre Güvenlik Konseyi üyeleri Genel Sekreter’den en kısa zamanda (Downer’ın yerine) Kıbrıs Özel Danışmanı atamasını öneriyorlar. Barış Gücü’nün misyonu ve işleyişi konusunda ise taslakta, bir önceki karar metnindeki ifadelerin aynısı yer alıyor, değişikliler de Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle (Ortak Açıklama ve müzakere prosedürünün başlaması) ile ilgilidir.

Güvenlik Konseyi ‘Birleşik bir Kıbrıs için uzlaşılmış ilke ve parametreler içeren’11 Şubat Ortak Açıklaması’nı selamlıyor, müzakerecilerin Atina ve Ankara ile görüşmelerinden memnuniyet belirtiyor, liderlerin ve müzakerecilerin en kısa zamanda kapsamlı bir çözüm elde etmek için devam eden çabalarına destek belirtiyor.

İstenilen çözümün iki bölgeli, iki toplumlu, Güvenlik Konseyi kararlarında ifade edildiği gibi siyasi eşitliğe sahip bir federasyon çözümü olduğunu tekrarlayan Güvenlik Konseyi tarafları, özlü konular üzerindeki müzakereleri yoğunlaştırmaya teşvik ediyor, fiili durumun sürdürülebilir olmadığını tekrarlıyor.

Güvenlik Konseyi geriye kalan mayınların temizlenmesi operasyonlarının yeniden başlanmasını kolaylaştıracak bir anlaşma yapılmasını teşvik ediyor, kayıplar konusunda da Komite çalışmalarının yoğunlaştırılması gereğine vurgu yapıyor.

Son olarak şu anda Özel Danışman görevini yürütmekte olan Kıbrıs’taki Özel Temsilci Lisa Buttenheim’ın çalışmasından duyduğu memnuniyeti yineliyor ve 6 yıllık çabalarından dolayı Aleksander Downer’a teşekkür ediyor.”
(tak)

Bu haber toplam 1325 defa okunmuştur